Fel

Diafilm húsvétkor – most már a YouTube-on is

diahusvet5

Diafilm húsvétkor – most már a YouTube-on is

 

Új YouTube-csatornát indít útjára a Diafilm Kft., melyet a többek között a Mese TV YouTube csatornát üzemeltető 4Kids Network kezel. Az új oldalon az ismert diafilmeket modern környezetben élvezhetik a gyerekek és a szülők. Az online térben a régi és az új technika világa találkozik, számos új filmmel, trailerrel jelentkezve, melyet a szülők ugyanúgy képről képre lapozgatva mesélhetnek.

 

pixel

pixel
diahusvet1

Modern mesélés

Az új YouTube oldal (https://www.youtube.com/channel/UCPx5oy9yqn0HTgx_JQQXWCQ) a régi hagyományokra épül, hiszen a filmeket – igaz nem diavetítővel, de ugyanolyan képkockáról képkockára való lépegetéssel olvashatják fel a szülők. A diafilmnézés nagy előnye ebben a formában is az interaktivitás, hiszen a számítógépes környezetben nem egy passzív mesenézésre invitáljuk  a gyerekeket, hanem egy közös családi programra. Egyrészt mert a gyereknek fel kell olvasni a mesét, másrészt a szülő és gyerek itt is együtt fedezheti fel újra a régi és új diafilmek varázsát.

Az új oldalon többek között már elérhető a A rút kiskacsa című Andersen mese, több új diafilm bemutatkozása, illetve Süveges Gergő – a diafilm nagykövete – is mesél a gyerekeknek.

 

suveges

Az új kezdeményezés segítségével a régi technika ötvöződik az újjal, így lép be a XXI. századba az immár 60. évét is betöltő Diafilmgyártó Kft. A modern technika  egyfajta alternatív út a szülőknek, olyan helyzetekben nyújt segítséget, mikor épp nincs kéznél a diafilmvetítő, s a táblagépen, vagy épp számítógépen szeretnének mesélni a gyerekeknek.

A mostani kezdeményezés új lehetőséget ad a diázóknak és a diafilmet még nem ismerőknek is, melyhez segítséget nyújtanak a Mese TV YouTube-csatorna szerkesztői, akik ezt az oldalt – a Diafilmgyártóval közösen – építik, gondozzák, szerkesztik.

 

diahusvet3

Diavetítés romantika

A diafilmezés régi múltra tekint vissza, még Petőfi, Andersen, Verne is megemlítette egy-egy művében a vásári diavetítőket. Később a XX. század elején egyre népszerűbb lett ez a technika, az akkori kicsik nagy kedvencei Hamupipőke és Csipkerózsika történetei voltak. A diafilmnézés azóta sem ment ki a divatból, sőt!  A Diafilmgyártó Kft. megújult honlapján (diafilm.hu) számos új és régi film közül válogathatunk, rendelhetünk, akár témakör, vagy épp korosztály szerint.

S hogy miért olyan jó a diafilmezés? A legfontosabb, hogy a gyerekek kimondottan élvezik a rájuk szánt időt, amikor csak nekik mesélnek, s külön extra számukra, hogy ehhez még valamilyen „furcsa technika” – maga a diavetítő – is párosul. A sötét szobában a falra kivetített képeknek különleges világa van!

Új és régi filmek

A Diafilmgyártó Kft. tárházában rengeteg, már a szülők által is ismert – gyakran velük egyidős, vagy még régebbi – filmet fedezhetünk fel, többek között A rút kiskacsa, Öreg néne őzikéje, vagy épp Móra Ferenc, Marék Veronika és Fekete István meséi, versei. A régi filmek mellett számos új kiadvánnyal is találkozhatunk, mai költők, írók tollából. Az új mesék különlegességei az ezekhez készült rajzok is, melyeket kortárs illusztrátorok festettek, rajzoltak.

diahusvet4

 

 

linkek: www.diafilm.hu

https://www.youtube.com/channel/UCPx5oy9yqn0HTgx_JQQXWCQ

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása