Fogfehérítés házilag – Mivel szabad és mivel nem?
Rengeteg természetes fogfehérítő eljárásról hallani, melyekről azt reklámozzák, hogy nem roncsolja a fogakat. De vajon melyik az, amelyik tényleg ártalmatlan?
Vakító fehér fogsorunk sok eljárás eredményeként lehet, melyeknek meg is kérik rendesen az árát. Ám az úgy nevezett “természetes” módszerek hipersebességgel terjednek az interneten, s emberek ezrei próbálgatják otthon annak tudata nélkül, hogy mit okoznak ezzel önmaguknak. Most lehúzzuk a leplet az ártalmatlan természetes módszerekről, s megtudhatjuk, hogy az orvosi vélemény szerint melyek azok, amelyek ténylegesen nem ártanak.
Eper
– Állítás: Pépesíts össze egy érett epret, majd dörzsöld bele a fogkefédet. Ezzel az epres fogkefével alaposan keféld át a fogaidat, és két hét használaton belül látványos változást tapasztalhatsz.
– Fogorvosi ítélet: IGAZ! Az eper citromsavat tartalmaz, amely valóban roncsolja a fogzománcot. Ám az érett eperben sokkal magasabb mennyiségű almasav van jelen, amely viszont a zománcot nem károsítja, ellenben a fog felszínén lévő felületi szennyeződéseket eltávolítja, így fehéríti fogsorunkat. Tehát akkor ajánlott ez a módszer, ha igazán érett eper áll a rendelkezésünkre. A felhasználása úgy működik ahogy fentebb leírtuk, s valóban kíméletesen távolítja el az elszíneződést okozó szennyeződéseket.
Narancshéj
– Állítás: A narancshéj fehér része, amely a héj és a hús között található, d-limonént tartalmaz, amely segít eltávolítani a fogakra tapadt szennyeződéseket három heti használati időn belül. Hámozz meg egy narancsot úgy, hogy minél több fehér rész maradjon sértetlen. Dörzsöld a fogaidhoz ezt a részt, és hagyd rajta legalább 3-5 percig, hogy kifejthesse jótékony hatását. Moss után alaposan fogat, hogy a narancslé és a héjmaradványok maradéktalanul eltávolodjanak a fog felszínéről, így rendszeres ismétlés mellett meghozza a kívánt eredményt.
– Fogorvosi ítélet: HAMIS! Azt tanácsoljuk a betegeinknek, hogy a frissen facsart gyümölcsleveket lehetőleg szívószállal fogyasszák, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. A narancslé ugyanis nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, mely sérti a fogzománcot és könnyen fogszuvasodáshoz vezet. Ennek következtében a fog belseje, az úgy nevezett “dentin” is sérül, melynek köszönhető az érzékenység érzete hidegre-melegre.
Nem ajánlott eljárás!
Almaecet
– Állítás: Egy egység almaecet és két egység víz kombinációjával napi egyszeri öblögetés fehéríti a fogakat valamint megvédi a teljes szájüreget a baktériumoktól.
– Fogorvosi ítélet: HAMIS! Amikor lenyeljük, a hasnyálmirigy váladékával keveredve lúgossá válik, ám amikor a fogunkkal érintkezik, még nagyon is sav, bár nem túl erős. Emiatt a fogak kevésbé lesznek ellenállóak. Ez olyan, mint amikor egy krétát túl sokáig tartunk víz alatt, majd utána használni szeretnénk, de szétmállik a kezünkben. Egy olyan alacsony erősségű sav, mint például az eperben lévő almasav alapvetően nem károsítja a fogakat. Csak sajnos az almaecet úgy reagál a fogainkkal, hogy megpuhítja azok felszínét, így mélyebb rétegek is sérülhetnek.
Nem ajánlott!
Kókuszolaj
– Állítás: Egy rendkívül régi eljárás, melynek keretein belül hatékonyan tisztíthatjuk, táplálhatjuk a fogainkat és az ínyünket. Egy evőkanál kókusz, szezám vagy olívaolajat kell a fogaidra illetve az ínyedre kenni, s rajta hagyni kb. 20 percig. Ez idő alatt a kókuszolaj rátapad a szádban lévő sejtmembránok közötti baktériumokra, s amikor kiöblíted, akkor magával ragadja a kórokozókat is. Így fehéríti a fogakat.
– Fogorvosi ítélet: HAMIS! Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az olaj magával rántaná a baktériumokat. Elképzelhető, hogy bizonyos olajok távol tartanak bizonyos kórokozókat, de arról nem ír egyetlen szakleírás sem, hogy az olajok eltávolítják a baktériumokat.
Nem ajánlott!
Citrom
– Állítás: Dörzsöld át a fogaidat egy gerezd citrommal vagy öblögess citromlével. A benne található sav a legmélyebben megbúvó kis szennyeződéseket is eltávolítja, így kölcsönözve nekünk fehérebb mosolyt.
– Fogorvosi ítélet: HAMIS! A citromban található citromsav a fogaink szempontjából erős savnak számít! Pillanatok alatt tönkreteszi a fogzománcot, semmi keresnivalója nincs a szánkban. A citrom még az ecetnél is savasabb. Látni olyan betegeket, akiknek a fogain látszódik a citromgerezd okozta marásnyom. Persze szabad szemmel nem észlelhető, de ez akkor is ijesztő.
Nem ajánlott!
A nyertes tehát az eper!
Orvosok által javasolt, nyugodtan alkalmazható fogfehérítő módszer. Emellett finom illatúvá varázsolja a szánkat, s a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően még számos pozitív hatása is van. Fogyasszuk minél többször, amikor csak lehet!
forrás: http://www.kicsisziv.hu