Fel

Nemzetiségek húsvétja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

skanzenhusvet2

Nemzetiségek húsvétja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

 

Az ország egyik legkülönlegesebb húsvéti programjával készül a szentendrei Skanzen. A magyarországi vendek, ruszinok, svábok, horvátok húsvéti szokásai jelennek meg a portákon. Ám idén a hagyományoktól eltérően nemcsak húsvétvasárnap és húsvéthétfőn lesz fesztiválhangulat a szabadtéri múzeumban, már április 4-én, szombaton is rendhagyó programok várják a látogatókat.

pixel

pixel

skanzenhusvet3

Április 4-én, 5-én, 6-án az Észak-magyarországi falu és a Felföldi mezőváros tájegységek kerülnek a húsvéti forgatag középpontjába. Szombaton színpadi produkciók, bábelőadások, koncertek gondoskodnak a vidám hangulatról, a látogatás emlékét pedig greenbox technika segítségével örökíthetik meg a résztvevők.

 

Vasárnap és hétfőn gólyalábasok, vándormuzsikusok szelik keresztül-kasul a Skanzent, hogy vidám táncházra hívogassanak, míg a házakban tojások garmadája várja, hogy az ügyes kezűeket berzseléssel, festéssel kidíszítsék. Aki más kézműveskedésre vágyik, az vesszőből nyulat, nemezből tojást, természetes alapanyagokból lakásdíszt készíthet. A tombolni vágyóknak a szalmabála ugrálót, a pihenni kívánó apróságoknak a ringatót ajánlják a szervezők. De a nagysikerű körhinta sem marad el, sőt szagosvíz készítés is várja a látogatókat.

 

skanzenhusvet4

Ünnepi díszt öltenek a Skanzen nemzetiségekhez kötődő épületei is, ahol az alig ismert húsvéti szokásaikat mutatják meg a szervezők. Így az érdeklődőknek alkalmuk lesz kideríteni miért lovagoltak húsvétkor a svábok, hogyan készítették a horvátok ünnepi rozmaringos koszorújukat, milyen étel került a vendek asztalára, de megkóstolhatják a ruszinok kelt kalácsát, és akár a szlovák hagyományőrző asszonyok húsvéti sürgés-forgásába is bekapcsolódhatnak.

 

skanzenhusvet2

Húsvét fesztivál

2015. április 4-5-6., 09:00-18:00

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szentendre, Sztaravodai út

 

További információk:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/husvet

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása