Fel

Gyerekszínház az egész világ…!

00002

Gyerekszínház az egész világ…!

 

Májusban két nagyszabású gyerekszínházi rendezvény lesz. A 6. Gyermekszínházi Szemle május 2 – 8. között, az ESZME Fesztivál május 12 – 15. A Marczibányi téren Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva Judy és Punch bőrében szórakoztatta bevezetőjével a közönséget, a Thália Színház Új Stúdiójában Kuthy Ágnes árnyjátékot mutatott Törőcsik Eszterrel és Fosztó Andrással. A Gyermekszínházi Szemlén és az Eszme Fesztiválon az elmúlt év minden értékes darabja felvonul a közönség előtt.

Hivatalosan kezdetét vette a 6. Gyermek és ifjúsági színházi szemle a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A május 2-10 között zajló, az egy héten át tartó, 24 elõadást felvonultató fesztivált Schneider Jankó bábjátékával, Punch és Judy házastársi csetepatéja nyitotta meg. A jelenlévők egyöntetű véleménye szerint méltó, ám rendkívül szórakoztató hangulatban került bemutatásra a zsűri, a szemletanács tagjai és a meghívott előadások.

 

„Kedvenc játékunk a Gyermekszínházi Szemle! Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években rangos kitüntetéssé vált a társulatok számára, hogy meghívást kapnak a kétévente megrendezett fesztiválra. A zsűri által adományozott diplomák komoly szakmai elismerést jelentenek, melyre minden díjazott társulat büszkeséggel tekint. – nyitotta meg a Marczibányi Téri Művelõdési Központ nevében Németh Katalin igazgatónő a patinás rendezvényt.

A diplomák mellett az idei évben a következõ támogatók díjainak odaítéléséről dönt a zsűri: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Fõvárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Budapest II. Kerületi Önkormányzat, az Assitej Üveghegy-díja és a Millenáris által felajánlott különdíj.

 

A Szemletanács képviseletében Szakall Judit fejezte ki abbéli örömét, hogy a Szemlére jelentkező társulatok számának emelkedéséből, a szakmai- és médiaérdeklődés fokozódásából végre kirajzolódni látszik az a kezdetekben felvázolt cél, hogy mindenhol, ahol gyerekek számára színházi előadást szerveznek, ott a minőségi elvárások kerüljenek a legelső helyre.

 

Fodor Tamás, a zsűri tagja fontosnak tartja azokat a szakmai beszélgetéseket, amelyekre minden nap sor kerül majd az előadásokat követően: „Találkozó, ahol beszélgetni lehet, ami nagyon fontos, és mostanában nem szokás.- mondta” Remélhetõleg a fesztiválnak köszönhetően azok a döntéshozók is felfigyelnek a gyermekszínházi előadások fontosságára, akiknek támogatásától függ ezeknek a produkcióknak a létrejötte, a társulatok működése.

Pályi János – szintén zsűritag – nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy a Szemle során, olyan fontos és építő véleményekkel ismerkedhetnek meg a társulatok, a mûvészek, amelyek a szakmai fejlõdés szempontjából elengedhetetlenek.

 

 Független alkotók az ESZMÉ-ben

 

A független báb- és táncszínházi alkotókat, képző- és iparművészeket fogja össze az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME). A rendezvénysorozatot május 12. és 15. között rendezik meg a Thália Színház Arizona (Régi) és Új Stúdiójában.Négy nap alatt tizenhárom produkció huszonkét előadása. A 2006-ban létrehozott Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének eseményén fellép a Tintaló Társulás, Majoros Ági Bábszínháza, a MárkusZínház, Fabók Mariann és a PR-evolution Dance Company, valamint láthatóak az ESZME saját előadásai, köztük a többször díjazott, nemzetközi sikereket elért Repülési lecke kezdőknek. Május 14-én bemutatót is tartanak: A székely menyecske és az ördög címűt.A fesztivál főprogramjához kézműves feldolgozó foglalkozások, közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések is csatlakoznak.

 

Marcibányi téri kísérőprogramok

 

Május 3. kedd, 18.30

Kex és tea – trapiti és a csodaceruza

Gyermekirodalmi felolvasóest a Momentán Társulattal

Vendég: Sándor Csilla, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztõje, és Darvasi László író.

 

Május 6. péntek, 17.00

Színházpedagógia Magyarországon

beszélgetés színház-pedagógiával foglalkozó alkotókkal, társulatokkal, csoportokkal.

A beszélgetés moderátora: Kaposi László.

 

Május 7-8. szombat-vasárnap, 10-17 óráig

Márkuszínház Ludibundus családi játszóháza és a tintaló cirkusz

ingyenes programmal várja a gyermekes családokat.

 

Május 10. kedd, 14.00-16.00

A megrendelő felelőssége

szakmai fórum közművelődési szakemberek részére, segítség a jó előadások kiválasztásához.

 

Május 10. kedd, 16.00

Fesztiválzáró ünnepség – díjkiosztó

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása