Fel

Félek a szüléstől, ez normális?

terhes1

Félek a szüléstől, ez normális?

 

Mi van, ha nem bírom ki a fájdalmat, ha komplikációk lépnek fel vagy ha megáll a szívem? Sok nő retteg a szüléstől, de most lehúzzuk a leplet az indokolatlan aggodalmakról!

pixel

pixel

A terhesség alatt sok minden lejátszódik egy nő gondolataiban, és az időpont közeledtével egyre többet foglalkozunk magával a szüléssel, ami teljesen normális reakció. Mivel fogalmunk sincs, hogy mi vár ránk, senki nem tudja körbeírni a valóságot és mindenki másképp meséli el a maga tapasztalatait így érthető, ha kialakul bennünk némi félelemérzet.

 

terhes4

Ám a túl sok stressz sem segít rajtunk, hiszen az előre elképzelt pánikszerű helyzetek bármikor gondolatainkba zúdulhatnak a szülés alatt akkor is, ha ez egyébként nem indokolt. Így könnyen előidézhetjük magunknak azokat a helyzeteket, amelyektől a legjobban félünk. Valaki ezt a vonzás törvényének nevezi, valaki egyszerű biológiai vagy pszichológiai alapként fogja fel, de akárminek is tituláljuk az biztos, hogy a gondolatainknak teremtő erejük van, így érdemes őket minél hamarabb tisztába tenni.

 

Tévhitek és a valóság

Hirtelen szívleállás

Egy egészséges szervezetnek ki kell bírnia a szülés folyamatát, hiszen a természet nem rak ránk olyan terhet, amellyel ne tudnánk megbirkózni. Ez biológiailag kódolt tény.

Tehát aki nem rendelkezik valamilyen szívproblémával, annak nem kell ettől a veszélytől tartania. Aki viszont igen, az feltétlen jelezze ezt az orvosának, mert ez esetben újra kell gondolni a szülés levezénylését, hogy ne terheljék le a mama szívét.

Aki ezektől az érvektől sem lett nyugodtabb, annak az otthoni “edzést” ajánljuk. Különféle terhesek számára is végezhető gyakorlatokkal tudjuk trenírozni a szervezetünket, (így a szívünket is) hogy a jelenleginél még erősebb legyen a fizikai terhelhetőségünk.

 

terhes2

A fájdalom

Tény és való, hogy a szülés komoly fájdalmakkal jár. Erről megoszlanak a vélemények, egyes anyák úgy emlékeznek vissza, hogy a fájdalom teljesen eltörpül az élmények és a boldogság mellett, mások pedig azt mesélik, hogy keserves kínlódás után sikerült csak túllendülni a fájdalomérzeten.

Aki tudja magáról,hogy nem túl magas a fájdalomküszöbe, annak érdemes elébe mennie a problémának. Számos alternatív megoldás létezik, ilyen például a speciális légzéstechnika, izomlazító masszázsok, meditáció és a hipnózis. Jó ötlet lehet ezeket valamely párosításban vagy magában kipróbálni, sokak szerint hatásos.

Akik viszont nem bíznak az alternatív gyógymódokban, azok számára még mindig ott van az epidurális érzéstelenítés, amelynek köszönhetően lényegesen könnyebb átvészelni a szülést és relatív fájdalommentesnek nevezhető, ha a vajúdást és a szülés utáni időszakot nem vesszük figyelembe.

A fontos mindezek mellett mégis csak az, hogy akit valóban aggaszt ez a tényező, az ne bízza magát a véletlenre, kérje ki orvosa véleményét és tegyen azért, hogy megszabadítsa magát a félelmeitől.

 

terhes3

Csonttöréssel kapcsolatos tévhitek

Az izom és az idegi fájdalom nem összetévesztendő a csontfájdalommal. Az összehúzódások és kitágulások viszonylag gyors váltakozása megviseli szervezetünk izmait és idegeit, de az ezekkel járó fájdalmaknak köze nincs a csontjainkhoz. Nem fogunk fizikailag összeroppanni, mint egy ropi, még ha úgy is érezzük.

Csonttörés hirtelen bekövetkező, nagy erővel történő becsapódás, ütés következtében jön létre, önmagunk csontjait a szüléssel nem tudjuk tönkretenni.

Természetesen vannak kivételes esetek, amelyek során kockázatos az anyára nézve a  természetes szülés, de ezek csak abban az esetben történhetnek meg, ha a mamának valamilyen ehhez kapcsolódó betegsége van. Azonban ezeket a szülész orvos pontosan kielemzi és ha úgy látja helyesnek, akkor nem engedélyezi a természetes úton történő szülést.

 

terhes1

A legfontosabb dolog, amit tehetünk önmagunkért és kisbabánkért!

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak különböző “terhes vitaminok”. Harsog a médiából a reklámáradat, amely ezek szedésére buzdít minket.

Kisbabát vársz? Segítsd a fejlődését terhes vitaminnal! Gondolkodtok a gyerekvállaláson? Már a terhesség előtt kezdd el szedni a terhes vitamint!

Nagyon nagy butaság ez, csak magunknak ártunk vele. Egy egészséges terhességnek nincs szüksége az efféle vitaminokra. A változatos étrend biztosítja a baba és a mama szervezete számára is azokat a fontos tápanyagokat, amelyekre szükségük vannak. A feleslegesen felhalmozott vitaminokkal csak azt érjük el, hogy kisbabánk sokkal nagyobbra fog nőni a méhben, mint amekkorára egyébként kellene.

Ezzel megnehezítjük a terhesség utolsó hónapjait és a szülést is mindenki számára. Összezavarjuk vele a természetes rendszert, amely óramű pontossággal adagolja a baba számára szükséges mennyiséget mindenből. A nők szervezete pontosan tudja, hogy mi az a mérettartomány, amelyen belül a baba szabadon növekedhet a méhben, nincs szükség külső segítségre. Egy kisbaba nem attól lesz egészséges, hogy akkorára nő, mint egy bébi elefánt. Ne dőljünk be mindennek amit a vitaminokról hallunk, elég ha csak azokat a tápanyagokat pótoljuk, amelyekből esetleg hiányban szenvedünk.

A kirívó esetek megemlítése természetesen itt is indokolt. A terhes vitaminok nem rossz és káros készítmények, csak nem szabad úgy szedni őket, mint a cukorkát. Bizonyos veszélyeztetett terhesek, bizonyos terhességi rendellenességek és hiányállapotok esetén indokolt lehet a vitaminok szedése.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása