Fel

Húsz éve szárnyal a Kolibri

00002

Húsz éve szárnyal a Kolibri

Nem mindennapi mustrával kezdi az ünnepi évad tavaszi felét az idén húsz éves Kolibri családi színház. Öt nap leforgása alatt húsz előadás reprezentálja mindazt, amit az első húsz évből meghatározónak tart a társulat.

 

Az Ünnepi Mustra – melynek alcíme: a Kolibri sava-borsa – átfogó képet mutat be a társulat két évtizedéből. „A műsor tizenhét saját és három külföldi produkcióját úgy válogattuk össze, hogy kifejezze mindazt, ami első húsz évünket meghatározta, amivel első húsz évünket meghatároztuk.” – olvasható a színház közleményében.

Együtt nőttünk fel

A jubileumok az ünneplés mellett mindig visszatekintésre, számvetésre is késztetnek, s így van ezzel a Kolibri színház is. A huszadik születésnap apropóján például Együtt nőttünk fel címmel több részes videó sorozatot készített a színház. A színészektől kezdve a műszak tagjain át a gazdasági osztályon dolgozó munkatársakig bezárólag közösen elevenítik fel a Kolibrihez fűződő emlékeket, élményeket. A sorozat első részei már láthatók a színház honlapján. Természetesen az Ünnepi Mustra programjának összeállítása is hasonló céllal zajlott. A színház szeretné ezzel a fesztivállal bemutatni, hogy az 1992-ben indult alternatív bábszínházból miként fejlődött a fiatalok minden korosztályának játszó, sok műfajú, Magyarországon máig egyedüli főhivatású gyermek- és ifjúsági repertoárszínházzá.

Színház csecsemőknek, kamaszoknak és operakedvelőknek

A mustra bemutatói hat különböző területet ölelnek fel. Ezek között külön csoportban szerepelnek magyar szerzők darabjai, hiszen a Kolibri színház vezetősége és társulata kezdettől fogva hivatásának tekinti egyrészt, hogy bemutassa a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőit, másrészt hogy a legújabb külföldi újdonságokat, mese- és regényadaptációkat rangos fordítók magyar tolmácsolásában állítsák színpadra.

Magyarországon a Kolibri színház mutatott be először Csecsemőszínházi előadásokat. 2005-ben, a Glitterbird európai uniós projekt keretében játszottak először a 0-3 éves korosztálynak. A kezdeményezés mára országszerte annyi követőre talált, hogy 2010-ben a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén külön (Small size) fesztivált rendezhettek a hazai csecsemőszínházi produkcióknak.

A Next Generation előadások a kamasz korosztályt célozzák. A Kolibri fontosnak tartja, hogy a tizenévesek a saját korosztályukkal és saját problémáikkal találkozzanak a színpadon, a nekik szóló darabokban. A Platform 11+ európai uniós program segítségével az ismert és már sikeres kortárs magyar drámaírók figyelmét is sikerült felhívni a 11-15 évesek korosztályára. Műveik ma már egytől egyig a gazdag ifjúsági repertoár szakmai díjakkal kitüntetett sikerdarabjai.

 

A Small Size és Big Citizens produkciók egy másik kiemelt uniós együttműködés keretében készültek az 1-5 éves, bölcsis, ovis korosztálynak.

 

A Kolibri színház ugyanakkor nem riad vissza monumentális előadásoktól sem. A Komolyzenei klasszikus előadások, operák című sorozat repertoárja a Művészetek Palotájával együttműködve épült fel. A MÜPÁ-ban nagyzenekari kísérettel bemutatott darabokat új köntösbe öltöztetve játsszák.

A Kolibri Ünnepi Mustra széles műfaji kínálatában színpadra kerül többek között a Bors néni, a Spárga-tengeralattjáró, a Kukacmatyi, a Cyber Cyrano, A webáruház, a Tekergő, a Kippkopp gyerekei, a Bunyósszív és a Szentivánéji álom. A fesztivál részletes programja megtalálható az egyszervolt programajánlójában.

 

-nyp-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása