Fel

Élmények a fogyatékkal élőknek

elmeny2

Élmények a fogyatékkal élőknek

Az Élményalap programot a Speciál Pécs és a Fogd a Kezem Alapítvány hívta életre azzal a céllal, hogy támogassák a fogyatékossággal élő emberek élményszerzését, elősegítsék a társadalmi elfogadást és befogadást, és létrehozzanak egy új platformot a fogyatékossággal élők és az „épek” találkozására, párbeszédére. Az élmények felajánlására december 3-ig 8 helyszínen – Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Győrött, Szegeden, Érden, Szekszárdon és Szigetváron-, a fogyatékossággal élők világnapjáig van lehetőség az Élményalap Facebook oldalán keresztül.

 

Mi legyen az élmény?

Az élmény-alap egy olyan program, amely segít felhívni a figyelmet arra, hogy minden ember, a saját lehetőségeihez mérten tud adakozni, ha akar. Arra épít, hogy nem szükséges sem gazdagnak, sem segítő szakembernek lenni, ahhoz, hogy másokon segítsünk. Elég egy élmény, melyet mindenki a saját lehetőségeihez, erőforrásaihoz mérten tud felajánlani. Ilyen felajánlás lehet egy vezetett túra, egy nyitott filmklub, egy szentmise, egy jógaóra, meditáció, pár perc száguldás egy szuper sportkocsival, egy koncertjegy, ha az előadást együtt nézik meg „ép” és fogyatékkal élő emberek. A lényeg tehát nem a pénz, hanem az önkéntesség és a másoknak nyújtott élmény alapú támogatás.

elmeny1

Nyitott társadalom

Az élményalap programnak két fontos célkitűzése van. Az egyik a társadalom, a társas, társadalmi környezet formálása, a befogadó, elfogadó környezet kialakítása. A másik célkitűzés pedig a fogyatékossággal élők motiválása annak érdekében, hogy merjék igénybe venni a környezetük nyújtotta lehetőségeket, merjék megélni a társadalmi befogadás azon szintjét, amelyen az éppen tart.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy e két célra történő együttes törekvés eredményezheti egy inkluzív közösség erősödését. A fogyatékossággal élők általában egy túlvédő családi környezetben élnek, nagyon nehezen veszik igénybe önmaguktól, a már fizikailag is elérhető és szemléletében is nyitott lehetőségeket. Ezzel szorosan összefügg, hogy a környezetnek nincsenek közvetlen tapasztalataik a fogyatékossággal élő emberekről, így nem rendelkeznek használható információkkal a segítés megfelelő módjairól.

elmeny3

Élmények felajánlása

Az élmények felajánlását a Facebook oldalon kívül az info@specialpecs.hu email címre is várják a szervezők december 3-ig.   A fogyatékossággal élők világnapján tartják meg az első találkozót az élményt felajánlók és a fogyatékossággal élők között, a felajánlások közvetítésére pedig jövő év novemberéig, a következő felhívás megjelenéséig van lehetőség.

További információ: https://www.facebook.com/specialpecs és http://www.specialpecs.hu/elmenyalap-program/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása