Zümmögnek, zúgnak, búgnak, csípnek, harapnak, fullánkjuk van, vagy szívókájuk… szúnyogok, kullancsok, méhek, darazsak, pókok. Érdemes megtanulni, hogy melyik állat csípését találod magadon, s mit tehetsz ellene? 

Szúnyog 

A klasszikus csípés a szúnyogé. Szerencsére könnyedén tudunk ellene védekezni: szobák ablakára felszerelt szúnyoghálókkal, szúnyogriasztókkal – bár annak a szagát sokan nem szeretik, illetve ha a szabadban vagyunk, akkor szúnyogriasztókkal. A csípése könnyen felismerhető, nagyobb területű, piros duzzanat a bőr felületén. A csípés akkor válik komolyabbá, ha elkaparjuk, s gyerekeknél ez sajnos gyakran előfordul. Ilyenkor csúnya sebet hagynak maguk után.

 

Darázs 

A darázs csípése nagyon fájdalmas. Amikor megcsíp bennünket, fontos, hogy a fullankját gyorsan távolítsuk el. A legkézenfekvőbb módszer, ha kiszívjuk az adott területet. Érdemes ilyenkor petrezselyem, cickafark, lándzsás útifű leveleit keresni, s azokat jól összedörzsölni ( kis nyállal összekeverni ), majd azzal dörzsöljük be alaposan a csípést. Ilyenkor a fullánkja is távozik. A klasszikus módszer a csípés után, hogy ecetes vizes borogatást teszünk a bőrre. Ha viszont valaki nem szereti az ecet illatát, akkor érdemes levendula illóolajból egy-két cseppet az ujjunkra tenni, majd a bőrt be kell kenni. Az illóolajnak gyulladáscsökkentő, és tisztító hatása van! Ha valaki allergiás a csípésére, azonnal forduljon orvoshoz! 

Méhcsípés 

A darázséhoz hasonló, fájdalmas a csípése, a fentiekhez hasonlóan kell eljárni ilyen esetekben. Homeopátiás szerként az Apis-t használhatjuk ilyenkor, nemcsak a csípés után rögtön, hanem 1-2 napig érdemes szedni a golyócskákat. Mert a csípés után erős viszketés szokott jelentkezni a bőrön.

 

Hangya és pók csípés 

A hangyák is sokszor csípkednek, szinte észrevétlenül. Ezeket a csípéseket is lemoshatjuk levendula illóolajjal. Szerencsére ezek a nyomok hamar elmúlnak. A pók csípés már komolyabb is lehet, bár hazánkban kevés mérgező pókfajta él. A csípés helyét ugyanúgy kezeljük, fontos, hogy figyeljünk nagyon rá, hogy ne fertőződjön el, ha kikaparjuk.

Kullancs 

A kullancsok ellen is szerencsére könnyen védekezhetünk. A legfontosabb az odafigyelés, hogy kirándulás után rögtön nézzük át magunkat, gyerekeket, kullancsok után nyomozva. Ha 24 órán belül eltávolítjuk az állatot, akkor elvileg nem okozhat komolyabb tüneteket. A kullancsokat érdemes bevizsgáltatni, az erre kijelölt helyre kell elküldeni a már eltávolított állatot. A Lyme- kor tüneteit pedig könnyen felismerhetjük, amelyre szerencsére van már gyógymód.

 

S végül álljon itt egy egyszerű recept, amely szúnyogok, kullancsok elűzésére is kiváló. 

Hozzávalók: 

5 csepp kakukkfű illóolaj

3  csepp eucalypthus citriodora illóolaj

1 csepp ánizs illóolaj

1 csepp kömény illóolaj

Ezeket keverd bele szezámolajba – egy 50 ml-es üvegcsébe, majd kenj a tenyeredre, s kend be a boka, csukló, nyak szírt környékét. 

forrás: www.katipatika.hu