Fel

Megvan 2012 legszínesebb magyar szava

00002

Megvan 2012 legszínesebb magyar szava

 

Másfél hónapja indította közös akcióját a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Városért mozgalom nyelvbarátoknak, hogy együtt keressük a „legszínesebb magyar szót”. A dobogó első fokán ezúttal a SZABADSÁG végzett, amit kissé lemaradva követett a GYÖNGY, valamint a „bronzérmes” BUBORÉK. Legkreatívabb a BÚGÓCSIGA.

Kreatív szókiforgató

Anyanyelvünkre, a magyar nyelv változatosságára kívánta felhívni a figyelmet a pályázat. A pályázat lényege az volt, hogy a budapesti Erzsébet téren található „QB projekten”, azaz színes kockás, interaktív üzenőfalon ki kellett forgatni a pályaművet, s annak a fényképét kellett beküldeni. A kampány egy villámcsődület keretében indult, s a versengés egyúttal a legkreatívabb megvalósításért is folyt. Szavazni az interneten lehetett. Míg a fődíjat, a Sziget Fesztiválra szóló 2 darab hetijegyet, a SZABADSÁG szó beküldője nyerte, addig a kreatív tipográfiáért – azaz a pályamű legötletesebb megvalósításért járó különdíjat a BÚGÓCSIGA szó képének megalkotója-kiforgatója kapta a kampány fő támogatójától, a HP Magyarországtól.

 

Szavak százával, szavazatok ezrével

– A Legszínesebb szó pályázatra több száz szó érkezett, melyekre közel harminc ezren szavaztak. A pályázók nagyjából egynegyede rakta ki a szavakat az Akvárium tetején lévő közösségi üzenőfalon, a többi szó e-mailben érkezett – mondta el Flór Péter, a Színes Város tikára. A július 11-én lezárult szavazás eredményeképpen ebben az évben a legszínesebb magyar szó címet a SZABADSÁG nyerte el. A nyertes szón kívül az élmezőnyben végeztek még a következő, nyelvünk valódi sokszínűségét bizonyító szavak, úgymint: gyöngy, buborék, záporeső, pirkad, kanyar, pitymallat, tyúkhúsleves, pipitér, csoki.

Szürkület ellen

– Kitűzött célunkat elértük – mondta el Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója – hiszen mind a pályázók, mind a szavazók szem előtt tartották azt, hogy a nyelvünket valóban színessé, izgalmassá, változatossá tevő szavak versenye folyjon az elmúlt hetekben. A Beszédjavító Intézet arra utal közleményében, hogy ez a sokakat megmozgató kampány is bizonyítja, hogy a nyelv, az anyanyelvvel kapcsolatos kérdések napjainkban is kiemelten érdeklik az embereket. Az első helyeken végzett szavak – és a többi beérkező pályázat is bizonyítja, hogy nyelvünk még mindig nagy kincseket rejteget az arra nyitottak számára. Egyik szó színesebb, mint a másik, használatukkal pedig nyelvünk nem szürkül el, sőt tovább színesedik.

A siker láttán a szervezők jó esélyt látnak rá, hogy a következő évben is meghirdessék az év legszínesebb magyar szavának versenyét.

– nyp –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása