Fel

Föld elem – erőssége és hiánya egy gyermek személyiségében

fold1

Föld elem – erőssége és hiánya egy gyermek személyiségében

A temperamentumbeli sajátosságok sorozata folytatódik. Következzen most egy másik temperamentumbeli sajátosság részletezése, amelyet egy gyermek születési horoszkópjában a Föld elem megléte vagy hiánya mutat meg. Ez az az adottság, amit a pszichológia melankolikus temperamentumnak nevez.

 

fold2

 

Temperamentumbeli sajátosság

Ez a képesség adja a gyermek számára a belső féket, a gyakorlatiasságot, kitartást, monotónia tűrőképességet és a szabályok, a rendszer elfogadását.

Ahogy már a Tűz elemnél is írtam, ez az energia is megnyilvánulhat ösztönösen és tudatosan is. Emellett megjelenhet hiányként, amit nagyon fontos tudnunk, mert minél korábban kezdjük el erősíteni, annál kevésbé okoz iskoláskorban problémát.

 

Túl sok vagy túl kevés

Ami a hiány és a többlet esetében is közös az a rendszer bevezetése a gyermek életébe és a gyakorlás központú feladatok, játékok.

Akiben ez a képesség erősen van jelen, annak az nyújt biztonságot, ha mindennapjai kiszámítható napirend szerint folynak. Ők egy kissé lassabbak, nyugisabbak, esetleg több időbe telik, míg megtanulnak valamit, de ez csak az alaposságuk miatt van. Amennyiben ennek a sajátosságnak a hangsúlyossága mellett hiányzik pl. a Tűz elem, akkor a gyermek lehet visszahúzódó, de ha ezt nem is észlelitek rajta, akkor is látjátok, hogy nem keresi a kihívásokat, és lehetőleg kerüli a versenyhelyzeteket.

Amennyiben az elem túlsúlya mellett hiányzik a Levegő elem, akkor a gyermek görcsös lehet, nehezen viselheti a változásokat, és hiányozhat belőle a könnyedség, szellemi és fizikai rugalmasság. Ilyenkor nagyon jót tesz, ha sokat van levegőn a gyermek, futkos, biciklizik, mászókázik, már csak azért is, hogy ne lustuljon el. Emellett nagyon hasznos, ha olyan dolgokat játszotok, amik segítik szókincsük fejlődését. Jó, ha sokat olvastok nekik, és ha sokat beszélgettek velük. Később pedig próbáljátok az olvasás felé terelgetni Őket. Mindegy mivel kezdik, csak olvassanak, kapjanak rá az olvasás élményére.

Egyfelől nagyon hasznos, ha a személyiségben ez a fajta képesség jelen van, hiszen a kitartásra, gyakorlatiasságra, a szabályok elfogadására nagy szükség van, de a túl sok korlátozó is lehet. Mindenképpen jó tudni, hogy van e olyan képesség ami emellett hiányként vagy gyengébben jelentkezik. A görcsös felnőttek túlnyomó többségénél kimutatható, hogy valamely könnyedséget, energiát biztosító elem hiányzik, ezért rosszul viselik a változásokat, és túlzottan ragaszkodnak a racionalitáshoz, és nehezen mozdulnak, nehezen vágnak bele új dolgokba.

fold3

Ha hiányzik a Föld elem

Akik személyiségében ez a képesség hiányzik, ott bizony ezt az oldalt fejleszteni kell, mert felnőtt korukban képtelenek lesznek remek gondolataikat a gyakorlati életben megvalósítani, nem lesz bennük kitartás, nehezen fogadják el a szabályokat. Amennyiben a Levegő és a Tűz elem túlműködésével jár együtt ez a hiány a gyermeknél, akkor kezelhetetlenné válhatnak.

Tehát ha azzal szembesülünk, hogy gyermekünknél ez a képesség erősítésre szorul, akkor már egész kis kortól jó, ha bevezetjük a napi rendszerességet, nevelésükben következetesek leszünk, és kitartásukat eddzük. A legjobb módszer erre, a jutalmazó rendszer, mert egy temperamentumos gyermek, ha túlzottan korlátozni próbálják, és nincs sikerélménye, akkor elkezdhet lázadni. Kudarcait ilyenkor lehet, hogy pont azzal fogja kompenzálni, hogy direkt ellentmond, bohóckodik, esetleg agresszívvá válik.

Emellett fontos, hogy mindig sokat mozogjanak, hiszen ha az energia túlműködik bennük, akkor képtelenek lesznek egyhelyben ülni, figyelmüket összpontosítani.

Érdemes számukra olyan feladatokat kitalálni, amik gyors sikert és változatosságot biztosítanak, de mindenképpen legyen benne gyakorlás is. Könnyen megtanulnak bármit, de nehezebben tudják ezt a tudást a gyakorlatban is hasznosítani. Ha ezek a gyakorló feladatok érdekesek, változatosak és esetleg még kihívást is találnak benne, akkor szívesen fognak gyakorolni, szinte észre sem veszik azt, hogy gyakorolnak.

 

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

Tel.: 06/30-4515002

E-mail: astromarcsi@gmail.com

www.belsobeke.com

A Föld elemhez kapcsolódó tulajdonság az alaposság, a kitartás, a precizitás, a rendszeretet ehhez a tulajdonsághoz jól illenek a következő feladatok:

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása