Fel

Fogfehérítés házilag – Mivel szabad és mivel nem?

fogak

Fogfehérítés házilag – Mivel szabad és mivel nem?

 

Rengeteg természetes fogfehérítő eljárásról hallani, melyekről azt reklámozzák, hogy nem roncsolja a fogakat. De vajon melyik az, amelyik tényleg ártalmatlan?

pixel

pixel

 

fogak

Vakító fehér fogsorunk sok eljárás eredményeként lehet, melyeknek meg is kérik rendesen az árát. Ám az úgy nevezett “természetes” módszerek hipersebességgel terjednek az interneten, s emberek ezrei próbálgatják otthon annak tudata nélkül, hogy mit okoznak ezzel önmaguknak. Most lehúzzuk a leplet az ártalmatlan természetes módszerekről, s megtudhatjuk, hogy az orvosi vélemény szerint melyek azok, amelyek ténylegesen nem ártanak.

 

eper

Eper

Állítás: Pépesíts össze egy érett epret, majd dörzsöld bele a fogkefédet. Ezzel az epres fogkefével alaposan keféld át a fogaidat, és két hét használaton belül látványos változást tapasztalhatsz.
– Fogorvosi ítélet: IGAZ! Az eper citromsavat tartalmaz, amely valóban roncsolja a fogzománcot. Ám az érett eperben sokkal magasabb mennyiségű almasav van jelen, amely viszont a zománcot nem károsítja, ellenben a fog felszínén lévő felületi szennyeződéseket eltávolítja, így fehéríti fogsorunkat. Tehát akkor ajánlott ez a módszer, ha igazán érett eper áll a rendelkezésünkre. A felhasználása úgy működik ahogy fentebb leírtuk, s valóban kíméletesen távolítja el az elszíneződést okozó szennyeződéseket.

 

Narancshéj

– Állítás: A narancshéj fehér része, amely a héj és a hús között található, d-limonént tartalmaz, amely segít eltávolítani a fogakra tapadt szennyeződéseket három heti használati időn belül. Hámozz meg egy narancsot úgy, hogy minél több fehér rész maradjon sértetlen. Dörzsöld a fogaidhoz ezt a részt, és hagyd rajta legalább 3-5 percig, hogy kifejthesse jótékony hatását. Moss után alaposan fogat, hogy a narancslé és a héjmaradványok maradéktalanul eltávolodjanak a fog felszínéről, így rendszeres ismétlés mellett meghozza a kívánt eredményt.
Fogorvosi ítélet: HAMIS! Azt tanácsoljuk a betegeinknek, hogy a frissen facsart gyümölcsleveket lehetőleg szívószállal fogyasszák, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. A narancslé ugyanis nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, mely sérti a fogzománcot és könnyen fogszuvasodáshoz vezet. Ennek következtében a fog belseje, az úgy nevezett “dentin” is sérül, melynek köszönhető az érzékenység érzete hidegre-melegre.
Nem ajánlott eljárás!

 

almaecet

Almaecet

– Állítás: Egy egység almaecet és két egység víz kombinációjával napi egyszeri öblögetés fehéríti a fogakat valamint megvédi a teljes szájüreget a baktériumoktól.
Fogorvosi ítélet: HAMIS! Amikor lenyeljük, a hasnyálmirigy váladékával keveredve lúgossá válik, ám amikor a fogunkkal érintkezik, még nagyon is sav, bár nem túl erős. Emiatt a fogak kevésbé lesznek ellenállóak. Ez olyan, mint amikor egy krétát túl sokáig tartunk víz alatt, majd utána használni szeretnénk, de szétmállik a kezünkben. Egy olyan alacsony erősségű sav, mint például az eperben lévő almasav alapvetően nem károsítja a fogakat. Csak sajnos az almaecet úgy reagál a fogainkkal, hogy megpuhítja azok felszínét, így mélyebb rétegek is sérülhetnek.
Nem ajánlott!

 

Kókuszolaj

– Állítás: Egy rendkívül régi eljárás, melynek keretein belül hatékonyan tisztíthatjuk, táplálhatjuk a fogainkat és az ínyünket. Egy evőkanál kókusz, szezám vagy olívaolajat kell a fogaidra illetve az ínyedre kenni, s rajta hagyni kb. 20 percig. Ez idő alatt a kókuszolaj rátapad a szádban lévő sejtmembránok közötti baktériumokra, s amikor kiöblíted, akkor magával ragadja a kórokozókat is. Így fehéríti a fogakat.
Fogorvosi ítélet: HAMIS! Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az olaj magával rántaná a baktériumokat. Elképzelhető, hogy bizonyos olajok távol tartanak bizonyos kórokozókat, de arról nem ír egyetlen szakleírás sem, hogy az olajok eltávolítják a baktériumokat.
Nem ajánlott! 

 

citrom

Citrom

– Állítás: Dörzsöld át a fogaidat egy gerezd citrommal vagy öblögess citromlével. A benne található sav a legmélyebben megbúvó kis szennyeződéseket is eltávolítja, így kölcsönözve nekünk fehérebb mosolyt.
Fogorvosi ítélet: HAMIS! A citromban található citromsav a fogaink szempontjából erős savnak számít! Pillanatok alatt tönkreteszi a fogzománcot, semmi keresnivalója nincs a szánkban. A citrom még az ecetnél is savasabb. Látni olyan betegeket, akiknek a fogain látszódik a citromgerezd okozta marásnyom. Persze szabad szemmel nem észlelhető, de ez akkor is ijesztő.
Nem ajánlott!

A nyertes tehát az eper!

Orvosok által javasolt, nyugodtan alkalmazható fogfehérítő módszer. Emellett finom illatúvá varázsolja a szánkat, s a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően még számos pozitív hatása is van. Fogyasszuk minél többször, amikor csak lehet!

forrás: http://www.kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása