Fel

Minimatiné – gyerekelőadások a Müpában

paloc4

Minimatiné – gyerekelőadások a Müpában

 

Most hétvégén – szeptember 27-én 11 órakor – egy nem mindennapi előadásra invitálunk benneteket. A Minimatiné műsorán  különleges program, különleges zenével. Ismerjétek meg a régi magyar hagyományokat, szokásokat, ezúttal a Palóc lakodalmat.

pixel

pixel

paloc4

Milyen egy Palóc lakodalom?

A palóc legény előre kiszemelte élete párját, de idegennel, más faluból valóval, sőt más utcabelivel nem házasodott, mert ez nagy szégyent jelentett volna rá. Ha a szülők nem ellenezték a szerelmet, a lány és a legény kendőt cserélt, melyet a kijelölt napon a kendő-lakásnak nevezett hivatalos eljegyzés követett. Az esküvőt ősszel vagy farsangkor tartották, lehetőleg hétfői napon. Az esküvő reggelén a menyasszony nászinget küldött a vőlegénynek. A jegyesek külön mentek a templomba, ki-ki a maga násznépével. A menyasszonyt csak este vitték a vőlegényes házhoz. A vacsora után jött a menyasszonytánc, majd ezt követően a menyasszonyfektetés. A násznép egész éjszaka vigadt. Másnap reggel a menyasszonyt felkontyozva avatásra vezették. Ekkor kezdődött a lakodalom java része, az „öreg hérész”. A régi palóc lagzik nemegyszer egy hétig is eltartottak.

 

paloc1

A menyasszony szép virág… – Palóc lakodalmas

Közreműködők:

Turai Ifjúsági és Hagyományőrző Táncegyüttes

(művészeti vezető és koreográfus: Szokolik Szabolcs)

Zagyva Banda

Gerlits Réka – moderátor

Alkotó:

Farkas Zoltán „Batyu” – művészeti szerkesztő

 

paloc2

Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartjuk meg.)

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása