Fel

Sikeres tini

tini2

Sikeres tini

 

Mitől lesz sikeres a tini korú gyermekünk? Mit tehetünk mi, hogy segítsük őket? Hogyan vélekedjünk róluk, és a gondolataikról? Cikkünk segítséget nyújthat e témában is.

 

Működőképes tini nevelés? Egy felelősségteljes, jó döntéseket hozó, magabiztos és őszinte tinédzser? Ez nem lehetetlen! Íme 12 tipp, amivel ezeket elérheted!

Lehet, úgy érzed, hogy semmilyen hatást nem tudsz gyakorolni gyermekedre, de ha hiszed, ha nem, nagyon sokat számít, hogy mennyire erős a kötelék, szülő és gyerek között. A jó kapcsolat az összes résztvevőn egyformán múlik, viszont nagyban elősegíti az iskolai sikerek elérését, illetve jó közérzetet ad a mindennapokban, ami a kapcsolatok kialakításában is sokat számít.

 

tini

Ezzel szemben a gyenge, vagy túlnyomó részt ellentmondásos szülő-gyerek kapcsolatoknál nagyobb számban fordul elő korai szexuális aktivitás vagy kísérletezés alkohollal és/vagy drogokkal. Nem azért, mert velejéig elromlott a gyerkőcünk, hanem egyszerűen keresi azt a kis pluszt, ami otthon nem adatik meg. Így hát mindenkinek az a legjobb, ha harmónia van a családban.

Hogyan neveld gyermeked ebben a változó időszakban, amikor néha olyanok lehettek egymásnak, mint két idegen? 12 hasznos tipp, ami választ adhat a kérdéseidre.

 

Ne feledd, nem csak a szülője vagy, hanem a barátja is

 

A tinik ugyanúgy vágynak a szüleik közelségére, mint a kisebb gyerekek. A különbség csupán az, hogy ők inkább a szülők barátságára vágynak, és nem a hegyi beszédre. Szükségük van némi függetlenségre, és arra is, hogy ne faggassuk ki őket minden percben, és ne akarjunk mindenhol ott lenni. Ha elfogadjuk őket olyannak, amilyenek, akkor a közelünkben is jól fogják érezni magukat, és előbb utóbb maguktól fogják elmesélni azokat a dolgokat, amik minket a leginkább érdekelnek.

tini3

Attól félsz, hogy ez a szoros barátság rontani fogja a tiszteletedet a gyerek szemében? Nem kell ettől tartani. Hiszen te is tiszteletben tartod a barátaidat, akik igazán, tiszta szívvel figyelnek rád és hallgatnak meg téged. Miért gondolod, hogy gyermeked másképp vélekedne? Ha bizalmat, őszinteséget és hitelességet sugárzol felé, hidd el, te is ezt fogod visszakapni.

Néha viszont be kell húzni a kéziféket, és nemet kell mondani. Ezt fel lehet úgy is fogni, mint egy vörös zászlót az életetekben, ami akkor jelenik meg, ha a tini gyerek közeledik egy bizonyos határ felé. Ha ezt megbeszélitek, akkor ez egy működőképes fegyelmező technika. Ha azonban túl sűrűn alkalmazod, akkor hiteltelenné válhat és veszíthet az ütőképességéből. Lesznek pillanatok, amikor nagyon nem akarja elfogadni a tiltást, de akkor is ragaszkodni kell a szabályainkhoz. Esetleg ilyen helyzetekkor érdemes megpróbálni valamiféle egyezséget kötni, ami mindenki számára megfelelő.

 

Fontos a mindennapi közös időtöltés

 

Ügyeljünk rá, hogy minden egyes nap legyen pár percünk egy kis beszélgetésre, ami nem a kötelezettségekről szól, hanem arról, amiről mi szeretnénk. Lehet ezt akár vacsora közben, vagy akár az étkezés utáni rendrakás közben, vagy lefekvés előtt is.

Ilyenkor a tini gyerekek, akik a nap másik 23 órájában elfeledkeznek a szüleikről, jól reagálnak egy esti jó éjt puszira vagy ölelésre. És persze ezek csak pillanatnyi történések egy napban, de kialakítanak valami bensőségeset, ami mindenki számára jóleső.

 

Folyamatos, következetes nevelés

 

Most, hogy elfogadtuk és megértettük a tinédzser kor sarkalatos pontjait, ne felejtsünk el néhány alap dolgot. Attól még, mert a gyerek függetlenségre vágyik, nekünk ugyanúgy jogunk van tudni, hogy hova megy, mikor, kivel és meddig. A függetlenség nem abból áll, hogy a fiatalok csatangolnak a városban, nekünk meg fogalmunk sincs róla, hogy merre járnak.

Tini korban csak egy köztes állapotát tudjuk nyújtani a függetlenségnek és a szabadságnak. Mehetnek egyedül a barátaikkal, ahová csak akarnak, de nekünk szülőknek mindig tudnunk kell, hogy pontosan kikkel és hol vannak. Ez az egyetlen esélyünk, hogy tegyünk értük valamit, ha bármi baj történne. Szóval ne félj kérdezni a gyerek programját illetően, mert neki is meg kell értenie, hogy ez miért fontos.

 

A szabályok ránk is vonatkoznak

 

A tinik számára az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat az önmegvalósítás. Természetesen nekünk ebben maximálisan támogatnunk kell őket. De ne várjuk, hogy olyan témákban érjenek el sikereket, amelyeket nem ők választottak maguknak.

Ne higgyük azt, hogy majd mi tudjuk mire vágynak, mit szeretnének. Nekik kell ráébredniük az útjukra, mi csak segíthetjük őket ebben. De semmiképpen sem szabad rájuk erőszakolni egy olyan képzeletet, ami nem az ő fejükből pattant ki, hiszen a gyerek dolga nem az, hogy a mi álmainkat váltsa valóra.

 

Vigyázzunk a testi-lelki egészségükre

Hiába nagyobbak, akkor is szükségük van a napi 8 óra alvásra. Az iskola, a hosszú tanórák és a rengeteg impulzus lefárasztja a tiniket, akkor is ha ők ezt nem érzik. A kávézás sem éppen jó ötlet, hiszen nincs rá igényük és szükségük sem, azonban a kávé rontja az alvási szokásokat, felborítja a természetes ritmust.

A késő esti képernyő előtti ülés is ártalmas, mert csökkentik az agy melatonin hormon termelését, ami felelős az álmosság érzet kialakulásáért. Valamint a médiából jövő késői impulzusok miatt felületesebben tudnak aludni, ami miatt kevésbé kipihentnek fogják érezni magukat. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos fáradtság ingerlékenységet, türelmetlenséget, mentális kimerültséget eredményezhet, amely sem az otthoni kapcsolatoknak nem tesz jót, sem a tini magán kapcsolatainak sem.

Nem csak az a fontos, hogy a szüleivel jó hangulatban legyen, hanem az, hogy mindenkivel jól érezhesse magát, aki számára fontos. Ehhez pedig a körülményeket nekünk kell megteremtenünk, legyen szó akár a családról, a barátairól, vagy a szerelméről!

Amennyiben cikkünk felkeltette az érdeklődésed, olvasd el a második részét is! A cikk folytatását itt találod!

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása