Fel

Hatlábúak találkozása a kétlábúakkal

Hatlábúak találkozása a kétlábúakkal

Tudtátok-e, hogy az ismert rovarfajok száma egymillió körül van, s hogy a rovarok –kivéve a tenger mélyét- mindenütt előfordulnak? Az állatoknak ez az osztálya – élettani megoldásainak köszönhetően – állandó megújulásra képes… Ha még többet szeretnétek megtudni a hatlábúak birodalmáról, akkor feltétlenül el kell látogatnotok a Magyar Természettudományi Múzeumba.

Nagyító alatt

 

Hogy mekkora egy rovar lába, milyen a szárnya, vagy a páncélja? Ezt nagyon nehéz megfigyelni a természetben. A Hatlábúak kiállításon viszont szó szerint nagyító alá vehetjük ezeket a kicsi élőlényeket, s rovarmakettek segítségével még jobban elképzelhetjük őket. A kisebbek cincéreket öltöztethetnek, játszhatnak scrabble-t a lepkeszárnybetűkkel és elmélyedhetnek a rovarrekordokban, de hogy a nagyobbak se unatkozzanak addig, a 18 éven felüliek felderíthetik a bűnügyi rovartan rejtélyeit.

 

 

Fantasztikus rovarvilág

 

Az ismert rovarfajok száma egymillió körüli, vagyis az állatfajok jóval több, mint fele rovar, és a valójában létező rovarfajok nagy részét ma még nem is ismerjük. A rovarok – a tenger mélyét kivéve – mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja – köztük az ember is – ma nem létezne rovarok nélkül.

 

A „változatosság gyönyörködtet” kifejezés, a rovarvilágban nagyon is találónak hangzik. Mert sokféleségük végtelennek tetszik, a „természet kreativitása” pedig ennél az állatcsoportnál hatványozottan van jelen. Habár az emberek gyakran a kártevő, a gusztustalan vagy az undorító jelzőkkel illetik a rovarokat, valójában inkább csodálatra méltók. Így a kiállítás egyúttal egy izgalmas utazás is egy olyan birodalomba, amelynek lakói sokunk számára ismeretlenek, és éppen ezért sok érdekes meglepetést tartogathatnak. Hinnénk-e, hogy az ájtatos manó, nevével ellentétben egyáltalán nem egy szent, hanem veszélyes ragadozó? Hogy a fürkésznek is van fürkésze? És hogy egyetlen tölgyfán több száz rovarfaj is táplálékot találhat?

 

 

Rovaros rajzpályázat

 

A Hatlábúak kiállításhoz a Múzeum most rajzpályázatot hirdet. Sőt, ha november 29. előtt látogattok el a kiállításra, akkor a Tajvani énekes rovarok kiállítás sok-sok játékát is kipróbálhatjátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

A rajzpályázat részletei:

 

Kisebbek (5–8 évesek) és nagyobbak (8–10 évesek) rajzait várjuk következő támákban:

1. Papa, mama, gyerekek — képek egy rovarcsaládról

2. A kiállításon láttam — hatlábúak a kiállításon

3. Ilyen nincs, de mégis van — képzeletem rovarjai

 

 

Hogyan vehetsz részt a rajzpályázaton?

 

1. Nézd meg a HATLÁBÚAK BIRODALMA című kiállítást.

2. Élményeidet rajzold le.

3. Kérd meg szüleidet vagy tanárodat, hogy segítsenek a kitöltött ADATLAPPAL együtt rajzodat elküldeni hozzánk.

A rajzok beérkezési határideje: 2010. december 31.

 

 

Néhány fontos tudnivaló…

 

Rajzodat bármilyen technikával készítheted, de mindenképpen A/4 méretű lapot használj.

 

A ROVAROK-RAJZPÁLYÁZATON egyénileg indulhattok. Ha a kiállítást csoportosan néztétek meg és a rajzokat is közösen szeretnétek elküldeni, akkor minden rajzhoz külön töltsetek ki ADATLAPOT, amit letölthettek honlapunkról  vagy megtaláljátok a kiállítási épület Információs Pultjánál.

 

Kategóriánként mindkét korcsoportban zsűri választja ki az első három legügyesebb rajzolót. A rajzokat elküldhetitek postán, de várjuk személyesen az Információs Pultnál is.

 

 

Milyen ajándékok várják a legjobb rajzok készítőit?

 

A rovarvizsgáló készlet mellett a legjobb rajzokból kiállítást szervezünk. A múzeum kiállításaira szóló 2011-re szóló belépőkártya mellett Süni Magazin előfizetést is nyernek a legügyesebbek. A díjkiosztó ünnepséget 2011. februárjában tartjuk, ahol az idén sem marad el a finom torta.

 

A ROVAROK-RAJZPÁLYÁZATTAL kapcsolatos információkat megtalálod honlapunkon, érdeklődhetsz a 210-10-85-ös telefonszámon, vagy személyesen az Információs pultnál.

 

(x)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása