Fel

Gyertyagyújtás bolygónkért – Föld órája 2013

fenyn

Gyertyagyújtás bolygónkért – Föld órája 2013

Hetedik éve hívja fel a figyelmet az emberiség környezetterhelő energiafogyasztására a Föld Órája program egyórányi sötétséggel. Az idei akcióban a gyertyagyújtásé lesz a főszerep, így aki úgy érzi, hogy fontos számára Földünk jövője, csatlakozzon az akcióhoz, és 2013. március 23-án este 20.30-tól kapcsolja le a világítást, s gyújtson gyertyát a Földért!

feny1

2013.03.23. 20.30.–21.30

A Föld Órája akciót idén március 23-án 20.30 és 21.30 között tartják a világ számos országában. A 2007 óta rendszeresen megrendezett program célja, hogy felhívja a figyelmet az emberiség túlzott energiafogyasztására és az ezzel járó káros következményekre. A programhoz csatlakozók 60 percre lekapcsolják a világítást, és áramtalanítják a különféle elektromos készülékeket, hogy e szimbolikus cselekvéssel minél több ember, szervezet, intézmény figyelmét felhívják az energiapazarlás következményeire.

Túl sok a fény

A több ezer éves emberi jelenlét mára látható nyomokat hagyott a Földön. Az urbanizáció, városiasodás, metropoliszok születése, s a jövőben várható gyarapodásuk egyre több terhet jelent bolygónk számára. A környezeti terhelést tetézi az ember tékozló magatartása, a nem megfelelően tervezett, telepített vagy használt világító berendezések, így az általunk feleslegesen elhasznált energia. A fényszennyezés az egész világon ismert jelenséggé vált, s már csak elvétve találhatók érintetlen területek.

feny2A WWF látva az energiapazarlás egyre nagyobb mértékét, figyelemfelhívásként létrehozta a Föld Órája akciót, melynek keretében először 2007-ben Sydney borult figyelemfelkeltő sötétségbe. Hazánkban a világszervezet magyarországi csoportjának köszönhetően 2008 óta kapcsolják le a világítást a fővárosban, a városokban és az otthonokban. Az idei kampányban a felhívás mellett a WWF Magyarország gyertyafénnyel is kíván ünnepelni, ezért gyertyagyűjtési akciót szervez, hogy kiönthesse Az Ország Legnagyobb Gyertyáját. Emellett a szervezet 2013-ban fogja elsőként kiosztani a WWF Föld Órája Főváros címet, melyet egy évig viselhet a legelhivatottabb város.

 

Egy óra óriási megtakarítása

De miért lehet fontos egy óra elektromosság nélkül? Tegyük fel, hogy egy szobában egy személy tartózkodik, aki egy 60 Watt teljesítményű izzó működtetésének kiiktatásával járul hozzá a Föld Órája felhíváshoz. Ha ezt kivétel nélkül minden ember megtenné, akkor Győr lakosságára vetítve az egy óra leforgása alatt 7.800 kWh energiamegtakarításhoz juthatnánk, ami átlagosan 2.230 órányi számítógép-működtetéshez vagy 1.040 órán át tartó tv-nézéshez elegendő mennyiség. Országos szinten 170.000 óra computerhasználatot vagy 80.000 óra bekapcsolt tv-készülék energiaellátását spórolnánk meg. Ha világszerte mindenki lekapcsolná a 60 W-os izzót egy órára, az 120.000.000 óra számítógépezést vagy 56.000.000 óra tévézést jelentene. Az akció fontossága tehát egyértelmű.

A világ minden pontján egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, köztük harmadik alkalommal a győri CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft., az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület, valamint a környezettudatos tevékenységeket kommunikációs támogatással segítő győri Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség is, akik Győrben szervezik a Föld Órájához kapcsolódó akciót.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása