Fel

Harminchárom cigány varázslat

Harminchárom cigány varázslat

Még két napig, október 24-ig látható a kiállítás a mélyszegénységben élő cigány gyermekek illusztrációiból a budapesti Fugában. A rajzok, festmények cigány mesék ihletésére születtek, az Igazgyöngy Alapítvány programja keretében. 33 mese, 33 világ, 33 gyerekrajzon.

 

A mi mesénk

 

Rendhagyó kiállításnak adott otthont az elmúlt két hétben a belváros szívében található Fuga Budapesti Építészeti Központ. Az Igazgyöngy Alapítvány képzőművészeti műhelye, L. Ritók Nóra vezetésével „A mi mesénk” címmel mélyszegénységben élő cigánygyerekek rajzait állította ki termeiben.

 

A rajzok ismert és kevésbé ismert cigánymesék illusztrációiként születtek. A műveket a berettyóújfalui cigány gyermekek lakókörnyezetükben, családjuk körében az alapítvány pedagógusainak mentorálásával készítették. A mesék illusztrációi ismeretlen, varázslatos világba kalauzolják el a látogatót.

 

 

Tehetséggondozás

 

A festmények a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem programjában, egy pályázat keretében készültek. A kiállítás célja megmutatni a berettyóújfalui kistérségben élő gyerekek tehetségét, felhívni a figyelmet a cigánygyerekek szociális helyzetére. Ugyanakkor a kiállítás megdöbbentő tükröt állít a társadalom elé, ezek között gyerekek között rengetek tehetség, érték lakozik.

 

A gyerekek munkáinak születését fotókon dokumentálták, s ezekből 10 darab szintén kiállításra került. A 33 festmény mellett hatalmas ellenpont a gyermekeket környezetükben ábrázoló fotók.

 

 

Igazgyöngy

 

Az igazgyöngy Alapítvány elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, továbbképzése. Az Alapítvány továbbá tanfolyamokat is szervez pedagógusok számára a fent említett témakörökben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szűcs Dóra


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása