Fel

Mágikus karácsonyi növények

füstölő

Mágikus karácsonyi növények

Sokunk számára a karácsony gyakran egy-egy illathoz kötődik, az illathoz pedig egy-egy érzés, emlék. Olyan ősi illatok, fűszerek ezek, amelyeket az emberiség már több évezrede használ, és amelyeket számos irodalmi műben megtalálunk. Ezeket igyekeztem összeszedni, persze a teljesség igénye nélkül.

Betlehemi királyok és a tömjén

A Betlehemi királyok versét újra olvasva, most vettem csak észre, hogy nem is három ajándékot visznek a most megszületett kis Jézusnak: “Hoztunk aranyat hat marékkal, tömjént egész vasfazékkal” – írja József Attila, igaz a hat marék stimmel, de ez akkor is csak kétféle ajándék. A harmadik ajándék a mirrha, amely már abban az időben is nagyon fontos gyógynövény volt.

A tömjénfa kérgéből nyerik ki a tömjént, amely nem más, mint a kéregből kifolyó egyfajta gyanta. Amikor bemetszik a fát, a kicsorduló tömjén a nap hatására megkeményedik, s ezt használták fel, már az ókorban is. Elsősorban füstölőként jelenik meg a templomokban, de emellett gyógyító hatása van. Már az ókorban tudták, hogy a tömjén milyen fontos fertőtlenítő, sebgyógyító, feszültség- és görcsoldó. Bőrfiatalító hatására szintén hamar rájöttek, s az ókori Egyiptomban arcpakolást készítettek belőle, ma pedig számos kórházban használják illóolaját feszültségoldásra. A magyar népi hiedelemvilágban a tömjén rontáselhárító.

Mirrha

Igaz József Attila nem említi, de mirrhát is vittek a királyok Betlehembe. A mirrha legalább olyan fontosságú növény volt az ókorban, mint a tömjén. Tövises fa kérgéből nyerték ki, szintén gyanta formájában, s ebből vonták ki az illóolaját.

A szó arab eredetű, keserűt jelent. Az ókorban nagyon nagy kincs volt a mirrha, talán az egyik legdrágább árucikk.

A mirrháról kevesen tudják, hogy gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló, gombaölő hatású. Ezenkívül stimulálja az immunrendszert, erősíti a lábadozókat, nyugtató hatása is van, köptető, és enyhítője a hörghurutnak, köhögésnek. Nagyon sokoldalú növény, gyógyító tulajdonságát már az ókori római katonák is ismerték, ezért tartottak mindig maguknál mirrhaolajat, főleg a sebek kezelésére használták. Érdekesség, hogy Jézusnak a kereszten mirrhás bort akartak adni a katonák, hogy enyhítsék fájdalmát.

Elmaradhatatlan fenyő

A karácsonyi hangulat fő felelőse napjainkban a fenyő. S itt nemcsak a karácsonyfára gondolok, hanem a hozzátartozó fenyőillatról, fenyő illóolajról. Igaz a szobában felállított fának már nagyon ritkán érezzük az illatát, de ha szeretnénk az ünnepi hangulatot emelni, akkor érdemes egy-egy csepp fenyő illóolajat csepegtetni a párologtatóba. S amellett, hogy kellemes illat lesz, a fenyő még gyógyít is: bármilyen légzőszervi probléma kezelésére alkalmas. Felszabadítja a letapadt nyálkát, tisztítja a melléküregeket, ezáltal könnyíti a légzést, csillapítja a köhögést. Illata pedig frissítő hatású, s kiváló szer szellemi kimerültség esetén is.

AK

www.kati-patika.blogspot.com

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása