Fel

Békés Pál Emlékkiállítás nyílt

Békés Pál Emlékkiállítás nyílt

Talán fel sem tűnik, hogy már nincs köztünk, hiszen Békés Pál gazdag életműve részévé vált mindennapjainknak. Kötetei ott sorakoznak a polcokon, darabjai színházak repertoárjában szerepelnek, szellemisége áthatja a gyermekek olvasóvá nevelését, a gyermekirodalom magasabb szintre emelését. Az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár emlékkiállításon igyekszik egybefogni mindazt, amit Békés Pál megteremtett.

 

Szerző és szervező

 

Békés Pál több volt, mint szerző – szervezőként is az irodalom mellett állt. Fáradhatatlanul dogozott az irodalom népszerűsítésén. Nevéhez fűződik a többi között például a pár évvel ezelőtt nagy sikert aratott Nagy Könyv vetélkedősorozat létrejötte is, s nem utolsó sorban ő volt, aki 2000-ben megalakította a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyarországi egyesületét, s annak elnökeként tevékenykedett egészen május végén bekövetkezett haláláig.

 

„Mit tanulhatunk Békés Páltól?” – tette fel a kérdést Varga Katalin, az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár (OPKM) igazgatója a kiállítás megnyitóján, majd hosszasan sorolta a válaszokat. „Azt, hogy miként kell olvasóvá nevelni gyermekeinket, mert Békés Pál tudta, hogyan kell ezt jól csinálni. Azt, hogy milyen a jó gyerekkönyv, amely révén a gyermek megszereti az olvasást. Az irodalom szeretetét, mert azon túl, hogy Békés Pál műveiből sugárzik az irodalom szeretete, megmutatta, hogyan lehet összefogással, együtt dolgozással a gyermekkönyveket, az irodalmat megszerettetni.”

 

 

Köztünk él

 

Ezt hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Dienes Éva, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetője is: „Békés Pál nagyon jó pedagógus volt, fontosnak tartotta a kapcsolatot a gyerekekkel. Nem egyszerűen előadásokat tartott, hanem aktív részt vállalt a programokban – ő volt például a Varázslóiskola egyik tanára a Sárkányos könyvtár programjain.”

 

Kiss Katalin, az IBBY titkára azt elevenítette fel, milyen sikereket tudott elérni az IBBY magyarországi egyesülete Békés Pál vezetésével. „Tíz év alatt sikerült rangot adni az év könyve díjnak. A munkához sorra csatlakoztak kiadók, szakemberek, s mára 80 – 100 fős szakmai műhely alakulhatott ki. Az egyesület tavalyi olvasásnépszerűsítő akciójához, a Mese útja sorozathoz országszerte több mint tízezer kisdiák csatlakozott, és olvastak el könyveket”.

 

Merényi Ágnes, a Móra kiadó főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy Békés Pál nem egyszerűen gyermekeknek író szerző. „Felnőtteknek szóló kötetei mellett az általa alkotott gyerekirodalom is „duplafenekű, duplacsavaros”, s ekként felnőttekhez is szól. A titka annyi, hogy különösebb filozófiai, irodalmi előképzettség nélkül is érthető a gyerekek számára”. Merényi Ágnes megemlítette, hogy Békés Pál gyermekműveit új-, és megújított kiadásokban folyamatosan elérhetővé teszi a Móra kiadó a felnövekvő, új olvasógeneráció számára is. A napokban jelenik meg például új kiadásban Békés Pál Viola violával című kötete, a „Már tudok olvasni” sorozat részeként.

 

A Békés Pál Emlékkiállítást az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár a saját gyűjteményére alapozva hozta létre, azzal a szándékkal, hogy a lehető legteljesebben mutassa be az író sajnálatosan rövid, ám annál gazdagabb életművét, s abban természetesen úgy a felnőtteknek szóló köteteket, mint a színházi, a rádiós és televíziós, és irodalomnépszerűsítő munkásságát. A bemutató létrehozásában közreműködött a Petőfi Irodalmi Múzeum, a FSZEK Sárkányos Könyvtár és a Móra könyvkiadó. A kiállítás 2010. december 31-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg keddtől – péntekig 9 – 19 óráig, szombaton 9 – 14 óráig.

 

 

 

Nyulász Péter


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása