Fel

Magyar gyermekkönyv gyűjtemény Grácban

Magyar gyermekkönyv gyűjtemény Grácban

Megalakult a MAGYIK, azaz a Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági könyvgyűjtemény. Lelkes anyukák hozták létre, mert az anyanyelv elsajátításához, a nemzeti identitás megőrzéséhez nélkülözhetetlenek a könyvek.

Megalakult a MAGYIK, azaz a Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági könyvgyűjtemény. Lelkes anyukák hozták létre, hiszen külhonban az anyanyelv, a nemzeti identitás megőrzése a gyerekek esetében eleve a nyelv elsajátításával, a kultúra megismerésével kezdődhet. Ennek pedig nélkülözhetetlen kelléke az értéket hordozó gyerekkönyv.

„Sok család választ másik országot ideiglenesen vagy örökké otthonául, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tartaná fontosnak az anyanyelvét, annak irodalmát.” E szavakkal kezdődik a civil kezdeményezésként elindult gráci gyermekkönyv gyűjtemény felhívása, s egyben magyarázatot is ad arra, miért is jött létre. Ráadásul ez nem is az első civil kezdeményezés, mely a kint élő magyar gyerekek anyanyelvi kultúráját gazdagítja.

Családias közösségek

Stájerországban egy nagyközségnyi, mintegy háromezer magyar állampolgár él, Grazban és a környékén legalább kétszázötven magyar ajkú család lakik. „A városban több egyesület is működik, egy-egy szeletét generációját felölelve a kint élő magyaroknak” – mondja Németh Eszter, a gráci gyermekkönyv gyűjtemény megálmodója. Azután csak sorolja: évek óta működik a Magyar Babaklub 0-3 éves korig, mondókázással, énekléssel, előadássorozattal a csecsemő és kisgyermekkort érintő kérdésekben, a Magyar Ovi, ahol Balogh Márta pedagógus vezetésével differenciált fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt a kicsik, a magyar nyelvre és kultúrára fektetve a hangsúlyt, a szülők pedig játékos foglalkozásokat tartanak az óvodáskorú gyerekeknek.

Könyvvel könnyebb

Németh Eszter elmondása szerint, a magyar gyermekkönyv gyűjtemény története valamikor februárban kezdődött. „Gyerekaltatás közben ránéztem a könyvespolcra, s rádöbbentem, néhány könyvből három példány is van, s akkor ugrott be, hogy ha minden ismerős család odaadná a pluszpéldányokat, azzal már lehetne kezdeni valamit! Hirtelen ötlettől vezérelve felhívtam Harányi Annát – aki szintén egy Grác közelében élő kisgyerekes anyuka, s aki korábban Magyarországon egy kiadónál dolgozott -, hogy lenne-e kedve segíteni. Volt. Így aztán szépen felépítettük, hogy mit is szeretnénk és hogyan. Azután jöttek sorra baráti felajánlások, már a honlap is készül, a családi programokat összefogó Magyarok Grazban egyesület szeptembertől kedvezményes terembérléssel segít, s kezdenek gyűlni a könyvek is, lassan már 100 kötetnél tartunk. Ezek egyelőre Annáéknál a nappaliban vannak, de vannak tervek, ötletek a megoldásra.”

Határokat nem ismerve

Az ötletek egyike pedig nem más, mint a határokat nem ismerő internet, ahol – bár az önálló honlap, és a digitális adatbázis még csak épül – a MAGYIK máris jelen van (LINK: http://www.facebook.com/magyik ) , s a tevékenysége nyomon követhető. Van már saját, Pásztohy Panka illusztrátor által tervezett emblémája is, melynek magában a könyvgyűjtemény létrehozásában is szerepe van, mint az a felhívásban olvasható: „Szinte mindenki otthoni könyvtárában akad egy-két duplán meglévő kiadvány. Kérjük, ezeket – vagy a már nem használt, feleslegessé vált, jó állapotú ifjúsági irodalmat, kötelező olvasmányokat, gyerekkönyveket, lapozókat – ajánlják fel a gráci magyar gyerekek részére! Az adományozott könyvekért elismervényt adunk, logónkkal, a könyveket is ugyanezzel a logóval látjuk el. A könyvek a Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági Könyvgyűjteménybe kerülve, elérhetővé válnak minden Grácban és környékén élő gyerek számára.”

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása