Fel

Színes ötletek – vidám gyerekszobák

szoba5

Színes ötletek – vidám gyerekszobák

 

Amikor lakást vásárolunk, vagy házat tervezünk, még nem is gondolnánk, hogy az a jelenleg üresen álló, vagy dobozokkal teli szoba, ami majd a gyerekszoba lesz, milyen fontos szerepet fog játszani kis lakója életében és milyen sokféle funkciónak kell majd megfelelnie.

 

szoba1

Gondoljunk csak bele, nekünk van hálószobánk, ahol alszunk, a nappaliban tévézünk és a gardróbban tartjuk a ruháinkat. A gyerekek azonban életük első évének nagy részét, majd később is idejük jelentős hányadát a szobájukban töltik. Itt alszanak, itt játszanak és a ruháikat is általában ebben a szobában tartjuk. Néhány évvel később itt fognak tanulni, kamaszkorukban pedig ez lesz az a hely, ahova visszavonulnak, ha éppen látni sem akarnak minket, tehát mint életük első évében, szinte egész nap a szobájukban lesznek.

 

szoba4

Hogyan rendezzük be?

Mivel ez egy többfunkciós szoba, jó ha többféle szempont szerint alakítjuk ki. Szerencsés, ha nem egy zajos, forgalmas utcára néz a gyerekszoba ablaka, hanem inkább belső udvarra vagy a kertre. Jó ha világos, de nem tűzi hosszan a nap. Ha a szoba kis alapterületű, hangulatos fényekkel és világos, a teret növelő színekkel tehetjük otthonossá.

 

szoba2

Milyen színeket használjunk?

Nem is gondolnánk, de a falak színének is jelentősége lehet. Különösen aktív gyerekek esetében nem szerencsés vörös színt használni, mert még jobban felizgatja. A kék, a sárga és a zöld pasztell árnyalatai nyugodt légkört teremtenek a gyerekszobában. Az utóbbi években divatossá váltak a falra festett állatfigurák, amik azon kívül, hogy vidámak és dekoratívak, a gyermekek beszédfejlődését is segíthetik.

 

szoba5

Milyen bútorokat vegyünk?

Legfontosabb szempont gyerekbútorok esetében a biztonság. Ne legyenek éles felületei és sarkai, ne legyenek nagyon magasak és borulékonyak. Válasszunk letisztult, világos bútorokat, vidám, színes, könnyed anyagokat a védettség érzésének fokozására. Jó, ha a gyerekágyat úgy helyezzük el, hogy onnan rá lehessen látni az ajtóra, biztonságérzetet ad a gyereknek.

szoba3

Vidám variációk

Tippek

Kicsi gyerekeknél nem nehéz, de nagyobbaknál is próbáljuk minimalizálni az elektroszmogot. Az ő esetükben ez nem olyan könnyű, hiszen már többnyire van a szobában televízió vagy számítógép, de ebben az esetben is legalább 2 m távolságra legyenek az elektromos berendezések az ágytól, így kevésbé zavarják a nyugodt éjszakai alvást.

A gyerekszobát általában 3 évente kell átrendezni ahhoz, hogy mindig a gyerek igényeinek megfelelő legyen. Jó ha a változtatásokba bevonjuk a gyerekeket is, így nagyobb örömmel tartanak majd rendet és jobban a magukénak érzik majd a kis kuckójukat.

 

forrás: www.teunneped.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása