Fel

Gyerekkori veseriadó

Gyerekkori veseriadó

A húgyúti fertőzés a második leggyakoribb baktériumok által okozott betegség gyermekkorban. A gyermekek többségénél maradvány nélkül meggyógyul, de 10-20 százalékban krónikus vesekárosodás, veseelégtelenség, magasvérnyomás, terhességi komplikációk alakulhatnak ki. Ezért fontos a húgyúti gyulladás minél koraibb felismerése és kezelése különösen csecsemőkorban, valamint a visszatérő fertőzésekre hajlamosító tényezők felderítése és kezelése.

 

Vesemedence gyulladás

A magasabb húgyutakat érintő gyulladások egyike a vesemedence gyulladás. Vezető tünete a láz, elesettség, derékfájdalom, kifejezett gyulladásos tünetek, magas vérsejtsüllyedés, vizeletkoncentrálási képtelenség. Fehérvérsejtek, genny a vizeletben. A fertőzést 80-90 %-ban az egyik baktériumfajta, az Escherichia coli (E coli) okozza. Ritkábban, 10-20 %-ban Klebsiella vagy Proteus csoportba tartozó baktériumok szerepelnek kórokozóként.

A kórokozó a vérkeringés útján, vagy az alsóhúgyútakból, a húgycsövön, húgyhólyagon keresztül, úgynevezett “felszálló fertőzés” formájában kerülhet a veseszövetbe.

Mikor alakul ki és hány százaléka érintett a gyerekeknek?

Az első fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb. Fiúknál gyakoribb a vesemedencegyulladás egyéves életkor alatt. Az első hólyaghurut (cystitis) elsősorban 2-6 éves leányok között jelentkezik. Az ismételt vesemedencegyulladás legtöbbször már nem tipusosan indul. Tekintettel, hogy a legtöbb húgyúti gyulladás fiatalkorban jelentkezik, s nem mindig észleljük, a későbbi nem típusos visszaesésnél már vesehegesedést is észlelhetünk. Az ismételt fertőzés lehetősége nagy. Egy éven belül 30%, öt éven belül 50%. A fiúknál a visszaesés aránya kisebb, 15-20 %.

Elzáródás

Elzáródás (obstrukció) minden olyan szervi, vagy funkcionális elfolyási akadály, mely a vizeletáramlást lassítja, akadályozza. A leggyakoribb a húgyhólyagból a vesébe kórosan visszafolyó vizelet (un. VUR = vesicoureteralis reflux, vizelet visszaáramlás a hólyagból a húgyvezetékbe). A húgyhólyagból nemcsak a külvilágba a húgycsövön áramlik a vizelet, hanem a húgyvezetéken visszafelé a vesék felé is. A vizeletáramlás akadályozásán kívül további káros következménye, hogy a húgyhólyagban tárolt, esetleg már nem steril vizelet rendszeresen visszaáramlik a vesékbe, s fertőzheti azt. További probléma, hogy a felső húgyutakban normálisan a nyomás alacsonyabb. A vizelet visszaáramlása magas lesz a byomás és ez a nagy nyomás károsítja a felső húgyutakat. Mindezek visszatérő vesemedence gyulladáshoz és vesehegesedéshez, majd vesepusztuláshoz vezethetnek. A különböző vizelési zavarok, a húgyhólyag betegségei szintén akadályozzák a vizelet szabályos áramlását. Vesén kívüli rizikó tényezők szintén szerepet játszhatnak a visszatérő húgyúti gyulladások kialakulásában.

Hogyan kezelhetőek a húgyúti fertőzések?

Alsóhúgyúti fertőzés esetén 10-14 napos gyógyszeres kezelés elegendő. Teljes gyógyulás után egy évig házi gyermekorvos gondozása indokolt. Havonta és lázas betegségek esetén vizeletvizsgálatot kell végezni.

Vesemedence gyulladás esetén antibiotikum 10-14 napig, illetve a tünetek megszünéséig, majd 2 hónapig fenntartó dózisú utókezelés. Injekciós kezelésre fiatal csecsemőnél, súlyos gyulladásban vagy hányás esetén szükség lehet. Gyógyulás után gondozás 2 évig szükséges.

Ha szervi vagy funkcionális hajlamosító tényezője is van a betegnek, akkor hosszabb lehet mind az antibiotikum, mind az utókezelés, valamint a gondozási idő is. Amennyiben nem szüntethető meg a hajlamosító tényező, akkor egész életében, panaszmentes esetben is, ellenőrzést igényel.

Milyen hosszútávú következményei lehetnek?

A vesemedence gyulladásos betegek 10-20 %-ában hegek alakuhatnak ki. Ha egyoldali volt a folyamat, mely gyakoribb, akkor az ép vese a feladat ellátás érdekében megnövekszik, a vese funkcióját jól ellátja, de a két vese nagysága között kifejezett lesz a különbség. Ha mindkét vesét érinti a gyulladás, akkor vesefunkció romlás kísérheti a gyulladást, s a későbbi vesepusztulásnak is nagyobb a valószínűsége. Gyermekekben és felnőttekben is ha nem fedezik fel időben, egy krónikus húgyúti gyulladás akár zsugorveséhez is vezethet. Magasvérnyomás a gyermekek és fiatal felnőttek 10%-ában fejlődik ki. A rizikó arányos a vesekárosodás kiterjedésének mértékével, de kétoldali vesehegesedés esetén a gyermekek 15-30%-ában 10 éven belül kialakul a magasvérnyomás betegség. A visszatérő húgyúti gyulladásban szenvedő leányoknál újabb fertőzések várhatók a terhesség alatt. Vesehegesedés esetén a terhesség alatt nagyobb százalékban várható magas vérnyomás kialakulása.

Összefoglalásként elmondható, hogy figyeljünk a gyermekünkre, mert megfelelően kell kezelni és gondozni a húgyúti fertőzéseket a felnőttkori szövődmények elkerülése végett.

 

Dr. Szabó László – gyermekorvos

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása