Fel

Elindult a 8. Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Elindult a 8. Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Január 21. és 25. között immár nyolcadik alkalommal zajlik Budapesten a Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A mozgalmas öt nap alatt elsősorban bohócok és légi akrobaták lépnek fel, de oroszlánok és vicces zsonglőr is színesítik a programot.

17 ország, 30 produkció

A hagyományosan kétévente megrendezett fesztivál minden alkalommal maradandó élményt jelent a cirkusz rajongóinak, sőt mára igazi cirkuszvárossá emelte Budapestet. A találkozó emellett kiváló bemutatkozási lehetőség az artisták számára, hisz számos cirkuszigazgató, illetve ügynök itt kutatja a friss tehetségeket – és természetesen nívós verseny is, ahol nemzetközi zsűri értékeli a produkciókat.

Az idei fesztiválon minden eddiginél több művész vesz részt, Venezuelától Kínáig tizenhét országból érkezik összesen harminc produkció. A korábbi évek gyakorlata szerint, most is két összeállítást, A és B műsort láthatnak a nézők – a zsűri által legjobbnak ítélt artisták aztán szerepelnek a zárógálán is, és versenyen kívül lemegy egy olyan este is (január 23-án), ahol csak magyarok mutatják be tehetségüket.

 

Halálkerék, bohócok, vicces zsonglőr


A tavaly arany fokozatot nyert Beijing Acrobatic Troupe idén nem vesz részt a versenyen, de így is ízelítőt kaphatunk a távol-keleti cirkusz varázslatos világából, hisz az ugyancsak kínai Hebei Akrobaták egykerekűzéssel, valamint lasszókkal és meteorokkal szórakoztatják a közönséget. Az egzotikus, nem európai hagyományú produkciók közül a kolumbiai Duo Vanegas halálkereke tűnik még izgalmasnak.

Az A és a B műsor gerincét is két bohóc adja egyébként, tekintve, hogy mindkét összeállításban két-két számmal szerepelnek. A nevettetők jól kiegészítik egymást, hisz míg a francia Francesco a hagyományos, kissé ripacskodó stílus képviselője, addig a venezuelai Henry – melírozott tüskehajával – már egy új modorban szórakoztat. Más komikus produkciók is tarkítják a műsort, a brit Professor Wacko például gumiasztalon ugrál, de akad vicces zsonglőr is, az olasz Dustin Nicolodi személyében.

A műsor nagy részét ezenkívül talaj- és légi akrobatika teszi ki, amit egy-két állatszám egészít ki: Lettországból macskákkal érkezik egy produkció, az ukrán Vladislav Goncharov pedig oroszlánokat vonultat fel a porondon – amit a cirkusz jellegzetes attrakciójaként tartunk ugyan számon, de a valóságban igen ritkán látható a színpadon.

 

Emlékezetes volt a 120. évforduló


A Fővárosi Nagycirkusz mostanában reneszánszát éli: bár 2009-ben nem rendezett fesztivált, az év így is emlékezetes maradt mind a cirkusz, mind a látogatók számára, köszönhetően a 120. évfordulójára rendezett jubileumi gálaműsornak. Vélhetően ugyanilyen mozgalmas lesz a 2011-s év is, hisz akkor meg a Városliget ünnepli bicentenáriumát.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása