Fel

Fiatalok sikeres pályaválasztása

palya6

Fiatalok sikeres pályaválasztása

 

Élet Akadémia néven a fiatalok sikeres pályaválasztását segítő, egyedülállóan komplex program indul Budapesten. A hat hétvégés képzés célja, hogy a fiatalok az önismereti, kommunikációs, munkavállalási, pénzügyi és egyéb interaktív tréningek során a számukra megfelelő szakma kiválasztásához hozzáértő, személyre szóló támogatást kapjanak.

 palya1

Deák Andrea

 

– Az ötlet a válság után merült fel, amikor tömegével érkeztek hozzám a középkorú emberek, hogy segítsek új irányt szabni az életüknek – kezd mesélni Deák Andrea fejvadász, az Élet Akadémia megálmodója. – Rá kellett jönnöm, hogy a hozzám fordulók nagy része úgy töltötte az utóbbi sok évét, hogy alig talált örömet a munkájában, valójában mindig is másra vágyott. A gond az, hogy középkorúként már csak jelentős anyagi tartalékokkal érdemes belevágni a pályamódosításba, amivel azonban sokan nem rendelkeznek.  Innen jött az ötlet, hogy olyan jó lenne valahol korábban belenyúlni ebbe a folyamatba és segíteni az embereknek, hogy már eleve a számukra sikereket és mindenekelőtt boldogságot ígérő irányba induljanak. Így jutottam el a gyerekekig, fiatalokig – mondja a szakértő.

palya2

Az Élet Akadémia igazi újító, hiánypótló kezdeményezés – jelenleg hazánkban semmilyen intézményesített rendszer nem létezik, ahol a fiatalok pályaválasztási kétségeivel, problémáival, megoldáshoz segítésével komplex módon, egységes szemléletben foglalkoznának. Az Akadémia trénereit nyolcszáz jelentkező közül válogatták, mindannyian szakmájuk kiválóságai, akik ugyanakkor mélyen elkötelezettek a fiatalok útkeresésének segítése mellett. A tréning törzsét képező önismereti, kommunikációs, pénzügyi, munkavállalási és életmód-tanácsadásról szóló blokkok szervesen kapcsolódnak egymáshoz és alapvetően interaktív, játékos, életszerű helyzetek kezelését, csoportos munkát takarnak.

 

– Nagyon fontos, hogy ne a trendeket kövessük, nem kell mindenkinek egyetemre járnia ahhoz, hogy boldog és a szakmájában kimagaslóan sikeres ember váljék belőle! – folytatja Deák Andrea. – Mi meg szeretnénk mutatni a fiataloknak, hogy a világ széles, számtalan lehetőségből választhatnak, a lényeg, hogy tudatosan induljanak neki az életnek.

Az Élet Akadémia szorosan együttműködik több egyetemi felkészítéssel foglalkozó szervezettel, többek között a külföldi felsőoktatási előkészítőket vezető EngAme-el is. Ennek ellenére a trénereknek nem az a célja, hogy a fiatalokat Magyarország elhagyására bíztassák. Álláspontjuk szerint a jó tréner, akár egy coach, olyan közel kíséri önmagához a gyereket, hogy ő végül határozott, önálló döntést tud hozni a jövőjével kapcsolatban.

palya3

 

– A tréninget alapvetően kamaszkorú fiataloknak szánjuk, nem véletlenül – veszi át a szót Bóta Tímea pszichológus, az önismereti blokk gazdája. – Azt gondolom, ez az a kor ahol még igen hatékonyan bele lehet nyúlni a folyamatba, hiszen ez az identitáskeresés nagy korszaka. Ilyenkor kezdi a kamasz feltenni a Ki vagyok én? Merre tartok? Miért akarok, vagy éppen hogy nem akarok hasonlítani a szüleimre? típusú kérdéseket. Ezért kezdődik a program is az önismereti résszel, hiszen a kamasz kor sajátja, hogy a fiatalok érdeklődésének fókuszában saját maguk megismerése áll. A rendszer hatékonyságát segíti a kiscsoportos, tíz-tizenöt fős létszám is, ami megfelelő  ahhoz, hogy a gyerek  a számára komfortos kortárs közegben definiálhassa saját magát. Ebből a belső felfedezésből nyílik aztán ki az út a többi blokk felé, követve az amúgy is ajánlott sorrendet a pályaválasztásban is, a belülről kifelé haladást.

– A pszichológus ugyanakkor nem tagadja, hogy a legnagyobb hangsúly a teljes vállszélességű szülői támogatáson van, e nélkül a program nem tud igazán sikeresen működni.

palya5

– A gyerek önismerete, motiváltsága, nyíltsága mellett a szülői bizalom elengedhetetlen. Ez az a helyzet, ahol oda kell tudni állni a gyerek elé és elmondani azt a nagyon nehéz mondatot: „Megmutattam neked a lehetőségeidet, most pedig megbízom benned, hogy jó döntést hozol!” Valójában, azt gondolom, ez a legnagyobb dolog, amit egy szülő megtehet a kamasz gyermekéért – legyen szó pályaválasztásról, vagy az élet egyéb területén készülő döntésről – mondja Bóta Tímea.

 

További információ: www.eletakademia.hu

Az anyagot összeállította a Sajtokapocs.hu

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása