Fel

Hányszor mondasz nemet egy nap?

nemetmond2-300x180

Hányszor mondasz nemet egy nap?

Te hányszor mondasz egy nap nemet a gyerekednek? Hányszor tiltasz meg neki dolgokat, hányszor válaszolsz nemmel? Talán még olyan kérdésekre is, amelyekre igen lenne a válasz. Érdemes lenne megszámolnunk, utána pedig elgondolkozni azon, hogy valóban olyan fontos, hogy nemmel válaszoljunk?

pixel

pixel
pixel

pixel
Nem, még túl korán van, nem kelünk fel.

Nem, most már több nutellát ne egyél!

Nem, reggelire nem eszünk fagyit!

Azonnal öltözz, most nincs játékidő!

Hagyd abba, ne csinálj rendetlenséget!

Ne járkálj kikötött cipővel!

Nem, a baba most ne jöhet velünk!

Nem, most ezt a színezőt  nem veszem meg!

Nem nézhetsz mesét! Ne kapcsold be a tévét!

Nem, mára nincs több mese, most már aludjál!

Nem, még csak hajnali fél négy van, nem kelünk még fel!

 

nemetmond1

Ugye ismerősek a mondatok! S, ugye milyen rosszul esnek? Pedig nem is nekünk mondják.

Persze, van amelyik sokszor megállja a helyét, s jogosak a nemek, de van, amikor már csak megszokásból mondunk nemet. De, ha megpróbáljuk magunkat kívülről figyelni, akkor hamar rájövünk, hogy sokszor nagyon is feleslegesen használjuk azt a kicsi tiltószót. Vagy épp a társait: Hagyd abba! Elég lesz! Egy felmérés szerint – legalább 30x hangzik el egy nap a nem, s legalább 50x tiltjuk le gyerekeinket a dolgokról, apróságokról. Megéri?

Mi lenne, ha megfordítanánk a helyzetet? Képzeljük el, hogy mi vagyunk négyévesek, 105-110 centiméter magasak, s apánk vagy anyánk odaáll elénk, a maguk 160-180 centijükkel. Már a helyzet is megalázó. Folyamatosan felülről kapjuk a szidást, s egy olyan egyszerű dolog miatt veszekszenek velünk a szüleink, hogy ma épp kék vagy sárga felsőt vegyek fel.

Felnőtt fejjel belegondolva az ilyen szituációkba, máris nevetségesnek tartjuk őket. Hiszen nem mindegy, hogy mit veszünk fel aznap? S máris felmerül a kérdés, hogy miért tiltunk mi ilyen esetekben, s miért is használjuk annyiszor azt a nemet?

 

nemetmond5

Mielőtt nemet mondanánk

Érdemes azon elgondolkoznunk, hogy vajon miért mondunk nemet? Persze vannak olyan esetek, amikor valóban nemmel kell válaszolnunk, mert olyan helyzetbe került a gyerek. Amikor épp végig száguldozik a kis motorral a járdán, s bármikor kocsi elé eshet, vagy olyan helyzetbe keveredik, amikor kellemetlenül zavarja a többieket, vagy épp egy fontos beszélgetésben vagyunk, amikor valóban nemet kell mondanunk nekik.  De, van, amikor teljesen feleslegesen megyünk bele vitákba, küzdelembe, hiszen a dolgok enélkül is mennek a maguk útján, s felesleges vitát szülni, feszültséget teremteni, pláne nem egy négy vagy épp hét évessel. – de itt a kor nem is számít! Tanuljunk meg akkor és úgy nemet mondani, hogy az valóban szeretettel teli legyen, s valóban értelme legyen.

Érdemes ezeken elgondolkozni, hogy ne járjunk úgy, ahogy egy ismerősöm mesélte, miszerint a kollégája két éves gyerekét megkérdezte:

Hogy hívnak?  Mire a kicsi gondolkodás nélkül rávágta – Nem.

 

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása