Fel

Gyógyít a pitypang

gyerek pitypang

Gyógyít a pitypang

Pitypang, kutyatej, gyermekláncfű, kákics, barátfej és még sorolhatnám, hogy hányféle névvel illetik ezt a kis sárga virágot, amely ilyenkor tavasszal ellepi a mezőket, réteket. Virágát sokszor irtják, gazként kezelik, pedig sok nyavalyát segít gyógyítani ez a hasznos kis növény.

 Koszorútól a teáig

Gyerekkoromban legtöbbször koszorút fontunk belőle, vagy a homokozóban főztünk vele számos homoklevest, később a szárából nyomkodtuk ki azt a furcsa fehér nedvet. Akkor még mit sem sejtettem, hogy bizony ez a növény mennyi betegség gyógyítója. Most tavasszal viszont belevágtam, s feltérképeztem a növény hasznosságát.

A növény vadon burjánzik, bár egyes területeken gyógyászati célra termesztik. Sárga virága egész nyáron át virágzik, s gyógyászati szempontból minden része hasznos. A népi gyógyászok régóta ajánlják a gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkenté¬sére. A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működé¬sét szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal¬mas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

 Az epe és máj gyógyszere

Elgondolkoztató lehet, hogy a gyermekláncfű sárga színe, amely az epe sárga színére hasonlít, szinte adja magát, hogy ugyanerre a szerre van jótékony hatással. S igaz is, hiszen már régóta kimutatták, hogy a gyermekláncfű fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését, gyógyítja a májgyulladást.

A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcso¬mó duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

Receptek, felhasználási módok

Hogyan használjuk? A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítsuk el a virágfejet, amikor megesszük. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, – valóban keserű, s nagyon nehéz hozzászokni, de a gyógyulásért mindent ! – ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. A nagy füveskönyvek szerint az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

Nagyon fontos és betartandó tanács, hogy a gyógynövényeket, köztük a pitypangot is, csakis tiszta helyen szabad szedni, tehát ne útmentén, ne a városban, hanem messze a forgalomtól. A növényt mindig mossuk meg, a lekvár készítésénél a virágot is mosssuk meg óvatosan, csak annyira, hogy a virágporok nem jöjjenek ki. A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő.

Levelét felhasználhatjuk salátaként is, a virágzás előtti fiatal leveleket érdemes más zöldekkel összekeverni, mert önmagában nagyon keserű. Virágjából pitypang lekvárt, vagy szirupot szoktak készíteni, amely már nemcsak gyógyító, hanem élvezeti szer is.

Tea: Székrekedésre: igyon egy csésze gyermekláncfűgyökér-teát, naponta háromszor. Vízhajtóként: igyon egy csésze gyermekláncfűlevél-teát, naponta háromszor.

Teakészítés: egy púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára 1/4 liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el. A gyermekláncfű egészséges és tápláló étel vagy ital. Mind a levele, mind a virágzata ízletes párolva (párolja úgy, mint a spenótot), kellemes, kesernyés levele pikáns ízt kölcsönöz a salátának is.

 

Saláta: friss, nyers gyökerekből és levelekből.

Szára: napi 5-10 alaposan megmosott nyers szárat jól megrágva elfogyasztunk.

Gyökere: A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő.

 

Lekvár: 15 dkg pitypang virág, 5 dl víz, 1 db citrom szeletelve, 75 dkg cukor. Elkészítés: A virágokat, a vizet és a szeletekre vágott citromot 10 percig főzzük, majd 24 órán át állni hagyjuk. Leszűrjük. Ehhez adjuk a cukrot, és másfél óráig főzzük, amíg dzsemszerű lesz. Melegen kis üvegekbe töltjük, és lekötjük.

Almásy Katalin

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása