Fel

Európai kitüntetés a Szülők Házának

gyerekek

Európai kitüntetés a Szülők Házának

Budapesten a XI. kerületben működik, immár öt éve a Szülők Háza. Egy hely, ahol a gyerekek felhőtlenül játszhatnak, egy hely, ahol a szülők válaszokat kaphatnak kérdéseikre, s egy hely, amelyet komoly szakmai kitüntetésben részesített az Európai Unió.

Szülőtámogatás – tudományos alapokon

A Szülők Házát Regős Judit szociálpolitikus hozta létre, 2007-ben. Célja az volt, hogy alulról építkezve, az együttműködő, közösségi erőre támaszkodva hozza létre a „szülőtámogatást”. A központban profi szakemberek segítenek a szülőknek – családterapeuták, pszichológusok, animátorok -, de emellett maga a szülői közösség is sokszor megoldást tud nyújtani egy-egy családnak. A Szülők Háza modelljének ez a lényege, de emellett Regős Judit elképzelése szerint, csatlakozni szeretne az önkormányzatok által nyújtott gyermekjóléti támogatásokhoz, a különböző minisztériumi és uniós pályázatokhoz, illetve az üzleti szféra CSR programjaihoz.

– A szülőtámogatás módszertana egy elismert módszertan szerte Európában, hasonló intézmények Magyarországon is működnek elszórtan – mondta dr. Herczog Mária, az Eurochild brüsszeli központú, a gyerekek és fiatalok életminőségének javulásáért dolgozó, európai szervezeteket tömörítő szervezet elnöke. – A Szülők Háza Központ azért tudta modell értékűvé kinőni magát, mert egyaránt képes biztosítani a professzionális szakmai hátteret, és a fenntartható működés elvét. Ezért döntött úgy az Eurofound, hogy a modellt átvételre javasolja, amelyből működő hálózat alakulhat ki – indokolta a döntést.

„Best practice” díj és országos hálózat

A modell megálmodója és létrehozója Regős Judit két forrásból merítette a küldetés megvalósításához szükséges tudást. Egyrészt szociálpolitikusként, terapeutaként széles körű ismeretekre tett szert a hazai családok körül fennálló problémákról, másrészt négygyermekes édesanyaként saját tapasztalataira is építhetett. A Szülők Háza modell kialakításához emellett azonban számos profi szakember munkájára is szükség volt.

– Az Eurofound szakmai elismerése, amely szerint a Szülők Háza a magyarországi alternatív gyermekellátásban „Best practice” minősítést kapott, óriási lépést jelent számunkra.” – nyilatkozta Regős Judit. – Ezzel ugyanis a szakmai és szakpolitikai támogatást is a modell mögött tudhatjuk, mely lehetővé teszi az országos hálózat elindítását. Jelenleg hét, indulásra kész Szülők Háza projekt várja a TÁMOP pályázat pozitív elbírálását, amellyel a fővárosból kilépve Debrecentől Győrig több száz család számára nyílhat meg a helyi Szülők Háza kapuja.

www.szulokhaza.hu

AK

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása