Fel

Szeptemberi programok a Dada és szürrealizmus kiállításban

mng2

Szeptemberi programok a Dada és szürrealizmus kiállításban

 

A Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század e két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A Magyar Nemzeti Galéria gyerek audio-guide-ot, azaz hangos tárlatvezetőt is készített a kiállításhoz. A 8-13 éves gyerekeknek szóló, de szinte minden korosztály számára élvezhető, párbeszédes formájú rövid ismertetők segítségével a kiállítás főműveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

 

mng6R. Magritte

A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig. A két irányzattal kapcsolatba hozható sajátos magyar közelítésmódokat az Átrendezett valóság című, magyar köz- és magángyűjtemények anyagából rendezett  társkiállításunkon mutatjuk be.

 mng3M. Duchamp

 

ELŐADÁSOK
A Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítás alkalmat teremt arra, hogy a két irányzattal kapcsolatba hozható sajátos magyar közelítésmódokat is bemutassuk. A magyar köz- és magángyűjtemények műveiből összeállított Átrendezett valóság című társkiállításunk pedig ehhez a nemzetközi kollekcióhoz hol szorosabban, hol lazábban kötődő fogalmi párbeszédnek enged teret.

2014. szeptember 7., vasárnap 16 óra I Dalí, Magritte, Max Ernst – a szürrealizmus nagymesterei.
Előadó: Kumin Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora

2014. szeptember 21., vasárnap 16 óra I Tudatfelszabadító hadműveletek – neodadaizmus a magyar
művészetben az 1970–1980-as években.
Előadó: Százados László művészettörténész, a kiállítás kurátora

2014. szeptember 28., vasárnap 16 óra I Mona Lisa bajusza – Marcel Duchamp művészete.
Előadó: Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense

Az előadáson való részvétel ingyenes.
Helyszín: B épület, előadóterem

 

mng4M. Ernst

 

mng1J. Miró

 

További információ: www.mng.hu/oktatás

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása