Fel

Egészséges Baba: egy nap a felkészülés jegyében

szülő

Egészséges Baba: egy nap a felkészülés jegyében

A Tudatos szülők Iskolája új rendezvényére invitálja az érdeklődőket. Április 30-án az IBS-ben egész nap a gyerekvállalásról, a koraszülésről és az egészségtudatos szülőkről lesz szó. Az Egészséges Baba konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Kevés az ösztönös magatartás

Egy gondolat a naphoz, melyet Dr. Nádor Csaba, újszülött gyógyász, a Honvéd Kórházban működő Koraszülött osztály (PIC) vezetője mond: „Egészséges gyermekeket, csak egészségtudatos szülők tudnak felnevelni. Az anya-, apaszerep felelősségteljes dolog, néha kevés az ösztönös magatartás. A felkészült, megfelelő ismeretekkel rendelkező és a szakemberekkel együttműködő szülők saját gyermekeik „menedzserei” is egyben” Ezen gondolatok vezérelték a szervezőket, mikor ezt a témát választották egész napos programjuknak.

Egy nap a felkészülés jegyében, hangzik a szervezők mottója, akik valóban egy teljes napon át okítják a leendő szülőket, válaszokat adnak a már szülővé vált pároknak. A nap folyamán neves orvosok, pszichológusok, konduktorok, szülészek előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A konferencia tematikája egyaránt tartogat érdekes és hasznos információkat mind a várandós mamáknak és papáknak, mind a kisgyermekes szülőknek. Egyszerű kérdésre keresik majd a válaszokat, mint pl. hol szüljek, hogy szüljek, van-e koraszülött osztály a kórházban, mik a teendők az első napokban, miért fontos az anyatej.

Koraszülés veszélyei

A koraszülés Magyarországon népbetegség. Az Európai Unió fejlettebb országaiban a terhességek 4 százaléka végződik korábban, Magyarországon ez az arány sajnos évek óta 9 százalék körüli. Magyarországon évente több mint nyolcezer – speciális ellátást igénylő – koraszülött baba jön világra. Az ő ellátásukra alakultak a Koraszülött Intenzív Osztályok (PIC). A gyakran ezer grammnál is kisebb születési súlyú picik életben tartása, majd megfelelő fejlődésük biztosítása különleges felkészültséget és műszerezettséget igényel.

Minél többször hangoztatjuk, hogy mennyire hasznos a csecsemők anyatejes táplálása, ennek ellenére ma Magyarországon nagyon elszomorító adatok jelzik, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában ennek a fontosságával.

Magyarországon a nők jelentős része el sem kezdi, ám szinte biztos, hogy babája féléves kora előtt abbahagyja az anyatejes táplálást. Évről évre kevesebb gyermek születik hazánkban. Míg a hasonló népességű Csehországban 120 ezer, Magyarországon kevesebb, mint 90 ezer újszülött jön világra évente.

 Egy nap a megelőzésért

A Tudatos Szülők Iskolája a Koraszülés Alapítvánnyal közösen tartja meg az április 30-i rendezvényét, melyre komoly szakembereket várnak, napközben folyamatos előadások lesznek, délután pedig workshopok keretében ismerkedhetnek meg a témával az érdeklődők.

Várják az érdeklődőket. Egész napos jegy: 5500-Ft, félnapos jegy(14-17 du.): 3500-Ft További részletek a programról: www.tudatosszulokiskolaja.hu

 

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása