Fel

Digitális bennszülöttek szabadfogású versenye

Digitális bennszülöttek szabadfogású versenye

A C3 Kulturális és Kommunikációs Alapítvány a <19 Szabadfogású Számítógép Versennyel idén már nyolcadjára ösztönözi az arra fogékony fiatalokat, hogy számítástechnikai újításaikat, alkotásaikat nyilvánosság elé tárják. A versenyen mindennel lehet pályázni, ami számítógéppel készült: játék, honlap, portál, szoftver, animáció vagy akár robot is bekerülhet a pályaművek közé. A lényeg, hogy a pályamű, újszerű szemléletmódot tükrözzön. Nevezni lehet 0-19 éves korig, egyénileg vagy csapatban, 2010. október 18-ig.

 

A verseny célja, hogy alkotásra ösztönözze a fiatal, 19 év alatti korosztályt és, hogy az iskolai keretektől független megmérettetést és nyilvános bemutatkozási alkalmat teremtsen számukra. A <19 Szabadfogású Számítógép >verseny nem egy hagyományos tanulmányi verseny. Itt a tárgyi tudásnál többet ér a leleményesség, annak megmutatása, hogy mi minden hasznos dologra lehet használni egy számítógépet. A versenyen mindennel lehet pályázni, ami számítógéppel készült: lehet az például játék, honlap, portál, szoftver, animáció vagy akár robot is, a lényeg, hogy a pályamű, újszerű szemléletmódot tükrözzön.

 

 

Alkotás, együttműködés

 

A verseny a C3 Alapítvány működését meghatározó alapelvekre épülve az új tudományos – technológiai felfedezések (így például az internet) kulturális alkalmazását, kreatív felhasználását és innovatív művészeti lehetőségeit kívánja fejleszteni, terjeszteni, illetve elősegíteni. A szervezők hisznek abban, hogy a kezdeményezés hozzájárulhat a digitális kultúra további fejlődéséhez, valamint az információs társadalom működése által megkívánt új ismeretek terjesztéséhez. A verseny platformot kíván teremteni a hasonló, de mégis sok egyedi elemében különböző érdeklődéssel rendelkező fiatalok számára, hiszen az alkotás, majd a verseny során lehetővé válik az együttműködés, a tapasztalatcsere és a diskurzus.

 

Akiknek ez a verseny szól, az a fiatal generáció. Náluk már nem kérdés, hogy van-e otthon számítógép, vagy hogy tudják-e azt kezelni, hiszen ők már ezen nőttek fel. A C3 Alapítvány és a zsűri pedig arra kiváncsi, hogy a fiatalok ezzel a sokoldalú eszközzel mire képesek, mi az amit a „digitális bennszülöttek” tartalomban hozzá tudnak tenni, újragondolni vagy éppen létrehozni. Az elmúlt évek alatt sokszor megesett, hogy (képző-, videó- és zeneművészekből, informatikusokból, tanárokból álló) a szakembereket megszégyenítő leleményes, zavarba ejtő, kreatív munkákkal találkoztak a bírálók.

 

 

Független alkotótér

 

Nem a technikai tudáson van a hangsúly, a versenyben az újító, szokatlan gondolatok számitanak, amelyek kihasználják a számítógép adta, szinte szabályoktól független alkotótér lehetőségeit. A zsűri figyelembe veszi még természetesen az életkort is, és kiemelt cél még, hogy a lányok aránya a versenyben folyamatosan növekedjék!

 

Az előző évi tapasztalatok alapján 600-800 pályamunkát vár a zsűri, ezekből a húsz legígéretesebb munka kiállításra kerül a Fuga Budapesti Építészeti Központban, 2010. december 5. és 12. között, illetve az alapítvány támogatóinak köszönhetően a verseny legjobbjait számos díjjal ajándékozza meg a zsűri, többek között ösztöndíjat, notebookot, netbookot, LG mobiltelefont kaphatnak a győztesek. Emellett fontos megemlíteni, hogy az alapítvány szárnyai alá vett tehetségek további együttműködésre és támogatásra számíthatnak: például a C3 külföldi társrendezvényein bemutatkozhatnak, tanulmányúton, workshopokon vehetnek részt, megjelenhetnek a sajtóban.

 

 

 

Nyilvános bemutatkozás

 

A nyolcadik <19 Szabadfogású Számítógép> versennyel kapcsolatos további információ megtalálható a verseny honlapján:

http://verseny.c3.hu/2010/

 

A C3 Alapítvány <19 Szabadfogású Számítógép> címmel 2003 óta évente szervez versenyt 19 év alatti, az számítógép iránt bármilyen formában érdeklődő fiatalok számára. Az elmúlt hét évben közel 4500 nevező, 5000 pályázattal nevezett a Magyarországon egyedülálló versenyre. Célja, hogy alkotásra ösztönözze a fiatal, 19 év alatti korosztályt.

 

 

 

Sz.Zs.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása