Fel

Gyerekek filmjei az Urániában

gyerexem film

Gyerekek filmjei az Urániában

A IV. Nemzetközi Gyerekszem Filmfesztiválon, december 7-én már reggel nyolckor, “első tanítási órában” indul a program. A korai kezdés azért fontos, mert a csaknem száz alkotás megtekintése tekintélyes időt vesz igénybe. Magyar, szlovák, horvát és orosz alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődő diákok.

 Az alkotások

Valódi nemzetközi fesztivál a Gyerekszem, hiszen az előzsűri által a versenyprogramba beválogatott 74 film közül 19 külföldi műhelyek munkája. A filmek kivétel nélkül megtekinthetők a Fesztivál honlapján. Az alkotások értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén Bollók Csaba, Kocsis Ágnes, Schwechtje Mihály, Patrovics Tamás és Martus Éva ítél oda, és az elmúlt évekhez hasonlóan a diákzsűri is oszt ki díjakat.

 Közönségszavazás

A közönség ebben az évben is díjazhatja az általa legjobbnak tartott alkotást. A közönségszavazást rendezvény Facebook oldalán bonyolítják, ahol üzenetben vagy poszton is szavazhattok, lobbizhattok a kedvenceitek mellett, sőt akár egy szavazófilmet is készíthettek!

A közönségszavazók között könyvjutalmat sorsol ki a rendezőség.

 A Gála – szakmai programokkal

A versenyfilmek vetítése mellett a délelőtti programon szakmai konferenciára és filmes szakmai konzultációra kerül sor az alkotókkal. A konferencia, amely 9:00 órakor kezdődik, a filmalkotás gyermekvédelmi célú alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik. Tíz órától pedig az érdeklődők számára forgatókönyvírói workshopot tart Bollók Csaba. A fesztiválon régi szokáshoz híven idén is bemutatkoznak a budapesti és vidéki gyermekotthonokban és iskolákban működő Gyerekszem filmszakkörök.

 Macskássy Katalin Életműdíj

A Gyerekszem Művészeti Egyesület által tavaly alapított díj ebben az évben is a fesztiválon kerül átadásra. Mint ismeretes a Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő filmes projektet hoz létre gyerekekkel.

A díjat, amely Ligeti Edina alkotása, Bollók Csaba filmrendező és Fecskó Edina pszichológus alkotta kuratórium ebben az évben Bakó Máriának a Sonoton zenei könyvtár munkatársának ítélte oda, aki évek óta aláfestő zenékkel segíti a gyerekszem fesztivál és a filmes szakkörök munkáját.

 Díjátadó – koncerttel

A díjak átadása 13:30-kor kezdődik, melynek műsorvezetője Till Attila és a fesztivál kommunikátora Réz Ági lesz. Több mint 30 alkotást díjaz idén is a zsűri, amely majdnem a versenyművek fele. A díjakat a felajánlók és a fesztiváligazgató Grosch Nándor adja át.

A díjátadó után, 15.00-tól a MAKÁM zenekar játszik az emeleti kávézóban, majd a Csortos teremben minden film levetítésre kerül.

Figyelem! Bár a rendezvény ingyenes, a konferenciára és a vetítésekre előzetes helyfoglalás szükséges az Uránia jegypénztárában telefonon (06 1 486 34 00), vagy interneten http://www.urania-nf.hu.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása