Fel

Ezért vagy éhes, ha nem alszol eleget

1200px-Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online

Ezért vagy éhes, ha nem alszol eleget

Ha éhes vagy, akkor  annak számtalan oka  lehet. Tudod-e, hogy  ha nem alszol eleget, akkor az alváshiány hatással lesz az anyagcserédre és ezáltal az éhség érzetet szabályzó hormonokra is. Szóval ha nem alszol eleget, akkor nagy valószínűséggel éhes leszel és sokkal többet eszel, mint amennyit szükséges lenne. Ha valaki nem alussza ki magát rendesen, nem csak fáradt lesz és zavart, de számos olyan anyagcsere-folyamat is lezajlik a szervezetében, ami elősegíti a hízást. Folyamatosan éhes leszel, még akkor is, amikor már  megetted a fél hűtőszekrényt. A kialvatlanság ugyanis két, az étvágyat és a teltségérzetet szabályzó hormon (leptin és ghrelin) szabadít fel. De nézzük csak mi is ez a két anyag.

pixel

pixel

 

 

Éhség és a hormonok

Leptin:

A leptin fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere szabályozásában valamint az étvágy és jóllakottság hosszú távú szabályozásában. A leptin normálértéke sok különböző tényezőtől függ, pl. az életkortól, a testalkattól, a nemtől. Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy, annál inkább érezd, hogy éhes vagy.

Ghrelin

A ghrelin “éhséghormon”, üres gyomor esetén termelődik és az agyban (valamint lokálisan az emésztőrendszerben) kiváltja az éhségérzetet. A fokozott ghrelin termelés a testsúly növekedésével jár. Aktiválja az agy kolinerg-dopaminerg jutalmazó rendszerét is, vagyis fokozza a táplálkozással (és feltehetően az alkoholfogyasztással) együtt járó örömérzetet.

Egy az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azoknak, akik kétszer egymás után csak 4 órát aludtak, 18 százalékkal csökkent a leptin és 28 százalékkal nőtt a ghrelin a szervezetében. A vizsgálat kialvatlan önkéntesei étvágyuk 24 százalékos fokozódásáról számoltak be. A nem elegendő alvás a cukoranyagcsere károsításával a 2. típusú diabétesz kialakulásához is hozzájárul.

Mit tegyél?

Ha nem tudsz aludni

Ha kimerültek vagyunk, bármit megkívánunk, de különösen a cukros, szénhidrátban gazdag ételeket. Ez azért van, mert ezek egyszerre adnak energiát és fejtenek ki vigasztaló hatást. Egyél teljes kiőrlésű gabonából készült rostdús ételeket fehérjével kombinálva, és próbálj meg napi 7-9 órát aludni pihentető környezetben.
Használhatod az OLIVE – Olajfa Bach-virágeszenciát, mely segíti az energiaháztartás harmonizálásában, a pihentető alvásban. Ha nem tudsz aludni jól aludni, vagy elaludni, mert túl sok minden jár az eszedben, akkor a RESCUE Night keverék segít a pihentető alváshoz szükséges belső harmónia megteremtéséhez.  A benne lévő WHITE CHESTNUT – Fehér virágú vadgesztenyea gondolatok lecsendesítésében lehet a segítségünkre. Korábbi cikkemben már írtam arról, hogy ha zaklatott vagy és dühös, az sincs jó hatással az alvásra, sőt még a memóriád kapacitását is rontja.
Ha alvászavaraid komolyra fordulnak, keress fel a szakorvost!

 

Rescue-Night-Spray-box-bottle1

RESCUE Night Elsősegély spray a nyugodt alváshoz.

 

Stressz esetén

Az állandó stressz nagy mennyiségű kortizont szabadít fel a szervezetben, ami étvágynövelő hatású és túlevéshez vezethet. A kortizon és az inzulin a zsírban, cukorban vagy sóban gazdag falatoknak kedvez. Tetézi a bajt, hogy a zsírsejtek is kortizont termelnek, így az adag megkettőződik, és kialakul az ördögi kör. Ráadásul ennek a két hormonnak a hatására elsősorban a hason rakódik le a zsír, ami a szív- és érbetegségek kockázati tényezője.
A stresszkezelő, stresszcsökkentő technikák elsajátításával sokat tehetsz a stressz okozta elhízás ellen. A Bach-virágterápia, a jóga, a meditáció és a mélylégzési gyakorlatok a alkalmazásával csökkentheted a feszültséget.

A Bach-virágok a harmónia visszaállításával segítenek megtalálni a belső egyensúlyunkat. A megfelelő eszencia vagy eszenciák, – melyek a jelenlegi érzelmi állapotod alapján kell kiválasztani -, támogatják a problémamegoldó képességedet, hogy tudjál nemet mondani, hogy csak annyi vállalj, amennyit tényleg elbírsz, hogy megtaláld saját határaidat, és, hogy meddig tart a felelősséged. Bach doktor 38 érzelmet határozott meg, melyhez megtalálta azokat a növényeket melyek segítenek ezekben az állapotokon változtatni.

Nagyon jó megoldás az edzés, de a helyben futás vagy akár a séta is megteszi. Ahelyett, hogy az édesség után nyúlnál, mozogj inkább. Semmi esetre se vedd félvállról a stresszt. Hisz számtalan kutatás igazolja szervezetünkre gyakorolt negatív hatását. Keress fel szakembert, aki segítséget fog neked nyújtani, ha szükséges.

 

 

 

RunnersSlide

 

 

 

 

 

Nem mindegy mit eszel

Az agyunk a zsíros ételekre van programozva. A zsíros, édes és sós ételek megkívánásának evolúciós okai is vannak, a szervezet emlékszik a szűkös időkre, amikor még minden falatért meg kellett küzdeni. Nem csupán az akaraterő hiánya tehát, hogy hajlamosak vagyunk stressz vagy fáradtság esetén az evésre, hanem a már nem szükséges, de még létező túlélő üzemmód okozza.
Ha ez áll fent nálad is, akkor változtass a szokásaidon. Ha például egy bizonyos hangulatban, napszakban, helyen vagy, őrizkedj attól, hogy a megszokott cselekvéseket végezd, azaz szakítsd meg az érzések és a jutalomként felfogott étel kapcsolatát. Röviden és némileg egyszerűsítve: fáradtan, feszülten kerüld el azt az utcát, ahol a cukrászda vagy a pékség áll.

Ha mégsem sikerült

Bocsáss meg magadnak, amiben a PINE – Erdei fenyő lesz a segítségedre. Ne add fel rögtön, hanem, kezd el újra, amihez a GENTIAN – Tárnics ad új lendületet. Tanulj az esetből a CHESNUT BUD – Vadgesztenyerügy, a tanulás eszenciájával, és mozogj még többet.

forrás: http://bachvirageszencia.hu/ezert-vagy-ehes-ha-nem-alszol-eleget/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása