Fel

Happy Birthday Mario!

Happy Birthday Mario!

Huszonöt éve született a világ leghíresebb – s minden bizonnyal legsikeresebb vízvezeték szerelője. A hercegnő kiszabadításáért vívott küzdelmével már két évesen Guiness rekordot állított fel, s népszerűsége mai napig töretlen. Nem nehéz kitalálni, természetesen Super Marioról van szó.

 

Véletlenül Mario

 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bár 1985. szeptember 13-án a Super Mario Bros megjelenésével ívelt hirtelen felfelé a karrierje, Mario figuráját 1981-ben alkotta meg a japán Shigeru Miyamoto a Donkey Kong elnevezésű videojátékhoz. A szuperhős csőszerelő eredeti neve ráadásul még Jumpman volt. A legenda szerint úgy lett belőle Mario, hogy amikor a Nintendo amerikai vállalatánál valami jobb elnevezést kerestek a számára, a töprengő társaságot megzavarta az irodaépület tulajdonos–bérbeadója, egy bizonyos Mario Segali…

 

 

 

Véletlenül sapkás-bajuszos

 

Ráadásként az is egyfajta véletlen, hogy ilyen sapkás bajuszos fizimiskával rendelkezik Mario. Az oka nem más, mint hogy a korszak digitális képalkotása még erősen gyerekcipőben járt, és nem lehetett hajat megjeleníteni – s az orra alá is hasonló okok miatt került bajusz. A kezeslábas pedig azt hivatott elrejteni, hogy a végtagok mozgása is kivitelezhetetlen volt. Mindez azonban nem akadályozta meg a játékot abban, hogy addig nem látott csúcsokat hódítson meg: 1987-ben 41 millió eladott példánnyal a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mint a legsikeresebb videojáték.

 

 

Nem véletlen a siker

 

A kezdeti siker titka talán a játék történetében rejlik – bár az meglehetősen banális. Nyolc pályán és harminckét világon átjutva ki kell szabadítani a Hercegnőt, akit a gonosz Bowser elrabolt, miközben Gomba Királyságban mindent mérges gombává és kővé változtatott. Annak a titka azonban, hogy a siker 25 éve töretlen, már mindenképpen az, hogy a Mario játék együtt fejlődik a digitális eszközök nyújtotta lehetőségekkel. A negyed évszázad alatt sok változata jelent meg a játéknak, új karakterekkel, újabb kalandokkal, s olykor vendégművészként is feltűnik Mario más játékokban, sőt filmekben is! Bár hozzá tartozik, hogy a videojáték 1993-as filmadaptációja – ellentétben a videojáték sikerével – hatalmas bukás lett. A különféle játékkonzolokon azonban tovább hódít Mario, immár 3D figuraként is, s a különböző játékvariációkból melyekben feltűnik, már több, mint 240 millió példányt adtak el.

 

 

 

Nyulász Péter

 


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása