Fel

Népszerűségi rekordokat döntöget a mozgóképes gyermekvers antológia

Népszerűségi rekordokat döntöget a mozgóképes gyermekvers antológia

Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, Finy Petra verseit az Oscar díjas M.Tóth Géza szárnyai alatt nevelkedő MOME-hallgatók készítették, akik ezzel a munkával lépnek ki a nyilvánosság elé, bizonyítva, hogy ott hordják tarsolyukban a marsallbotot.

A tizenöt kortárs költő verseit feldolgozó sorozat egy ma még kevéssé általános gyakorlatnak teret nyitva, az internetes megjelenítés céljával készült.

 

Példaértékű beruházás a gyermekkultúrába

 

Magyarországon egyre inkább tapasztalható a minőségi gyermekkultúra, az értékhordozó, gyerekeknek szóló művészi alkotások iránti igény: reneszánszát éli a gyermekkönyvkiadás és ezzel párhuzamosan a kortárs magyar gyermekirodalom. Tetterőtől, alkotókedvtől duzzad az új filmes, rajzfilmes generáció is, azonban az animációs műfaj költségesebb volta miatt a filmes alkotók jóval nehezebben jutnak megnyilatkozási és megjelenési lehetőséghez. Ezeket az alkotóenergiákat fésüli össze az Egyszervolt.hu webtévéje, a Mese.tv, és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem együttműködése, egyúttal megteremtve a publikáció – a közönséghez eljutás csatornáját is.

Hiszen általánosan igaz, hogy számos nehézséggel küzd, aki a létrejött alkotásokat igyekszik a közönséghez eljuttatni. Az érdeklődés kiszolgálására a nehéz körülmények közepette is vállalkozó kiadóknak, stúdióknak, honlapoknak tőkeerős konkurenciával szemben, a kereskedelmi dömpingáru tengerében kell teret nyerniük, és talpon maradniuk. Így elmondható, hogy a kultúraközvetítő csatornák kiépítése komoly lehetőségek előtt áll, hiszen szinte a nulláról kell elindulni. Reményre adhat okot az Nemzeti Kulturális Alap új stratégiája, mely előtérbe helyezi a gyermekkultúra támogatását, és bíztató lehet az is, hogy a közszolgálati elektronikus média is nagyobb figyelmet fordít a kultúrafogyasztó utánpótlás kinevelésére – azaz gyermek és ifjúsági műsorokra.

 

Új filmes, rajzfilmes generáció születik

 

Példaértékű lehet a közszolgálati kultúraközvetítés küldetését hivatásszerűen felvállaló Egyszervolt.hu szerkesztősége, valamint egy felsőoktatási intézmény, a MOME összefogása, amely sikeresen ötvözi a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával. A sorozat financiális oldalról is egyedülálló vállalkozás – a szó szoros értelmében -, hiszen állami támogatásban nem részesült. Ez egyúttal egy modellkísérlet is, mely során az „új média”, az internetes tartalomszolgáltató, az egyszervolt.hu és a képzőintézmény produkciós műhelyként működik együtt. Az eddigi tapasztalatok nyomán már körvonalazódik az együttműködés továbbfejlesztése, melynek során egyfajta inkubátorházként készül pályára állítani a fiatal alkotókat, akik így már hallgatóként belekóstolhatnak a rendezői munkába, közönség elé kerülő teljes filmet hozva létre.

A létrehozók szándéka, hogy ez a modell gazdaságilag is sikeres legyen, mind az elkészült alkotások művészi tartalmát, mind technikai kivitelezését tekintve..

 

Másfélmillió néző

A sorozat elkészítésének ötletével az Egyszervolt.hu szerkesztősége kereste fel a MOME Animáció Szak vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki azonnal felkarolta a kezdeményezést, hogy a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával összekössék. A Versfilmek sorozat elkészítése a MOME képzési rendjébe illeszkedik, s a jelenlegi részek két különböző szemeszter során jöttek létre. A sorozat első fele 2008-ban készült el, munka témavezetője az Oscar díjra jelölt Maestro című film rendezőjeként ismert M. Tóth Géza volt, a 2010 tavaszi szemeszterben Fülöp József vezette a munkát. Az internetes megjelenítés létjogosultságát bizonyítja, hogy mivel a sorozat darabjai a nap 24 órájában, folyamatosan láthatók a www.mese.tv honlapon, az első részek bemutatása óta eltelt idő alatt összesen másfélmillió nézőt vonzottak a Versfilmek.

 

Bemutató offline

Az immár huszonkilenc részessé kiteljesedett Versfilmek rajzfilmsorozat nyilvános bemutatója október 28-án, az Animáció Világnapján lesz Budapesten, a Fogasházban 17.30-tól.

Az eseményen a verseket – filmeket megalkotó szerzők, hallgatók közül többen személyesen jelen lesznek.

Az újabb részek közül már több megtekinthető a Mese.tv műsorán, ahol karácsonyig valamennyi rész megjelenik a Versfilmek Új évad rovatában (LINK: http://mese.tv/versfilmek-uj_evad ), s amellett természetesen jelenleg is láthatók a korábban készült alkotások, a Versfilmek sorozatban.

 

 

Adatok a sorozatról:

 

Tizenöt költő

 

Demény Péter

Fekete Vince

Finy Petra

Jónás Tamás

Kántor Péter

Kiss Ottó

Kovács András Ferenc

Kukorelly Endre

Lackfi János

Máté Angi

Miklya Zsolt

Nyulász Péter

Ranschburg Jenő

Tóth Krisztina

Zalán Tibor

 

Egy –egy megzenésített vers dalklipje a Kalákától, Palya Beától

 

Zeneszerzők Radványi Balázs, Csík zenekar, Radványi-Balog-Borzsák trió, Bera Nándor

 

A Versfilmek listája, a rajzoló-rendező hallgatók ABC sorrendje szerint

 

1. Antali Gabriella: Finy Petra – Becsinált leves

2. Bakos Barbara – Horváth Molnár Panni: Miklya Zsolt – Manófi

3. Bakos Barbara – Horváth Molnár Panni: Miklya Zsolt – Sünbeszéd

4. Bakos Barbara: Kiss Ottó – Bárányok

5. Bányai Zsuzsanna: Kiss Ottó –Jó kövér királyfi

6. Bárdos Attila: Kovács András Ferenc – Manóka

7. Bárdos Attila: Nyulász Péter – Csokinyuszi úrfik

8. Bárdos Attila: Nyulász Péter – Szaloncukor lányok

9. Bera Nándor: Kántor Péter – Dobozolt baj

10. Bognár Éva Katinka: Kukorelly Endre – Vanamit

11. Boldizsár Péter: Ranschburg Jenő – Hátteki

12. Bukta Zsolt: Lackfi János – Felhőevő Dorottya

13. Gellár Csaba: Kántor Péter – Béka parti

14. Gellár Csaba: Máté Angi – Sötétség

15. Gelley Bálint: Palya Bea – Laci bátyám (dal)

16. Horváth Molnár Panna: Kiss Ottó – Csillagszedő Márió, részletek

17. Janoch Lívia: Jónás Tamás – A matematikus szatyora

18. Kiss Melinda: Kaláka – Három székláb (dal)

19. Kreifl Zsuzsanna: Kukorelly Endre – Hajmosás; Nyulász Péter – Buborék

20. Kuizs Lilla: Lackfi János – Odalenn

21. Ringeisen Dávid: Finy Petra- Leandervölgyi ősember

22. Ruska László: Miklya Zsolt -Egy műveletlen kispók balladája

23. Takács Anikó: Nyulász Péter – Farsang

24. Tompa Borbála: Demény Péter – Ágóbágó álma

25. Vácz Péter – Egely Kati: Miklya Zsolt – Patakiskola

26. Végső Ágota: Fekete Vince – Négy nyulak

27. Végső Ágota: Zalán Tibor – Kaláka: Gomulka házmester tilalma (dal)

28. Zétényi Bori: Tóth Krisztina – Marci öltözik

29. Sárközy Kriszti: Finy Petra – Sárkánytergetés

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása