Fel

Környezetszennyezésről az irodalomban és a filmvásznon

környezet wall-e

Környezetszennyezésről az irodalomban és a filmvásznon

Karácsonyi ajándékba kapják az olvasók a Fenntarthatósági Füzetek legújabb számát, ami környezetszennyezéssel foglalkozó, szórakoztató irodalmi és filmalkotások gyűjteményét mutatja be. Az összeállításban mintegy 50 mű szerepel, melyekből tízet részletesen, véleményezéssel együtt mutatnak be a szerzők.

A publikáció célja a környezetszennyezés populárisabb oldalról történő bemutatása, illetve az ökológiai gondok mélységének prezentálása, hiszen már a szórakoztató irodalmat és filmművészetet is elérte a környezetszennyezés lokális, illetve globális következményeinek problémája. S ehhez még az a gondolat is hozzátehető, hogy a felesleges termékek vásárlása helyett filmet nézni, vagy olvasni fenntarthatóbb, olcsóbb és talán kellemesebb időtöltés is.

A környezetszennyezés mondhatni már az emberiség előtt megszületett, ugyanakkor az ember jelenlétével vált meghatározóvá. A kultúra fejlődésével az ember egyre szélesebb körben dokumentálta a körülötte lévő világot; először könyvekben, később a filmvásznon is megjelentek a mindennapok problémái. Törvényszerű volt, hogy ezek között előbb-utóbb helyet kapott a környezetszennyezés is. A kiadvány készítői úgy vélik, hogy a helyzet súlyosságát nem a szakmai könyvek összegyűjtése prezentálja legjobban, hanem olyan műveké, melyek a szórakoztatásra születtek, hiszen jelzés értékű, ha már ezekben a művekben is az ember által gyártott hulladékról, káros anyagokról vagy az ezek miatt bekövetkezett környezeti mutációkról van szó.

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. Fenntarthatósági Füzeteinek tizenegyedik száma a környezetszennyezés témáját könnyedebb hangvételben közelítette meg. A szerkesztők a publikációban közel 50 olyan szórakoztató irodalmi és filmalkotást gyűjtöttek össze, melyek ez a téma megjelenik. A legjobb tízet ezek közül pedig nemcsak alaptulajdonságaik alapján, hanem – hasonlóan az előző kiadványhoz – olvasói véleményezésekkel kiegészítve mutatják be. A főbb művek között szerepel Robert Merle Malevil című regénye, vagy a Steven Soderbergh rendezésében és Julia Roberts főszereplésével készült Erin Brockovich című film is. A pdf kiadvány ide kattintva ingyenesen letölthető

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. üzleti tevékenysége mellett vállalkozott arra, hogy a fenntarthatósággal és környezettudatos gondolkodással kapcsolatos szakmai irodalomból jelenleg hiányzó témákról hiánypótló oktatási segédanyagokat, a témák iránt érdeklődők számára érdekes olvasmánynak számító rövid összegzéseket készítsen. A Fenntarthatósági Füzetek címen megjelenő kiadványok piaci forgalomba nem kerülnek, jövedelemszerző célt nem szolgálnak, kizárólag a környezettudatos nevelést hivatottak szolgálni, ingyenesen letölthetők a kutató cég honlapjára feltöltött publikációk közül a www.cgpartners.hu oldalon.

– nyp –

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása