Fel

Ébresztó-óra program az Uniceffel

unicef5

Ébresztó-óra program az Uniceffel

 

Idén is folytatódik az Ébresztő-óra program az Unicefnél. A szervezők várják az iskolák jelentkezését, hogy minél több gyerekhez eljuthassanak az Ébresztő-órák témái, beszélgetései.

 

pixel

pixel

unicef2

Mi is az az Ébresztő óra? 

Az Ébresztő-óra az UNICEF Magyar Bizottság első országos iskolai programja. Az Ébresztő-óra keretében az UNICEF által kiképzett előadók tartanak interaktív előadásokat 4-12. osztályos gyermekeknek. A foglalkozás témá​i​:​ ​gyermekjogok,​ ​gyermekek helyzete a világban​, gyermekekkel szembeni erőszak.

 

unicef1

Hogyan lehet rá jelentkezni? 

Iskolák, tanárok, osztályfőnökök, de akár szülők vagy gyerekek is kérhetik az Ébresztő-óra programot (persze az adott ​iskolával​ mindenképpen egyeztetni kell). A felkéréshez ​kérjük, ​hogy az iskola regisztráljon a​zhttp://ebresztoora.unicef.hu/regisztracio/felhasznalo oldalon.

 

Miért fontos a program?

Az UNICEF dolgozói hisznek abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Az „Ébresztő-óra” program célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és az UNICEF gyermekvédő tevékenységének bemutatásával érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt.

 

unicef4

Ha a gyerekek megismerik jogaikat, saját jogaikon keresztül tapasztalják meg az őket körülvevő világ játékszabályait. Tudjuk, hogy mások jogainak tiszteletben tartása a minket megillető jogok megismerésével kezdődik. Így tanulják meg a gyerekek, hogy a saját jogaik odáig tartanak, ahol a másik jogai kezdődnek. Tulajdonképpen rossz kérdést teszünk fel, amikor azt kérjük számon, hogy miért nem a kötelezettségekről beszélünk a jogok helyett. A jogok ismerete és tisztelete egyenes úton vezet a felelősségvállaláshoz, és így a korlátok és szabályok betartásához. A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik meg magukat ellene. A program hozzájárul ahhoz, hogy javítsuk a gyerekek önértékelését, növeljük látókörüket, és fogékonyabbá tegyük őket az őket körülvevő és a fejlődő világ problémái iránt. A gyerekeken keresztül pedig a felnövekvő generációk attitűdjét is alakítani tudjuk.

 

részletek itt: http://ebresztoora.unicef.hu/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása