Fel

Életre kelt gramofon

Életre kelt gramofon

Mirr Murr, Misi Mókus, Tüskéshátú és a Legkisebb Ugrifüles nem csak ellátogat a Közlekedési Múzeumba, hanem magukkal hozzák kedvenc tárgyaikat, a vekkert, írógépet vagy akár a gramofonjukat is. A gyerekek hasonlóan megismerkedhetnek a mesefilmek gyártásával, a rögzítő kamerával, vagy akár maguk is készíthetnek rövid rajzfilmet. A kiállítás szeptember 17-én pénteken nyit.

 

Kedvenc jelenetek

 

Foky Ottó életművét mutatja be az a négy nagy dioráma, a vitrinekben berendezett élőképek – Tévémaci és barátai szereplésével – és a több mint 50 rajz, melyet ebben a hónapban állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Erzsébet termében. Műszaki múzeum lévén a szervezők a bábok mellett kiállítják azokat a 60-70-80-as évekre jellemző használati tárgyaikat, melyeket a gyerekek ezekből a bábfilmekből is ismerhetnek.

 

 

 

Vidám tárgyak

 

A tárlókból kikacsintó Mirr Murr magával hozta gramofonját, Tüskéshátú a fényképezőgépét, a Legkisebb Ugrifüles ámulatba ejtő telefonját. Hasonlóan Tévémaci tévéje is bekerült a körülbelül 20 korabeli tárgy közé. Ezek és a többi kiállított tárgy kapaszkodót nyújt a gyerekeknek, hogy megismerhessék a mára már legendává vált mesefilmek készítési korát. Az azóta szülővé érett generáció, ugyanakkor felidézheti gyerekkorának tévés élményeit. Ezt a célt szolgálja többek között az kamera is, amivel anno a tv adásokat rögzítették, s melyet a gyerekek maguk is kipróbálhatnak.

 

 

Interaktív kiállítás

 

A mesefilm készítésben, a bábelőadás rendezésben a látogatók aktívan is részt vehetnek. Mirr Murr és barátai meglelhetők sík bábok formájában is, melyekkel a két kiállított Tv káva egyikében a gyerekek maguk is megrendezhetik kis bábelőadásukat. A másik káván meg akár saját rajzfilmjűket vetíthetik le társaiknak, szüleiknek. Mindenki megrajzolhatja a maga kis 6 kockából-jelenetből álló filmjét, s azzal lepheti meg társait. Gyermekeknek szóló interaktív kiállítás lévén a szervezők készítettek egy sétafüzetet is, melyben különböző kérdésekre kell válaszolni a tárlókban található jelenetek és a kiállított tárgyakkal kapcsolatban.

 

A Múzeum nemcsak családokat, hanem óvodás és iskolás csoportokat is vár a kiállításra s a foglalkozásokra.

 

Mirr Murr és barátai szeptember 17 és október 15 között várják a gyerekeket a városligeti Közlekedési Múzeum Erzsébet termében. A kiállítást Bartos Erika, napjaink egyik legkedveltebb meseírója nyitja meg szeptember 17-én.

 

 

Szûcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása