Fel

Elment a nagy mesélő

Elment a nagy mesélő

“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”

 

Sokak fülében ismerősnek csengenek a fenti sorok, nagy mesélőnk a napokban elhunyt Bánffy György ezekkel a mondatokkal kezdte a Varjúdombi meséket.

 

De nem csak ezeken a rajzfilmeken csengtek vissza a színművész szavai. Több generáció nőtt fel meséin, ismerte meg az ízes szóvételű magyar mesevilág egy-egy gyöngyszemét. Szeretett mesélni, olvasni kicsiknek és nagyoknak. Szívén viselte a magyar mese és mesélés hagyományának őrzését, a történetmondás szépségének ápolását

 

 

A Varjúdomi mesék epizódjai a www.mese.tv oldalon a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. A legifjabb generáció is szívesen hallgatja a színművész tolmácsolásában az örökzöld történeteket.

 

 

Mesélés mellett Bánffy György több száz színdarabban, és ötven fölötti játékfilmen, mint például a Linda sorozatban nyújtott szereplésével írta be magát a nemzeti emlékezetbe. 1985-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, az MDF tagja

 

 

Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, a József Attila Színház művésze 84 éves korában hunyt el.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása