Fel

Focibíró nagymama

00004

Focibíró nagymama

 

„Mit meg nem tesz egy nagymama az unokáért!” – mondaná az ember, ha egy bírósípot fújó nagymamát lát a focipályán. Na de mi a helyzet, ha épp fordítva van: a család kezd focizni a Nagyi kedvéért? Ez már egészen közel áll a „koppoláshoz”, aminek mibenléte pedig csak és kizárólag a Virág utcai focibajnokság történetéből, azaz Dávid Ádám könyvéből derülhet ki.

 

Összekovácsolódó Kovácsék

 

Aki átélt már egy foci VB-t, beláthatja a tényt: a foci körül forog a világ. Ehhez képest komoly hiányt szenvedtünk eleddig olyan gyerek-, avagy ifjúsági könyvben, ami erről szól, és magyar nyelven íródott. Vannak persze lefordított külhoniak, de akárhogyan is, igazán csak a saját csapata hozza lázba az embert. Ráadásul a nemrég napvilágot kötet ténylegesen egy magyar foci VB-ről, azaz a Virág utcai bajnokságról szól, mégsem ragad le a három szöglet – tizenegyes szintjén. Azaz nem holmi „szakbarbár” futballista történetet kap az olvasó, hanem egy ízig-vérig ifjúsági családregényt, benne egy hétköznapi család – Kovácsék – mindennapi kis konfliktusaival, ám egyben egy nem mindennapi család nem hétköznapi kalandjaival.

Koppolmányok és más puntktumok

 

A könyvben egy kedves családot ismerhetünk meg – Anyu, Apu, Gerda – a legnagyobb tesó aki egy fura anyajegyes popsztárért rajong, Milán a középső, aki kiváló focikapus, s végül Koppány, a legkisebb tesó, aki pedig mindenféléket „koppol”. Azaz létrehoz nemlétezőt, elhárít létezőt, helyreállít elromlottat és így tovább. Ők tehát a Kovács család, melynek első és legfeltűnőbb jellemzője, hogy minden tagkának szép vörös haja van. Kivéve Nagyit, akinek már kifehéredett, s erről Koppány – szemben mindenki mással – úgy vélekedik, hogy nem megőszült, hanem megtélült – hiszen fehér. Ám miután nincs gonoszabb dolog, mint előre lelőni a poénokat egy nyelvi leleményekkel teli könyvből, így a vicces szófordulatokból talán ennyi elég is ízelítőül. A történetről se sokkal többet, minthogy Kovácsék második feltűnő tulajdonsága a foci szeretete, hiszen Nagyi egykor gólkirálynő volt, s a gyerekek mind igyekeznek felnőni hozzá. Felújítják az elhanyagolt pályát a Virág utcában, megszervezik a Tejfogú Tigrisek focicsapatot, valamint a Virág utcai focibajnokságot. Ám az idilli hangulatot előbb egy félelmetes ellenfél érkezése töri meg, s azután sorban több váratlan fordulat is… De az talán nem váratlan, hogy a legkisebb, azaz Koppány válik kulcsszereplővé az események sodrában. Csak az a kérdés, vajon képes-e helyére koppolni mindent, hogy aztán a végén rávághassa: „punktum”. Ami biztos, hogy az olvasó ezt rögvest megteheti Rubik Anna illusztrációi láttán, melyek híven tükrözik vissza a történet fordulatait, hol színesben, hol csak vonalakban. S a képek – amellett, hogy kifejezőek –, nem nélkülözik a humort sem. Túlzás nélkül állítható, hogy ez a könyv az illusztrációkkal válik azzá, ami: egy hamisítatlan ifjúsági könyv, amiből manapság oly kevés lát napvilágot.

10 év 100 Pagonykönyv

 

A Virág utcai focibajnokság ugyanakkor egy másik szempontból is különleges, hiszen ez a kötet az idén tíz éves Pozsonyi Pagony kiadó századik könyve. Ámbár ezzel együtt azt is el lehet mondani, hogy jubileumi darab létére mégsem lóg kis a sorból. A kiadóra ugyanis megalakulásától fogva jellemző – s ebben egészen hasonlatos a kötet Kovács Koppányára és „koppolásaira” -, hogy olyat hoz létre, ami még nincs – ellenben meglehetősen hiányzik. Így tett már eleve az első magyarországi gyermekkönyvesbolt megnyitásával, amivel a kiadó története kezdődött, s azóta pedig rendre olyasféle köteteket jelentet meg, amelyek elsők a maguk nemében – mint példáként ez a legutóbbi is: focis ifjúsági családregény. Ami miatt azonban egyik másik sorba mégiscsak beleillik, az az, hogy a történet a Pozsonyi Pagony által életre hívott Aranyvackor pályázat egyik díjazott alkotása. Több olyan kötetnek – szerzőnek, illusztrátornak – örülhetett már az olvasóközönség a kiadó jóvoltából, amely – s akik – az Aranyvackoron tűntek fel. Dávid Ádám 2007-ben adta be eme focistakaland első fejezetét pályaműként, mellyel akkor döntőbe, most pedig a könyvespolcokra került.

Haltilop és dinyusz – azaz a jól „megkoppolt” könyvpremier

 

A kötet megjelenését ezzel együtt sok más, a magyar gyerekkönyvpiacon szokatlan jelenség kíséri. A kötethez kreatív alkotó verseny társult, melyben oly mesés koppolmányok születtek, mint például a tulipillangó, a haltilop, a dinyusz avagy a lópintysellőszivárvány. Valódi gitáron valódi zene született a történethez, a könyvhöz ajánlófilm készült, és így tovább. Mindennek a motorja maga a szerző, Dávid Ádám, aki azon túl, hogy a filmkészítés szerelmese is, internetes naplót is indított a kötethez. Az már nem is csoda, hogy a Sárkányos Könyvtárban megtartott könyvbemutatón megjelentek személyesen a szereplők – Koppány, Gerda, s a többiek, ráadásként pedig olyan kézzelfogható kellékekkel is találkozhatott a közönség, mint egy igazi piros-sárga-fekete Géza-ball labda, avagy Kovács Koppány bábfigura, Tejfogú Tigris póló – azazhogy focimez. Mondhatni, mintha csak egy nyugati futballklub nevezett volna az NB I-be … . Ám a bajnokság megnyerésére ezúttal semmi esélye, hiszen annak a győztese csak is az olvasó lehet – „punktum”.

 

A könyv trélere – azaz ajánlófilmje – megnézhető a Mese TV-n: http://mese.tv/series/gyerekkonyvek/david-adam-a-virag-utcai-focibajnoksag   , a koppolásra buzdító internetes napló ezen e helyen lelhető, s benne a kreatív-gyerekrajz verseny képei is: http://koppoljteis.blogspot.com/ , ez pedig a szerző honlapja: www.davidadam.hu .

– Nyulász Péter –

 

Dávid Ádám: A Virág utcai focibajnokság

Pozsonyi Pagony Kiadó, Bp. 2011

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása