Fel

Egyszervolt Stúdió kicsiknek a valóságban és a virtuális térben

00002

Egyszervolt Stúdió kicsiknek a valóságban és a virtuális térben

 

A magyar gyermekkultúra ápolását zászlajára tűző Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2011. április 1-jén indította útjára tizenkét hónapig tartó négy általános iskolában és két óvodában zajló tehetséggondozó programját, az „Egyszervolt ovis-sulis szakkörök”-et, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott TÁMOP-3.2.11/10-01/ KMR2010-0046. projekt keretében valósított meg.

Alkotó energiák

Közhely, mégis igaz, hogy a közoktatásban egyre kevesebb idő jut a gyerekek vizuális-esztétikai nevelésére. Elég, ha ezen állítás mellé a rajzórák számának egyre radikálisabb csökkenését tesszük.

 

E trendet igyekezett egy évre megtörni négy iskolában és két óvodában az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, amikor egy éppen erre a célra kiirt TÁMOP pályázat megnyerésével megkezdte az ovis és iskolás dráma és kézműves szakkörök szervezését.

A program 2011. június 1-jén vette kezdetét és 2012. március 31-én zárul, közel 200 gyerek vett benne részt.

A program célja volt, hogy minél több tehetséges, alkotó kedvű kisiskolás mutathassa be, mennyire kreatív, hogyan rajzol, fest, szaval, vagy éppen szöveget mond. Mi több, hogyan tud egy kortárs verset úgy elmondani, hogy abból aztán trendi animáció legyen.

Ezeket a gyerekekben szunnyadó alkotó energiákat igyekezett felszabadítani a tizenegy hónapig, iskolánként és szakkörönként 36 szakköri alkalmat felölelő program, amelyből számtalan alkotás született.

 

Alkotások, művek

A dráma program tematikája kapcsolódott az intézmények nevelési/oktatási programjához, illetve a Nemzeti Alaptanterv követelményeihez kiegészítve a kortárs gyerekirodalom gyöngyszemeivel. A drámaszakkörben egy-egy érdekes és különleges irodalmi művel ismerkedtek meg a gyerekek, vagy éppen ezek szereplőjeként, főszereplőjeként mutatkozhattak be.

A kézműves program tematikájában a művészetek iránt érdeklődő, festeni, rajzolni, kézműveskedni szerető gyerekek kaptak lehetőséget arra, hogy elképzeléseiket – önállóan – megvalósíthassák. Így várhatóan nyitottabbak lesznek a külvilágra, befogadóbbá válnak a művészetekkel szemben, jobban elfogadják a másságot. A bemutatott művek tanúsága szerint fejlődött a kézügyességük, a kitartásuk, igényességük saját munkájukkal szemben.

 

Alkotók és társak

Minden intézményben – általános iskolában és óvodában, az életkori sajátosságok figyelembe vételével – heti rendszerességgel, tíz- tizenöt fővel egy dráma és egy kézműves szakkör dolgozott, az iskola pedagógusainak vezetésével.

 

A tizenkét helyi tanárt az Egyszervolt Alapítvány felkérése nyomán tizenkét rajzfilmes-animációs szakember, iparművész, színész-tanár, grafikus támogatta a program megvalósulásában.

A gyerekek nemcsak szakkörként élték meg a programot.

A közös munka során az Alapítvány szakemberei szakmai hozzáértésükkel még hangsúlyosabbá tették a gyerekművek kreatív vonásait. Számtalan, a tematikában szereplő népmese, kortárs gyerekvers készült el a gyerekek színészi és vizuális interpretációjában, és a szakemberek által megfilmesített változatban.

Az eredmények más formában is megmutatkoznak: minden intézmény a helyi közösség számára kisebb-nagyobb kiállítást rendez az elkészült munkákból.

A kiemelkedőbb produkciók ennél jóval tágabb közönséghez jutnak el: az ovis-sulis szakkörök „művészneve” az Egyszervolt Stúdió.

Ezen emblémával ellátott kis munkák – a különböző technikákkal készült rajzok és drámajátékok sajátos mixe, a programfolyam gyöngyszemei, publikálásának színhelye Magyarország leglátogatottabb gyerekoldala, a www.egyszervolt.hu. animációs rovata.

http://egyszervolt.hu/anim/egyszemu-ketszemu-haromszemu.html

http://egyszervolt.hu/anim/a-kisgomboc.html

http://egyszervolt.hu/anim/a-bolondos-legeny.html

 

 

Az alkotóműhely tagjainak munkái pedig a weboldal Műhely rovatát gyarapítják.

http://egyszervolt.hu/muhely/muhely-fuzetborito.html

http://egyszervolt.hu/muhely/muhely-hula-hula-lanc.html

Résztvevő intézmények:

Kinderklub Óvoda XII. kerület

Városmajor u Óvoda XII. kerület

Deák-Diák Iskola, VIII.kerület

Kincskereső Iskola XI.kerület

Fillér utcai Iskola, II.kerület.

Széchenyi István Iskola, Budakeszi

(Szerk.)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása