Fel

Gyerekkönyvújdonságok a Mórától

00001

Gyerekkönyvújdonságok a Mórától

 

A Móra Könyvkiadó számos új könyvet jelentetett meg az iskolaév végére, a könyvhétre. Majoros Nóra első könyves szerző 3×1 család című meseregénye Rubik Anna rajzaival a megújult Már tudok olvasni sorozatban került a polcokra.

 

Bruni kalandjai egyes szám első személyben

A történet egy kilenc éves kislány mindennapjaiba, illetve nem mindennapi mindennapjaiba nyújt betekintést. Bruni bemutatkozása, már az iskolai rajzon is különleges. Három lapra rajzolja le a szűk családját, ami már önmagában is figyelemfelkeltő, s egy „hellingeri családállítás” ezekhez a rajzokhoz és a hozzátartozó elmeséléshez képest csak kisiskolás módszer. Bruni a maga kilenc évével, tökéletesen átlátja a helyzetét, hogy ki hol helyezkedik el ebben az eléggé zűrös családban. Hiszen édesapjának három családja van.

Egy, amelyikben Bruni él, egy, amelyikben az idősebb féltestvérei és azoknak édesanyja, s egy, amelyikben édesapja a mostani feleségével és másik két féltestvérével lakik. Hát ember legyen a talpán, aki ebből kibogozza az érzelmeket. A furcsa családi felállás ellenére Bruni nagyon jól megtalálja a helyét, s kimondottan jól érzi magát. Egy gyerek még extrém körülmények között is jól tudja magát érezni, ha jelen van a család szeretete, illetve az apa, amely ebben a történetben mindennél fontosabb.

S ez így van helyén

Majoros Nóra regénye igazi hiánypótló volt számomra, olyan világba repített, amelyet talán Brunella Gasperini tudott teremteni családregényeivel, humorával. Az írónő számomra ugyanazt a humort hozta, ugyanazt a pergősséget, amely miatt valóban letehetetlen volt a könyv. Rubik Anna rajzai tökéletesen igazodnak a szöveghez, nem tolakodóan, éppen úgy, ahogy egy kilenc éves már tud olvasni, s de azért egy-egy kép még elfér a komoly sorok mellé. Az egyes szám első személyben íródott – szinte naplóműfajú könyv – még közelebb hozza az olvasót a főszereplőhöz, így szinte beavatottként élhetjük meg Bruni örömeit, bánatait, félelmeit, aggodalmait. S itt a végén elárulom, hogy teszteltem a könyvet, 12 éves lányom szintén hamar kiolvasta, majd örömmel nyugtázta, hogy ez jó volt.

 

A Móra kiadó további újdonságai

Versek – A verseskötet soha sem hiányozhat egyetlen gyerek könyvespolcáról sem. Oda valónak tartjuk a mostani felhozatalból Nemes Nagy Ágnes régi verseskötetét, a Lila fecskét, amely most jelent meg új köntösben, Molnár Jacquelin csodálatos illusztrációval. Érdemes újra lapozgatni, s újra olvasni az ismert verssorokat. Gyárfás Endre neve sem ismeretlen a gyermekirodalom területén, említsük csak a Dörmögő Dömötör kalandjait, most megjelent verseskötete a Terüljasztalkám címmel, amelyben óvodásoknak, kisiskolásoknak kínál új rímeket a költő, ahogy ő fogalmaz újévtől szilveszterig. S valóban tematikus a kötet, a gyerekek minden évszakra találnak verseket. A könyvhöz az illusztrációt Buzay István készítette.

 

Borka és Hajcihő

Kicsiknek – Kicsikhez sorolja a kiadó a Hajcihő c. mesét, amelyet Balázs Ágnes írt, Békés Rozi illusztrált Menjünk világgá! címmel. De vajon kik a kicsik? És a kicsik értik-e ezt a komoly témát? Kell-e a kicsiknek ilyen komoly dolgokról írni? Ám mielőtt túl sokat morfondíroznék ezen, elárulom, hogy Hajcihő kalandjai nagyon aranyosak, nagyon egyszerűek, életszagúak, s a hozzá kapcsolódó rajz is magával ragad. S, ami még személyesebbé teszi a könyvet, hogy bárki elkészítheti a maga Hajcihőjét mézeskalácsból, vagy sóliszt gyurmából.

 

Paprika és Rózsa

Szintén a kisebbeknek ajánlják a Paprika és Rózsa meséit, amelyet Prakter Mariann írt és illusztrált. A szerzőről érdemes tudni, hogy animációs filmrendező, s innentől fogva a könyv máris új értelmezést kaphat. Mikor a kamasz fiam először a kezébe vette, s elolvasta, rögtön rávágta, hogy anya ez képregény, vagy inkább film. Tehát ez máris célbatalált. Paprika kalandjai egyszerűek és viccesek, rövidek és nagyon színesek. Lehet, hogy én szívesebben láttam volna először animációként őket, s utána könyvben.

 

 

 

 Vadállatok a kabátzsebben

Nagyoknak – Vadállatok a kabátzsebben jelent meg Prágai Tamás meséje. Ahogy írja, egy egyedülálló apa óvodás korú kisfiát neveli, s a mesék innen indulnak. Egy este megelevenednek az állatkák, s innentől nincs megállás. Az író maga is elmondta egy interjúban, ahogy írta a könyvét, még számos mese fogalmazódott meg benne, s ha azokat leírná, akkor újabb és újabb mesék születnének még meg. Olyan íróval találkozhat az olvasó, akinek nagyon fontos a gyerek, aki valóban a gyerekekhez szól, igazi mesékkel, mesehősökkel. Prágai Tamás meséjében a természetvédelem éppolyan fontos, mint maga a történet.

 

Almásy Katalin

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása