Fel

„Hang-Érint-Ő”

„Hang-Érint-Ő”

Zeneterápiás résszel bővült a Gondolkodj Egészségesen! Program által tavasszal elindított Mesélj! Játssz! Alkoss! összművészeti blog. A cél, hogy szakértő segítséget nyújtsanak óvodapedagógusoknak, szülőknek a három és hat év közötti gyerekek művészeti nevelésben.

Játék a világ

A gyerekek a játék által ismerik meg a világot. Nem véletlen, hogy óvodáskorban lételemük a játék, a mese és az alkotás. Az óvodai nevelésen belül a komplex művészeti nevelés segítheti mindazok munkáját, akik nem külön egységekként szemlélik az említett tevékenységeket, hanem egységes egészként. Ez alapvetően természetes is, a gyerekek játék közben mesélnek, alkotás közben játszanak, mesélés közben belső képeket alkotnak. A Gondolkodj Egészségesen! Program ebben igyekszik gyakorlati segítséget nyújtani az „összművészeti blogjával” a mese, a kézműves foglalkozások, a bábozás és a zene terén. (kép: Macskássy Gyula rajzfilmjéből)

Mese mindenek előtt

A „Mesélj! Játssz! Alkoss!” címmel elindított internetes oldal állandó házigazdája Dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértő, az egyes művészeti területek szakértői pedig féléves terminusokban vezetik saját terültük blogját. Ezekben kész foglalkozástervekkel adnak támpontot mind a szülők, mind pedig az óvodapedagógusok részére egy-egy konkrét téma feldolgozásában. A bejegyzésekben külön-külön fogalmazzák meg, óvodapedagógusoknak és szülőknek is leírják a foglalkozások anyagait, menetét és hatásmechanizmusait. A márciusban elindult első blogban a mese, a mesélés témáját járta körül – Kerekes Valéria mesélés-kutató, Mesét másként címmel.
(kép: Reich Károly könyvillusztrációja)

 Zene nélkül mit érek én?

Egy valamirevaló összművészeti program természetesen nem nélkülözheti a zenét, s így van ez a Gondolkodj Egészségesen! Program összművészeti blogjával is. Így a minap elindult a Mesélj! Játssz! Alkoss! zenei rovata is Gelencsérné Tamási Márta zeneterapeuta vezetésével.

A zene nagyon fontos szerepet tölt be a gyermeki személyiség fejlesztésében – vallja, s ennek szellemében tervezte el a következő fél év tematikáját. E szerint ír majd a zene sokféle eszközrendszeréről, bemutat játékokat, otthon énekelhető dalokat. A blogolvasók megismerkedhetnek olyan egyszerű hangszerekkel, amelyeket akár otthon is el lehet készíteni, s megismerhetik, hogy milyen csodákra lehet képes egy egyszerű szalag, vagy kendő.

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása