Fel

Gyerekek fogmosásra tanítása

fog1

Gyerekek fogmosásra tanítása

 

Minden, amit a gyerekek fogairól tudni kell! Tisztítással, tejfogakkal, roncsolódással és megelőzéssel kapcsolatos információk!

pixel

pixel

Kezdetekben a baba fogai nagyon egészségesek, de, hogy ez így is maradhasson, nem mindegy, mivel kezdjük el mosni gyermekünk fogát. Miért van szükség kifejezetten gyerekeknek készült fogrémre? Melyik fogkrém, mit tartalmaz?

 

       fog1

Csak rajtunk múlik, mennyire lesznek gyermekünk fogai egészségesek. Minden szülő tisztában van ezzel, mégis a gyerekek 70%-nak rosszak a fogai és fogorvosi segítségre szorulnak.

Az orvosok úgy gondolják, felmerül annak a kérdése, hogy a szülők nem becsülik-e alá a korai szájhigiénia fontosságát. Minden baj oka a kezdeteknél keresendő.

Már korán elkezdve a fogak ápolását, sokkal kevesebb szuvas foggal találkozhatnának a fogorvosok.

 

fog3

Megelőzés

Már akkor el kell kezdeni a fogak ápolását, amikor előbújnak.

Eleinte érdemes ujjunkra csavart tiszta gézzel áttörölgetni a fogakat és csak ezt követően vásároljunk nagyon puha, kifejezetten kisgyerekeknek ajánlott fogtisztítót. Léteznek íny masszírozók is, melyek segítik a fogak előbújását, mégsem sértik meg az ínyt.

Amikor a gyerek elkezd szilárd és vegyes táplálékokat is fogyasztani, beszerezhetünk gyerek fogkefét.

Ezeknek a gyerekeknek készült fogkeféknek nagyon puha a sörtéjük és kicsi a fejük. A gyerekek ezzel egyedül is tudnak fogat mosni. A kicsi fogkefe fejének köszönhetően tökéletesen elérhetik összes fogukat.

A szülők segíthetnek, ha a gyerek nem tudna megbirkózni ezzel a feladattal.

Ne becsüljük alá a feladat összetettségét, hiszen a gyerekeknek ezek a feladatok is sokkal bonyolultabbnak tűnhetnek, mint a felnőtteknek.Türelmes tanítással hamar megtanulja gyermekünk az alapos fogmosás alapjait.

 

fog5

 

Mikortól érdemes gyermekünket fogmosásra tanítani?

A legideálisabb életkor a 1,5-2 év.

Mosson együtt fogat az egész család.

 

fog4

Tejfogak

 

Manapság a gyerekek pontosan tudják, milyen problémákat okoz a fogszuvasodás, mégis sok szülő úgy gondolja, hogy a tejfogak úgy is kiesnek és nem olyan fontosak, mint a csontfogak.Pedig ez nagyon nagy tévedés!

A tejfogakra éppen annyira fontos ügyelni, mint az alattuk növő, végleges fogakra.A tejfogaknak ugyan úgy van gyökerük, és ha az begyullad vagy a tejfog egészen a gyökeréig szuvasodik, akkor az károsítja az alatta növő csontfogakat is.

Ezek a beteg tejfogak sokkal hamarabb kieshetnek, kitörhetnek és nem lesz védelme az alatta növő új fognak.Könnyen megsérülhet a maradandó fog, ami így fog kinőni, ezek helyett pedig nem nő újabb.

 

Esztétikai szempontok

Teljesen elfogadott, hogy a gyerekek hiányos tejfogsorral mosolyognak tejfogaik lecserélődése időszakában. Viszont nagyon is látható, ha a tejfogsor megsárgult, esetleg elfeketedett. Ez még gyerekek esetében sem elfogadható, még akkor sem, ha tejfogakról van szó.

Későbbiekben is a szülő felelőssége mindent megtenni gyermeke szép mosolyáért.Az állkapocs és a fogak csak akkor tudnak tökéletesen fejlődni, ha ügyelünk a fogak épségére már gyermekkorban.

Később sokkal nehezebb és költségesebb a fogak és fogsor esztétikai kezelése.

 

Fogmosási tippek

Mivel mosson fogat a gyermek?

Ahhoz, hogy gyermekünk fogai egészségesen fejlődjenek, be kell szereznünk először a szükséges eszközöket.

Fogkrém

Gyerekeknek kifejezetten készülnek fogkrémek, melyek leírásán megtalálható, hány éves kortól javasolt használata. Ezeknek a gyerekfogkrémeknek teljesen más az összetételük, mint a felnőtteknek készült fogrémeknek.

A gyerekek gyakran lenyelik a fogrémet, ami gyerek fogrémek esetében nem veszélyes.Ezen felül a gyerek fogrémek sokkal kevesebb fluort tartalmaznak.

Ügyesen bevezetve gyermekünket a fogmosás világába, ez a napi fontos teendő játék lesz, amit szeretni fog.Meg is jutalmazhatjuk matricával, kedves kis pecséttel, amit egy füzetben vezetünk.

 

fog2

Fogkefe

A gyerekeknek készült fogkefe szintetikus, puha sörtékkel készül és lekerekített. A természetes alapanyagból készült sörte nem biztos, hogy jó választás, mert baktériumokat rejthet.

A gyerekeknek sokkal vonzóbbak a színes, mesés fogkefék, de ügyeljünk, hogy a fogása kényelmes legyen. Ne legyen túl vastag a nyele, mert gyermekünk nem tudja majd stabilan megfogni.

A legjobb választás, ha ismert és elismert gyártó termékét vásároljuk meg.

 

Meddig használható a gyerek fogkefe?

Ezek a puha sörtéjű kefék 2-3 hónap alatt elkopnak, és láthatjuk is, amint a sörték elveszítik tartásukat.

 

forrás: www.kicsiszív.hu 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása