Fel

Ehető virágok

articsóka

Ehető virágok

A cím sokat sejtet, s nem meglepő, ha ennek láttán mindenki egyfajta csodára vár. Ám le kell lomboznom az olvasót, ez a legtöbb esetben teljesen hétköznapi dolog, csak sokszor nem is tudjuk, hogy épp egy virágot eszünk. De kezdjük az elején: mi is az a virág?

Mi a virág?

Azt már az óvodások is tudják, hogy mi a virág. Amit anyunak leszedünk, és vázába-vízbe rakjuk. Ez a virág. – hallhatnánk az egyszerű választ. De ha azt mondom, hogy virág a karfiol és virág a brokkoli, vagy az articsóka, akkor már kicsit elkerekedik a szemünk. Pedig ezeknek a növénynek a virágát fogyasztjuk – olykor már évezredek óta. Az articsóka már az antik világban is drága étel volt. Az articsóka virágát olajban áztatva, vagy csak simán megfőzve kínálják főleg a mediterrán vidéken, viszont azt kevesen tudják, hogy az articsókából készült tabletta kiváló hatású, ha zsíros ételeket eszünk, mert semlegesíti a puffadást és a rossz közérzetet. A karfiol és brokkoli is virág, bár a zöldségesnél vásároljuk –ezek az úgynevezett meghúsosodott virágok, amelyeknek ásványi anyag és vitamintartalma hatalmas.

Ehető szépségek

Az ehető virágaink talán a legszebbike az ibolya, amelyről májusban ugyan már lekéstünk, de mindenképpen érdemes kipróbálni a következő márciusban. Készíthető belőle szörp, lekvár, és kandírozva is igazi csemege, ha viszont csak díszként akarjuk a salátánkba tenni, akkor csak bátran. Hatását tekintve ez a kis virág enyhe hashajtó, kiváló köhögésre és hörghurutnál, álmatlanságra is alkalmazzák és idegnyugtató.

A másik gyönyörű, ehető virágunk a rózsa. A régi ókorban a virágok királynőjének tartották. Rózsából a déli világban – arab, török konyhában – a mai napig készítenek rózsavizet, rózsaszörpöt, és számtalan kölni alapanyaga is a rózsa.

Szintén szépsége miatt ültetjük az árvácskát, amelynek enyhe menta íze van. Az erdőszélek kedves kis sárga virága a kankalin, amely a szívgyógyszerek egyik alapja. De ugyanúgy használhatjuk ételeink díszítésére is.

 Virágból szörpöt

Májusban talán a legelterjedtebb szörp a bodzavirág szörp. A gyönyörű, tányérnyi nagyságú virágokból hetekig készíthetjük a friss bodzaitalokat. Elkészítése roppant egyszerű: hagyományos limonádéba kell beletenni a kinyílt, tiszta virágokat, majd állni egy éjszakára állni kell hagyni. A finom szörp másnap már fogyasztható is. Viszont, ha télire szeretnénk eltenni, akkor már sokkal több virágot és sokkal több cukrot kell beletenni, és nem árt belecsempészni egy kis tartósítószert is. A bodza amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett enyhe hashajtó is.

Akácvirágból is bátran készíthetünk szörpöt, ugyanazzal az eljárással, ahogyan a bodzaszörp is készül. Itt csak arra figyeljünk, hogy mindenképpen csak az akác virágját tegyük bele, mert az akác többi része sajnos mérgező!!!

Fontos!! Ha virágokat szeretnénk enni, vagy eltenni, akkor mindenképpen tiszta helyről szerezzük be, tehát ne út mellől, és ne permetezett területről!

Tipp:Bodza szörp recept – télire: 30-40 vagy még több bodzavirágot beleteszünk egy 6 literes üvegbe, rá 1-2-3 kg. cukor, citromsav vagy borkősav és víz. Majd állni kell hagyni 1-2 napig, míg a cukor fel nem olvad. Naponta kell kevergetni, s mikor kész akkor üvegekbe leszűrve eláll télig is, ha meg nem isszuk hamarább. Tartósítószerként én a natrium–benzoátot ajánlom, mikor üvegbe tesszük, akkor kell belerakni, de mindenki ízlése szerint dönt.Rózsaital: 3 kinyílt friss virág, 1 liter víz, 1 ek. citromlé, 3 ek. cukor. Forrásban lévő vízhet adjuk hozzá a virágokat, citromlét. Majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 6-10 órát állni. Mikor kancsóba öntjük, akkor tegyük hozzá a cukrot. Isteni ital!

Almásy Katalin

www.kati-patika.blogspot.com

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása