Fel

Drágán add a rétedet!

Drágán add a rétedet!

 

Környezetét védő állatsereglet okoz fejfájást a betolakodónak, s egyúttal hasfájást a nézőknek – a nevetéstől. Mert jaj annak, aki ujjat húz egy mosómedvével, pláne egy mindenre elszánt állatsereglettel. A rendező állítása szerint egyetlen célja volt a forgatás során: a nézők gondolják úgy, hogy ez a legviccesebb film, amit valaha láttak.

Miénk itt a rét

Az alaphelyzet nem teljesen ismeretlen a filmtörténetben. Egy kapzsi építővállalat a busás haszon reményében le akarja betonozni az erdei paradicsom minden négyzetméterét, ám ezzel kihívja maga ellen a sorsot. Kezdetét veszi a harc az ember és az anyatermészet között, mely ezúttal szőrbe csomagolva tálalja a bosszút. Az erdőlakó állatok összefognak az erdő közepére költöző építésvezető ellen. Ő közben megküzd a városi életért rajongó feleségével, és a természetfóbiában szenvedő fiával is, s képtelen számukra bizonyítani, hogy az otthonukat védelmező kis erdőlakók keserítik meg az életét – válogatott leleményességgel.

Tűzből pattant szikra

A Drágán add a rétedet ötletét a 2004-es dél-kaliforniai erdőtűz inspirálta. Michael Carnes és Josh Gilbert forgatókönyvírók elgondolkodtak azon, mi történne, ha a lakhelyüktől megfosztott állatok úgy döntenének, hogy bosszút állnak a veszteségért felelős embereken. Ha az anyatermészet az emberek ellen fordul, az számtalan vígjátéki szituációt eredményez. A rendező pedig hozzátette, csak egyetlen célja volt a forgatás során: „Azt remélem, az emberek úgy gondolják majd, ez a legviccesebb film, amit valaha láttak.”

Közel a valósághoz

Az alkotók egyik első, és legfontosabb döntésük szerint az állatokat minél valóságosabbnak kellett ábrázolni, amit pedig úgy lehet legjobban elérni, ha a színészek mellett valódi állatok szerepelnek a filmben. Az állatok ebben a filmben nem beszélnek – tetteik, viselkedésük viszont mindent elárul. Bár az állatok arckifejezését a hatás kedvéért – néhol megváltoztatták digitális eljárással, erre alig volt szükség, mert a legprofibb idomárokkal dolgoztak. A munka még így sem volt egyszerű, az alkotók elmondása szerint 20 perc rögzített anyagból 5-6 másodpercet tudtak felhasználni a filmben, és nem egyszer utólag kellett az álltok képességeihez igazítani a felvételeket. A görények például nem sok mindenre képesek, így a nekik szánt feladatok nagy részét inkább a mosómedvék végezték el.

Közel a természethez

A film üzenete – a szórakoztatáson túl, a természet iránti tisztelet, a környezetvédelem, s ehhez a forgatás során is tartotta magát a stáb. Felkeresték a FaERI nevű nonprofit szervezetet, hogy a film környezettudatos mondandójával összhangot teremtve újrahasznosítsák a forgatás során keletkezett anyagokat, hulladékokat. E szervezet küldetése, hogy követendő példát állítson a filmiparon keresztül azzal, hogy például Észak-Amerika összes forgatási helyszínén, és az irodákban felgyülemlett hulladék újrahasznosításáról gondoskodik.

Közel a bemutatóhoz

A Drágán add a rétedet családi vígjáték első nézői között lehetnek az Egyszervolt.hu látogatói, akiket premier előtti vetítésre várunk, június 19-re, délelőtt 10 órára, a MOM moziba. Ehhez csupán néhány kvíz kérdésre kell helyes választ adni. Az országos bemutató június 24-én lesz.

Drágán add a rétedet

Rendezte: Roger Kumble
Főszereplők: Brendan Fraser, Brooke Shields,
Forgalmazza a Palace Pictures

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása