Fel

A Fehérlólányától a Borsi kutyán át, egészen a new yorki kiállításig – Bemutatkozik Szert-Szabó Dorottya illusztrátor

koll14

A Fehérlólányától a Borsi kutyán át, egészen a new yorki kiállításig – Bemutatkozik Szert-Szabó Dorottya illusztrátor

Szert-Szabó Dorottya figuráival, képeivel, kedves animációival már egyre több helyen találkozhatunk. Ő álmodta papírra és kisfilmre Borsi kutya kalandjait, Gryllus Vilmos – Dalok négy évszakra című lemezéhez és egyben könyvéhez is ő készítette az illusztrációit.  S akkor még nem beszéltem a különleges vállalkozásáról a Torzonborzról, amelyben az erdő állatai elevenednek meg takarókon, bögréken vagy épp társasjátékokon. Szerteágazó munkáiról,  terveiről mesélt nekünk Dorottya, aki most épp New Yorkba vitte illusztrációit egy kiállításra.

Nézegetem a képeidet, a különféle megjelenéseket, s ami először eszembe jut, hogy te nagyon kötődsz a természethez. Honnan ez az indíttatás? 
Mindig olyan lelkületű ember voltam akit megnyugtat a madárcsicsergés, a reggeli első napsugár melegsége, a fák leveleinek susogása, a természet közelsége. A fővárosban élek és itt is nőttem fel, de a szüleim rengeteget vittek kirándulni, apukámmal például sokat gyakoroltuk az állatok, növények latin neveit. Így minden bizonnyal ez a fajta kikapcsolódás és az apró természeti kincsekben felfedezett öröm máig kíséri az életemet, feltölt.
IMG_2228
Mi, vagy ki hatott rád, hogy ezt az irányt kezdted el? A gyerekek? Vagy már korábban is a természetrajzok, a gombák, az állatok stb. voltak a kedvenc motívumaid? 
Klasszikus, sok évnyi rajzi előképzettségem van így kipróbáltam elég sok mindent, változatos eszközökkel síkban és térben is ábrázolni. Az egyetemen animációs tervezőművészként végeztem így valószínűleg a kettő irány (valóságszerű ábrázolás és az oldottabb stilizálás jegyei, amik végül meghatároznak. A kedvenc témáimat valóban a természetből (és a népművészetből) merítem, talán mert hiszek benne, hogy így jobban tudok kapcsolódni hozzá és másoknak is átadni azt a szubjektív látásmódot ami engem feltölt és alkotásra ösztönöz. Talán a részletgazdag illusztrálás nálam egy a természet apró részleteiben való gyönyörködéssel..
IMG_2227
Gyerekkönyvek illusztrációi, rajzfilmek. De vajon melyik áll közelebb hozzád? 
Az elmúlt hét évemben csöppentem bele a gyermekkönyv illusztrálás világába, párhuzamosan azzal, hogy időközben kétgyermekes édesanya vált belőlem.  A Ringató mesék, Borsi és Vica kalandjaival kezdtem meg a sort (író: Gáll Viktória Emese) mely azóta sorozattá nőtte ki magát, valóban mozgókép is készült néhány fejezet megrajzolt képeiből. Nehéz kiemelni bizonyos projekteket, de kiválasztok néhányat amik a kedvenceim az elmúlt évekből.
Kezdem Gryllus Vilmossal (Dalok négy évszakra) és a Kaláka (Nálatok laknak-e állatok) könyvekkel, melyek elkészítése szakmai mérföldkő volt az életemben. Amolyan “lehet ennél még bármi jobbat kívánnom magamnak?” érzés.
1993-ban jelent meg a “Dalok1” kazetta és már akkor rajzoltam ezekre a megzenésített versekre, mely alkotások máig megvannak nekem és büszkén őrzöm továbbra is. Szeretném még megemlíteni Acca és Zokni felfedezi a Szigetköz című mesekönyv sorozatot, (író: Gecsei Ádám – Gondár Flóra) amely témájában egyedülálló, valós szigetközi helyszíneket, szokásokat, legendákat ismerhetünk meg a főhősök kalandjai által.
Egy-egy ilyen munka kapcsán rengeteget tanulok én is és ez az egyik legjobb része.
Így volt ez Várszegi Adél könyvében is, amelyben magyar méhészekkel dolgozhattunk együtt és így jött létre egy mesés de szakmailag alapos, pontos infomárciókat átadó könyv a mézről, méhek életéről. (Az első rész címe: Zümmögés erdőn-mezőn Bolyhos és Szofi kalandjai)
Továbbá részese lehettem, hogy megszülethessen Magyarország első hazai alkotású zenélő könyve is. (A zenélő erdő sorozat.) Itt nemcsak az író (Weszely Júlia) és én vagyunk benne a hazai alkotók, de a megszólaló klasszikus zenei részleteket is magyar zenészek játszották fel.
Legújabb kedvenc projektjeim pedig a Pagony kiadó gondozásában készülnek, Mrena Julianna verses meséire. Nem árulom el még miről szól a hamarosan megjelenő új könyv, de tavaly nagy sikere volt a kis lajhárnak, aki nem akart elaludni.
IMG_2226
Ezzel kapcsolatos a mostani sikered is, hogy New Yorkban kiállítják a rajzodat, mesélnél erről ? 
Igen, hamarosan indul a gép és nagyon izgulok, hiszen én szállítom a kiállítás képeit (nem Mussorgskytól :D) és képviselem hazai alkotótársaim. Az ügynökségem szervezte (Magpie Illustration Agency) a lehetőséget, ahol a New York-i Magyar Könyvtárban várnak minket az üres falak és az érdeklődő közönség. Hetünknek négy képe lesz kiállítva, megjelent könyves és saját illusztrációinkból. A program része lesz, hogy néhány nappal később workshopot is fogok tartani gyermekeknek. Szeretettel várok mindenkit!
koll18
Mik a tervek? Mert azt látom a közösségi oldaladon, hogy nagyon aktív vagy a saját dolgaiddal, de új mesekönyv, film van-e kilátásban? 
Igen, új mesekönyv folyamatosan van, az évem is be van táblázva, azok közé szoktam, vagyis próbálok szúrni mindig 1-1 saját rajzot vagy egyéb ötletet. Remek a kérdés, igazából úgy tűnik minden csillag összeállt és idén bele is vághatok az első saját könyvem elkészítésébe, amiről még nem szeretnék többet elárulni, mert hosszú tervezői folyamat és valószínűleg csak jövőre fog megjelenni. Film biztosan nem készül a közeljövőben, de az 5 éves tervben szerepel animációs rövidfilm, vagy egy nagyobb lélegzetvételű animációfilm előkészítésének, tervezésének a kivitelezése. Ez majd eldől, addig maradnak a gifek és a kisebb megmozduló rajzok amik a saját szórakoztatásomra készülnek.
koll14
Az Instagramon két néven is szerepelsz, az egyik a  Fehérlólánya, a másik a Torzonborz. Melyik az igazi Dorottya? 
A Fehérlólánya művésznevet egyre inkább a sajátomnak érzem, nagyjából 20 évvel ezelőtt találtam ki valami email címnek vagy internetes felhasználónévnek. Jankovics Marcell Fehérlófia és a magyar animáció tiszteletére “kereszteltem” így át magam. Nem használom azért a gyakorlatban, de van aki csak így ismer.
A Torzonborz pedig egy kis márka, mely az illusztrációimból készített termékek gyűjtőneve. 2019-ben indítottam, azóta is gyakorlatilag a tervezéstől a kivitelezésig mindent egyedül készítek  benne. Bögréket szublimálok, takarókat és neszeszereket varrok, háát.., nem unatkozom az biztos. Sajnos nincs rá elég időm, de amikor jut akkor mindig valami újdonságon töröm a fejem.
Természet ihlette témákat dolgozok fel és nem titkolt célom a gyermek közönség megszólítása, a játszva tanulás támogatása. Több edukatív természetes játékom van, illetve nagy sláger a madárhatározó takaró, melyen 45 hazai madár rajza látható és olvasható. Vásárlóim egyes termékeim megvásárlásával támogatni tudják a Magyar Madártani Egyesület munkáját.
A Torzonborz eredetileg egy kis kalandvágyó gondtalan süni, aki cserfes, mindig kócos és piszkos, szimbóluma egy boldog, élményekkel gazdag kisgyermeknek. Szeretnék egy ilyen világot teremteni a fiaim miatt is és amíg tudok azért fogok küzdeni, hogy ami a kezem közül kikerül másokat és engem is boldoggá tudjon tenni.
koll17
A Torzonborz termékeit itt tudjátok megnézni, és megvenni: https://torzonborz.com/
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása