Fel

Tévézz okosan! – gyerekműsor ajánló

00002

Tévézz okosan! – gyerekműsor ajánló

 

A magyar gyerekek átlagosan 200 percen át nézik a tévét naponta. Egy új kezdeményezés azt igyekszik elérni, hogy ez a napi több mint három óra lehetőség szerint minél értelmesebben teljen. Ezt a célt szolgálja a szakértők által felügyelt gyermekműsor ajánló, a Tévézz okosan!

 

Több mint három óra minden nap

A statisztikák alapján már régóta tudjuk, a gyerekek rengeteg időt töltenek televíziózással, s a kábelszolgáltatások révén akár száznál is több csatorna érhetnek el. A kábeltévés szolgáltatók, a hírközlési hatóság és tévécsatornák arra szövetkeztek, hogy segítséget adjanak a gyerekes családoknak abban, hogy megtalálhassák a gyerekeknek való műsorokat, melyek között számtalan ismeretbővítő is található – csak nagyon nehéz ráakadni. Ám mostantól minden héten szakértők – pszichológusok és tanárok – vizsgálják át a képernyőre kerülő gyerekműsorokat, s ezek alapján állítják össze a folyamatosan elérhető ajánlót.

 

A Tévézz okosan!

A gyerek tévé műsorajánló honlap ( www.tevezzokosan.hu ), a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség kezdeményezésére jött létre, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakmai támogatásával, s azokból a műsorokból válogatnak, amiket a csatlakozó televíziós csatornák a gyerekeknek ajánlanak, s melyeket elküldenek a szerkesztőségnek. A program elindulását bejelentő sajtótájékoztatón Szalai Annamária, az NMHH elnöke, fontos célnak nevezte, hogy a gyermekek is egyre tudatosabban használják a médiát, ezért támogatni kell őket abban, hogy megtalálják a nekik értékes programokat, műsorokat. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy amíg a gyermekek átlagosan napi 200 percet ülnek a televízió előtt, azt kell elérni, hogy hasznosan és jól töltsék el ezt az időt.

 

Para? Normális! – heti rendszerességgel

A tévécsatornák által hetente megküldött kínálatból a pszichológusok és tanárok szemlátomást nem csupán rajzfilmeket, vagy régi ifjúsági filmeket emeltek ki az ajánlóikban, hanem tudományos népszerű ismeretterjesztő adásokat is. Rendes Krisztina, a projektben közreműködő gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, szerint a “Tévézz okosan” túlélési stratégiát adhat a gyereknek a digitális dzsungelben. Úgy látja, bár általában a családi együttlét fogalmát is érdemes volna átértékelni, a tévé lehetséges pozitív hatásait is figyelembe kell venni. Mint mondta volt olyan nyolcéves páciense, aki focimeccseket nézett, és annyira tetszett neki, hogy azóta edzésre is beíratták. Hangsúlyozta azonban, hogy a kezdeményezéssel és a honlappal nem tudják helyettesíteni a szülőket, csak segíteni tudnak, hogy helyes döntéseket hozzanak a gyerekek televíziózása terén.

 

– nyp –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása