Fel

Ókori Egyiptomi Kalandozás

Ókori Egyiptomi Kalandozás

Sötét sivatagi táj, futóhomok, lámpával megvilágított egyiptomi szobrok, hierogrifák. Egy kiállítás, ahol mindenki régésznek, vagy legalábbis régésztanoncnak érezheti magát. Egy kiállítás, mely ötvözi a modern kor technikáját az ókori világgal, s egy kiállítás, mely február 28-ig látogatható a Wax Kultúrgyárban.

Indiana Jones nyomában

 

A klasszikus filmhőst mindig is irigyelhettük, hogy számos izgalmas kalandot élhetett át, s nemcsak kiváló ásatásokon kutathatott, hanem izgalmas helyszínekre is eljutott. Most bárkinek megadathatik ez az izgalom, ha ellátogat a Ramszesz kiállításra, ahol már az első termen sem lehet olyan egyszerűen átjutni. Rögtön az elején az egyiptomi éjszakában találhatja magát a látogató, ahol süppedős homok, sejtelmes félhomály idézi a fáraók korát. A 700 négyzetméteres templomban a látogató csak a fejére szerelt világítás segítségével tájékozódhat. Az ókori szentélyben a szervezők bemutatják az egyiptomi vallás legismertebb szobrait, s a hierogrifák titkait. Tovább menve egy sírkamrát tárhatunk fel, majd egy briliáns csapdán kell sikeresen áthaladnunk, hogy megláthassuk a fáraók féltve őrzött kincseinek kicsinyített másolatát. Ahhoz, hogy a kiállítás még élvezhetőbb legyen, kitűnő tárlatvezetők segítik a látogatókat és egy érdekes technika, amely segítségével összekötik az ókori világot a modernnel. A bluetooth-nak köszönhetően unalmas információs táblák helyett a látogatók saját mobiltelefonjára érkezik az információ, amit hazaérve sem vész el: újra elővehetik és mélyíthetik tudásukat.

 

 

Játék és interaktivitás

 

Az élet háza teremben – interaktív játszóház és kézműves műhely fogadja a gyermekeket és felnőtteket. Itt korhű jelmezekbe öltözött játékmesterek, naponta változó egyiptomi mesterségeket bemutató kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat. Lesz itt pl. papiruszkészítés, egyiptomi időmérő, korfelidéző logikai és társasjáték. De emellett egy kicsit megismerhetjük a korabeli egyiptomiak mindennapjait is. A szervezők 3 órás foglalkozást tartanak az iskolásoknak is: múzeumpedagógia a játszva tanulás jegyében címmel.

 

A kiállítási élményt fokozza és a tapasztalati úton való ismeretszerzést kiegészíti egy jól kidolgozott, két részből álló interaktív foglalkozás. A foglalkozás során szerzett információk szervesen beépíthetőek a tananyagba. A diákoknak a kiállított tárgyakra vonatkozóan kell megoldaniuk a feladatokat, illetve a kézműves foglalkozások is erre épülnek fel.

 

 

Ókori mese

 

LEGYÉL HŐS A FÁRAÓK FÖLDJÉN! – Ezzel a címmel hirdetik meg egyiptomi meseíró és illusztrációs pályázatukat a szervezők, óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak – korosztályi bontásban.

 

Az egyiptomi irodalom számos gyönyörű mesével, mítosszal ajándékozta meg az utókort. Ezekből választottak ki a pályázat kiírói egy különlegesen történetet, melynek érdekessége, hogy nem maradt ránk a mese valóságos befejezése. Az elátkozott királyfiról és hűséges királylányról szóló óegyiptomi történetünk befejezése és illusztrálása a vállalkozó kedvű gyerekcsoportokra és egyéni pályázókra vár! Az alkotásokból a kiállítás helyszínén, december elején tárlatot rendeznek. A pályázók között értékes ajándékokat és belépőjegyeket sorsolnak ki.

 

A pályázat beadásának határideje: 2010. november 24.

 

A részletes pályázati kiírás és pályázati feltételek kérhetők és letölthetők az alábbi címen: www.festumrendezveny.hu

 

 

 

Almásy Katalin

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása