Fel

Óévbúcsúztató a Csudaszombattal

Óévbúcsúztató a Csudaszombattal

Az év utolsó napján, az m2 immár negyedik alkalommal gondol a gyerekekre. A szilveszteri műsorban Halász Judit, Novák Péter koncertje mellett, megnézhetjük a legújabb Magyar népmesék rajzfilmeket és a kamaszoknak is izgalmas karaokeversennyel készülnek a szerkesztők.

Délelőtt a kisebbeknek

 

 

A kisebbeknek szóló délelőtti kínálat ezúttal a Bóbita Bábszínház A három kismalac és a farkas című bábfilmjével indul. Igazi szenzáció a kecskeméti animációs stúdió a Magyar népmesék sorozat új részei, amelyeket a mai napig kicsik és nagyok is szívesen néznek. Folytatódik a Nicsak, amelyben az ovisok nézőpontjából látjuk a világot – ezúttal az újévi fogadalmakra figyelve. A Csokiklubban gyorstalpalón tanulhatják a kisebbek és szüleik, miként lehet finomságokat, például rózsaszín csokimalacot készíteni az esti bulira! Muffinsütésben és a szilveszteri előkészületekben ezúttal: Borbás Marcsi tart év végi főzőcskét gyerekekkel a Kuktanodában.

 

 

Évvégi koncertek

 

 

Novák Péter új produkcióját mutatja be a televízióban, a Tititá című műsort, amelyben zenész és táncos segítőivel bizonyítja be, hogy minden hangszer, aminek hangja van! Koncertet ad a Söndörgő Együttes is, akik Tompos Kátyával varázsolnak fergeteges balkáni zenét a stúdióba. Végül Halász Judittal köszönthetitek az újesztendőt a Verset terem a világ! című összeállításával.

 

 

 

 

Mozidélután

 

 

12:40-től vetíti az m2 A majmok kastélya című mozit egy szellemes és tolakodóan kíváncsi majomfiú kalandjairól. Békés Pál is feltűnik a meséjéből forgatott Doktor Minorka Vidor nagy napja című, egy varázslatos piacon játszódó filmben, amit 14.15-től vetít a csatorna. Később még Jasper, a dög címmel egy amerikai (15.30) és Két szélhámos és egy fél címmel egy olasz filmet (17.20) is bemutat az m2, kora este pedig újra láthatjuk a Valami új! című zenés portréműsort Csík Jánossal (Csík Zenekar) és vendégeivel, mások mellett Hobóval, Kiss Tibivel, Bocskor Bíborkával és Ferenczi Györggyel.

 

 

 

Kamasz szilveszter

 

 

A kamasz nézők viszont biztosan a délutáni stúdióműsort fogják várni a képernyők előtt, hiszen zenés köszöntővel érkezik Szabó Balázs játékmester, A Szövetség című családi vetélkedőről mesél Buda Mártonnak Puskás Peti, Szabó Kimmel Tamás és Feke Pál, majd kevéssel nyolc előtt érkezik a Karaoke hangjáték Kovács Áronnal! Ez utóbbi, két részes műsorban előbb Fluor Tomi, SP és Lola lép színpadra, majd a második részben csapatkapitányként segítik a műsorban vetélkedő zeneiskolásokat. Az év utolsó óráiban végül a Magyar Rádió Szimfonik LIVE koncertfilmmel zárja a Csudaszombatot az m2.

 

 

 

Csudagyerek – visszatekintő

 

A korábbi tervek helyett – amely szerint gyerekcsatorna lesz az M2 adó – idén csak minden hónap utolsó szombatját kapták meg a magyar gyermekek. Minden adásban egy téma köré építitték fel a napot. A Szinházi Világnap, az Állatok világnapja, a kreativitás köré épültek eddig a havi egyszeri műsorok.

 

A műsor minden alkalommal élő adásban ment, az élő adás összes szépségével és sokszor nehézségeivel. A stúdióban 50 gyereket koordináltak több kevesebb sikerrel a szervezők, nekik játszottak az ott megjelent színészek, zenészek. A Csudaszombat c. műsor másik érdekessége, hogy minden hónapoban egy témára építették fel a műsort. Így az első műsor a Magyar dráma napjához csatlakozott, ezért a színház volt a főszerep. Ennek keretében a gyerekek előadhattak egy maguk által írt darabot, ebben a Bárka színház munkatársai voltak segítőik. Lukácsházy Győző mesélt a zene szépségéről és csudáiról, színészekkel – Molnár Piroska – játszhattak a gyerekek színházasdit. Az élő adás mellett számos rajzfilm, bábfilm, illetve a stúdióban előadott bábelőadások tették színessé a műsort.

 

Kiknek és hogyan?

 

A Csudaszombat bár gyerekeknek szóló műsor, mégis inkább a gyerekekről szól. Az otthon a televízió előtt ülő gyerekek számára az ilyenfajta műsor vélhetően kicsit unalmas… Kicsit olyan helyzet állt elő, mikor egy nagy fesztivált közvetítenek, amelynek a képláda előtt ülők nem részesei.

 

Tehát nagyon hiányzott a műsorból az interaktivitás, éppen a 21. század egyik nagy vivmánya és kihívása is egyben. Számos külföldi csatornán, már évek óta működnek gyerekeknek szóló műsorok, sőt akár egy teljes délelőttök, ahol az interaktivitás kimondottan elsődrangú. Amikor a műsorvezető megszólítja az otthonülőket, feladatokat kapnak, amelyeket beküldhetnek a stúdióba, nyerhetnek ezt vagy azt. Ami viszont kimondottan nagyszerű, hogy a kamaszok is helyet kaptak a műsortervben. Végre, velük is foglalkoznak, mert igaz épp a felnőttkor küszöbén állnak, de azért még ők is gyerekek. Nagyon fontos, hogy ők is szerepet kaphassanak a televízióban, olyan műsorokkal, beszélgetésekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a problémáikra, kérdéseikre. A sok-sok beszélgetős műsor mellett, jobb lett volna ide is egy kis interaktívitás, akár egy kvízjáték, amelyet az otthonülők is élvezhetnek.

 

 

 

AK-SZS


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása