Fel

Mesék a Teljességhez – kiállítás a mesekönyv illusztrációiból

teljesseg4

Mesék a Teljességhez – kiállítás a mesekönyv illusztrációiból

 

A Mesék a Teljességhez című mesekönyv 9-99 évig a család minden tagjának szól. A könyvet a Naphegy Kiadó jelentette meg 2014-ben.  A szerző Tamás Zsuzsa, az illusztrátor pedig Ilyés Julianna grafikus, akinek a képeiből április 7-én kiállítás nyílik a Nyitott Műhelyben.

 

teljesseg1

A megnyitó időpontja 17.30, a kiállítás  április 7-13-ig 16-23 óra között tekinthető meg. A képeket Pálfi György grafikusművész, egyetemi docens laudálja, a szerzőkkel pedig Edinger Katalin beszélget mesékről, mesevilágról, és arról, hogy vajon mi kell a teljességhez az életünkben.

teljesseg3

“A szöveg olvasása közben megelevenedik előttem egy világ, aminek részleteit többszöri olvasás után bontok ki, végig gondolom az adott fejezethez melyik cselekményt érdemes kiemelni a szövegből, meghagyva némi titokzatosságot is, nem túlmagyarázva a dolgot. Olyan elemeket is használok sokszor, ami a szövegben nem is szerepel, de ez nem azt jelenti, hogy nem tartom tiszteletben a szerző írását, csak annyit jelent, hogy még hozzáteszek olyan dolgokat is, amik még eszembe jutnak az adott meséről. A mesék abszolút befolyásolták a színhasználatot, teljesen tudatosan épült fel a színhasználat. A tizenkét bölcs tizenkét csillagjegyet takart, mindegyik jegynek megvolt a saját színe, ehhez Zsuzsától kaptam segítséget is, a tizenkét szereplő jellemzését, amelyben itt van például Sosemfélt, az állatöv első jegye, a Kos. „Aktív, csupa tettvágy és életerő, bátor; rossz esetben meggondolatlan, fejjel megy a falnak, esetleg agresszív. Ha az életet egy kör alakú mozgásnak képzeljük el, a Kos áll az élet kezdetén; Sosemfélt is kicsit olyan, mint egy újszülött, ösztönös, és egyetlen célja, hogy megmutassa a világnak: „Itt vagyok, ez vagyok én!” Sosemfélt meséje is arról szól: hogyan is félhetett volna eddig, ha nem történt vele semmi – tapasztalatlan! (Testrésze: fej. Színei: tüzes, ragyogó színek.)” Mindegyik szereplőről megkaptam a jellemzést, azokra építkezve találtam ki a karakterüket.

 

teljesseg2

Tamás Zsuzsa meséjének üzenete nem óvodásoknak, hanem elsősorban iskolás és felnőtt korosztálynak szól. Már a cím is utal arra, hogy itt valami komoly dologról van szó. Úgy éreztem ennek a benyomásnak megfelelően – amit aztán a történet ki is bont- kell ábrázolnom ezt a világot. A kérdésre felelve nem hiszem, hogy minden mese esetében valóságos helyzetet kell teremteni, azt leginkább a szöveg fogja meghatározni, hogy az illusztrátor milyen világot társít mellé.”

 

Részlet Ayhan Gökhan, Ilyés Julianna grafikussal készített interjújából.

forrás: http://uveghegy.com/2015/03/05/ez-olyan-ero-amit-semmilyen-formaban-nem-lehet-mas-uton-megkapni-beszelgetes-ilyes-juli-illusztratorral/

 

képek: https://www.facebook.com/MesekaTeljesseghez

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása