Fel

Földvigyázók Veszprémben és Pécsen

00002

Földvigyázók Veszprémben és Pécsen

 

A tavaszi hónapokban hatezer fős „környezetbaráti társaság” szerveződött az ország 1200 iskolájában a Zöldi Ákos és a Földvigyázók online iskolai vetélkedősorozat köré. A környezettudatosságot népszerűsítő akció regionális helyszíni rendezvényekkel egészül ki a második félévben. A Közép-dunántúli regionális rendezvény 2011. szeptember 16-án, Veszprémben lesz, a Dél-dunántúli pedig Pécsen 2011. szeptember 17-én, s mindkettő a helyi Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódik.

A folyamatosan működő www.zoldiakos.eu oldalon a nagyrendezvényekről szóló információk mellett a játékos feladatok is elérhetők. A Zöldi Ákos és a Földvigyázók programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Földvigyázók országszerte

Az év első felében, 13 héten át tartó versengés során az ország ezerkétszáz iskolájából mintegy hatezer kisdiák csatlakozott a Zöldi Ákos és a Földvigyázók című környezetvédelmi tudatosságot célzó játékhoz. Az országos játék a fenntartható fejlődés jegyében és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése érdekében indult – elsősorban kisiskolás korosztály számára. A játékos feladatok megismertették a gyerekeket a környezetvédelem legfontosabb kérdéseivel, a mindennapjaikban megjelenő, környezetet terhelő problémákkal. Az akció a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével ismertette meg a játékosokat alapvető környezetvédelmi fogalmakkal, s a környezetterhelés csökkentéséknek lehetséges módszereivel. A játékosok elérendő célja így az „ökolábnyomuk” csökkentése volt.

Taposs kisebbet!

Bár a tavaszi pontgyűjtő verseny lezárult, a játék folyamatosan elérhető a www.zoldiakos.eu honlapon, s a tanagyhoz kötődő információk akár iskolai tanórákon is felhasználhatók, avagy akár helyi, iskolai vetélkedő is szervezhető a feladatokból. A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” történetéhez, s annak főszereplőihez csatlakozhatnak. Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, újabb és újabb mókás jelentekkel és okos feladatokkal – teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék – fogadják a résztvevőket, akiknek előrehaladását „ökolábnyom mérő” mutatja.

 

Ákosék a terepen

A tavaszi országos versengés értékes nyereményekért – digitális oktatási eszközökért, sportszerekért folyt, s az iskolák versenyének győztes csapatainak jutalma, hogy Zöldi Ákos és csapata vendégül látja az egész osztályt az egyik – hozzájuk legközelebb eső – regionális „földvigyázó” családi rendezvényen. Veszprémben, és Pécsett is a Nagy Sportágválasztóhoz csatlakoznak a Földvigyázók. A nagyszínpadon színházi előadás, a Zöldi Ákos sátrában és azok körül pedig kézműves foglalkozás, fotó-fal, matató, kvíz és nyeremények várnak minden érdeklődőt, és itt veheti át megérdemelt jutalmát a Közép-dunántúli regionális győztes Tatabányai Ságvári Endre Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapata illetve a Dél-dunántúli első helyezett, a Somogyvámosi Srí Prahláda Általános Iskola csapata.

A veszprémi rendezvény időpontja és helyszíne:

2011. szeptember 16, péntek, 10.00 óra, Nagy Sportágválasztó,

Egyetemi Stadion, Veszprém, Wartha Vince utca 3.

A pécsi rendezvény időpontja és helyszíne:

2011. szeptember 17. 10.00 óra, Nagy Sportágválasztó,

Pécsi Vasutas Sportkör Sporttelepe, Pécs, Verseny u. 11.

További részletek itt olvashatók: http://www.zoldiakos.eu/rendezvenyek

 

A szervező

Az „Egyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult. Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, s internetes közvetítése. Az Alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl, rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

 

A szakmai partner

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában.” Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása